CLOUD 2.3.36

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

bulek68 wrote: Sun Feb 06, 2022 2:14 pm Czy kopiuj stan z innego kanału ma działać docelowo z automatu na zasadzie np. Jeśli włączę światło w łazience stan zmieni się na ON to urochimi pompę CWU?
Nie. Kopiować można stan włączanie na te same funkcje. Światła na włącznik nie skopiujesz. Dodatkowo aktualnie kopiowane stanu można wyzwalać ręcznie w Cloud, albo ustawić do wyzwalacza akcji
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Patryk wrote: Sun Feb 06, 2022 2:08 pm Nie wiem, czy to wina CLUD-a, czy apki.
Wpisałem w CLUD-ie wartość początkową "10" ( w testowym gniazdku SP111 ).
W "głównym" oknie" nic się nie zmienia - pozostaje poprzednia wartość.
Natomiast w oknie "szczegółów" do poprzedniej wartości dodaje się wpisane "10".
Małe przeoczenie. Dziś poprawka będzie wrzucona na produkcję.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
mdi87

możliwość ustalenia liczby prób otwarcia / zamknięcia bramy

Czemu to służy?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

mdi87 wrote: Sun Feb 06, 2022 3:56 pm możliwość ustalenia liczby prób otwarcia / zamknięcia bramy

Czemu to służy?
Aktualnie jak wydasz polecenie "otwórz bramę" (z asystentów głosowych, z clouda, z HA, to Supla wyśle impuls do bramy i po minucie sprawdza czy brama jest otwarta - jeśli nie to wysyła kolejny impuls i tak kilka razy aż do skutku.
To czasem koliduje z innymi rzeczami - np otwieraj głosowo, a zamykam pilotem lub automatycznie po 15 s. Wtedy Supla niepotrzebnie otwierała bramę
Teraz jak chcesz to możesz to wyłączyć lub ustawić inną ilość prób
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt

Patryk wrote: Sun Feb 06, 2022 2:08 pm Nie wiem, czy to wina CLUD-a, czy apki.
Wpisałem w CLUD-ie wartość początkową "10" ( w testowym gniazdku SP111 ).
W "głównym" oknie" nic się nie zmienia - pozostaje poprzednia wartość.
Natomiast w oknie "szczegółów" do poprzedniej wartości dodaje się wpisane "10".
Sprawdź. Powinno być już OK.
Patryk

Prawie miałem napisać.
Teraz jest ok :D .
mdi87

klew wrote: Mon Oct 18, 2021 3:42 pm
mdi87 wrote: Mon Oct 18, 2021 3:38 pm W dzisiejszych logach jest to co poniżej ale dotyczy furtki.
Pobawiłem się i sprawdziłem dokładnie.
1. Jeśli mam w grupie moduł do którego jest podłączony przełącznik to oświetlenie idzie na przemian, jeśli usunę go z grupy to działa bardzo dobrze z przełącznika do momentu w którym wyłączę oświetlenie do którego podłączony jest przełącznik wtedy idzie na przemian, ponowne przełączenie w aplikacji i dalej idzie znowu dobrze.
2. Sprawdziłem na innym przełączniku, bo mam je aż dwa 😁
Jest jak wyżej. Czyli jeśli dodam go do grupy kanałów idzie na przemian a jak go wyrzucę idzie dobrze ale do momentu gdy przedstawię go w aplikacji.
Ok, to wszystko jasne. Wyzwalacze "włączony" i "wyłączony" nie włączają lokalnego sterowania i będą kolidować z "przełącz 1x".
Aby wyłączyć lokalną akcję, to trzeba coś tam ustawić. Niedługo w Cloud będzie w tym celu dostępna pusta akcja
viewtopic.php?f=6&t=9351&start=160#top

Obiecane było że w kolejnej wersji cluda będzie ok, sprawdzałem i idzie na przemian dalej. Jest jeszcze szansa na poprawienie ? Miała być dodana "pusta akcja"
pzygmunt

Taka akcja została wprowadzona. Musisz ją ustawić.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jsuzan

cześć, to mój pierwszy post na tym forum - dotychczas byłem tylko czytelnikiem :)
Z niecierpliwścią czekałem na możliwość dodawania "wartości początkowej" do licznikow energii. I wreszcie jest. Sprawdzam i... tu "zonk".

Ta "wartość pocztkowa" dla licznika dodaje się tylko dla nowych insertow w supla_em_log.
Napewno tak ta funkcjonalność ma dzialać? Co poprzednimi wpisami?

Pozdrawiam
Jerzy
pzygmunt

Zrobiliśmy to analogicznie do tego jak działa wartość początkowa w licznikach impulsów. Być może nazwa jest myląca i powinno się to inaczej nazywać. W przeliczaniu historii jest kilka pułapek. Do tego sposób składowania danych i ich ilość komplikuje sprawę.

Póki co mogę ręcznie zmodyfikować Twoją historię jak ustawisz wartość początkową.

Return to “CLOUD”