Witam,
Panowie co robię źle że nie działa.
Do Nodemcu mam podłączone 2x Multi DS18B20 + 1 x termopara.
Mam problem z podłączniem OLED.
Podłączyłem zgodnie z rysunkiem.
Jak mam ustawić GIU. ??
Nodemcu V3 + OLED 0.96 7 pin.?????
-
arkadp
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
arkadp
zaciągnięte z interneta dla oled 7 pin
Moduł wyświetlacza OLED
Diody OLED są przyszłością wyświetlaczy, ponieważ posiadają jedne z największych zalet w stosunku do obu konwencjonalnych technologii wyświetlania LCD i LED.
Najbardziej atrakcyjną rzeczą w używaniu wyświetlaczy OLED jest to, że nie potrzebują one podświetlenia jak konwencjonalne ekrany LCD/LED. Sam materiał organiczny ma właściwość znaną jako elektroluminescencja (EL), która powoduje, że materiał "świeci", gdy jest stymulowany przez prąd lub pole elektryczne. Najlepsze wyświetlacze energooszczędne kiedykolwiek!!!
Ten 0.96″ Moduł wyświetlacza oferuje 128×64 pikseli rozdzielczości. Są one wyposażone znacznie mniej grubości niż wyświetlacze LCD z dobrej jasności, a także produkować lepsze i prawdziwe kolory.
Ten moduł wyświetlacza jest bardzo kompaktowy i doda wielki kiedykolwiek doświadczenie interfejsu użytkownika do projektu Arduino. Połączenie tego wyświetlacza z Arduino odbywa się poprzez I2C (zwany także jako IIC) szeregowy lub interfejs SPI.
0.96″ Moduł wyświetlacza produkuje niebieski tekst na czarnym tle z bardzo dobrym kontrastem, gdy zasilany z DC 2.8V zasilania. Moduły wyświetlacza oferuje również bardzo szeroki kąt widzenia o większej niż 160 °.
FEATURES :
Nie ma potrzeby podświetlenia
Wyświetlacz jest samo- podświetlanie
Zapotrzebowanie na moc jest niskie
Są one oferują duży kąt widzenia
Pełna kompatybilność z Arduino
Fabrycznie skonfigurowany dla protokołu SPI (można łatwo zmienić na IIC)
Lepsza charakterystyka wydajności niż tradycyjne wyświetlacze LCD i LED.
Tylko potrzeba 2 I / O kontrola portu
Moduł wyświetlacza OLED
Diody OLED są przyszłością wyświetlaczy, ponieważ posiadają jedne z największych zalet w stosunku do obu konwencjonalnych technologii wyświetlania LCD i LED.
Najbardziej atrakcyjną rzeczą w używaniu wyświetlaczy OLED jest to, że nie potrzebują one podświetlenia jak konwencjonalne ekrany LCD/LED. Sam materiał organiczny ma właściwość znaną jako elektroluminescencja (EL), która powoduje, że materiał "świeci", gdy jest stymulowany przez prąd lub pole elektryczne. Najlepsze wyświetlacze energooszczędne kiedykolwiek!!!
Ten 0.96″ Moduł wyświetlacza oferuje 128×64 pikseli rozdzielczości. Są one wyposażone znacznie mniej grubości niż wyświetlacze LCD z dobrej jasności, a także produkować lepsze i prawdziwe kolory.
Ten moduł wyświetlacza jest bardzo kompaktowy i doda wielki kiedykolwiek doświadczenie interfejsu użytkownika do projektu Arduino. Połączenie tego wyświetlacza z Arduino odbywa się poprzez I2C (zwany także jako IIC) szeregowy lub interfejs SPI.
0.96″ Moduł wyświetlacza produkuje niebieski tekst na czarnym tle z bardzo dobrym kontrastem, gdy zasilany z DC 2.8V zasilania. Moduły wyświetlacza oferuje również bardzo szeroki kąt widzenia o większej niż 160 °.
FEATURES :
Nie ma potrzeby podświetlenia
Wyświetlacz jest samo- podświetlanie
Zapotrzebowanie na moc jest niskie
Są one oferują duży kąt widzenia
Pełna kompatybilność z Arduino
Fabrycznie skonfigurowany dla protokołu SPI (można łatwo zmienić na IIC)
Lepsza charakterystyka wydajności niż tradycyjne wyświetlacze LCD i LED.
Tylko potrzeba 2 I / O kontrola portu
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Ten wyświetlacz pracuje na interface SPI. Nie wiem czy GUI Generic obsługuje ten interface w komunikacji z wyświetlaczami.
Zrób zdjęcie swojego wyświetlacza od strony elementów (nie LCD). Tam jest opis, co należy przelutować, aby wyświetlacz obsługiwał I2C.
Zrób zdjęcie swojego wyświetlacza od strony elementów (nie LCD). Tam jest opis, co należy przelutować, aby wyświetlacz obsługiwał I2C.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
arkadp
...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zgodnie z załączonym zdjęciem Twój wyświetlacz działa z interface SPI. Odnośnie obsługi SPI przez GUI Generic muszą się wypowiedzieć koledzy od GUI Generic.
Wyświetlacz ma możliwość "przerobienia" na obsługę I2C. Zgodnie z opisem na płytce wyświetlacza musisz:
- wylutować rezystor R3,
- zrobić zworkę padów rezystora R1,
- zrobić zworkę padów rezystora R8.
Dodatkowo (jeśli wyświetlacz nie będzie startował) należy wykonać układzik z rezystora i kondensatora jak na poniższym schemacie.
EDIT: Na rysunku zrobiłem błąd. Powinno być D0 (SCK) do D1 NodeMCU
Wyświetlacz ma możliwość "przerobienia" na obsługę I2C. Zgodnie z opisem na płytce wyświetlacza musisz:
- wylutować rezystor R3,
- zrobić zworkę padów rezystora R1,
- zrobić zworkę padów rezystora R8.
Dodatkowo (jeśli wyświetlacz nie będzie startował) należy wykonać układzik z rezystora i kondensatora jak na poniższym schemacie.
EDIT: Na rysunku zrobiłem błąd. Powinno być D0 (SCK) do D1 NodeMCU
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak