Woltomierz ac 250v potrzebny

lukabema

Potrzebuje kupić 2 szt, oparte na jakims tanim urządzeniu, mini lub basic. Chcę mierzyc napięcie AC do 250 V w przewodzie niezaleznie od zasilania woltomierza. NIE CHODZI MI O POMIAR NAPIĘCIA ZASILANIA WOLTOMIERZA. Układ pomiarowy musi byc niezależny od zasilania samego urządzenia. Ma może ktoś coś takiego do sprzedania ?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Potrzebujesz takiego urządzenia hobbystycznie dla własnej wiedzy, czy też do analizy np. w celach dowodowych dla dostawcy energii?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
lukabema

dla własnej wiedzy, nie mam zamiaru uzywac tego w sądzie
Robert Błaszczak

Aby wykonać takie urządzenie w miarę sensownie, to moim zdaniem należałoby wykorzystać:
- przetwornik napięcia (np. F&F AV-1I),
- zasilacz buforowy (np. ADD-55A 12V 5V) dający napięcia 5V (do zasilania Wemosa) i 12V do zasilania przetwornika,
- akumulator 12V,
- Wemos lub podobny.
Koszt powyższych elementów to ok. 580 zł (bez obudowy). Do tego dochodzi koszt złożenia tego w całość, sprawdzenia poprawności działania, itp.

Nie wiem, czy temat Cię dalej będzie interesował?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Gang

Czyli znowu mew01 będzie najlepszym wyborem.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
Robert Błaszczak

Autor chce zasilanie niezależne, więc jak rozumiem, w przypadku braku zasilania także chce mieć rejestrację braku napięcia w czasie. MEW tego nie zapewni. Tyle że do kosztów przedstawionych przeze mnie należy dołożyć jeszcze podtrzymanie zasilania dla urządzeń sieciowych (router, modem, itp.). Taniej wyjdzie zakup multimetru z kartą SD i możliwością rejestrowania parametrów pomiarowych do pliku. Pierwszy przykład z brzegu: https://www.merazet.pl/wp-content/uploa ... 945d74.pdf
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

lukabema

Tak dokładnie o to mi chodzi ale kwota zabija we mnie pragnienia, a może chociaż coś taniego co wysle mi info przez suple albo maila jak zniknie zapięcie , czyli na takich samych zasadach tylko bez pomiaru , jakby sam czujnik napięcia. Rozchodzi sie o to że nie ma mnie na miejscu przez pół roku a chcę mieć info czy przypadkiem nie ma awarii prądu, miernik z zapisem informacji nie da mi zdalnej kontroli. UPS który mam wytrzyma około 10h zasilając router i jakiegoś sonoffa , mogę sobie 3 razy dziennie sprawdzić ręcznie , ale fajnie by było dostać przez net jakieś info o braku napięcia.
Patryk

Częściowo to co potrzebujesz będzie zrealizowane:
viewtopic.php?f=6&t=5179
Tylko nie wiadomo kiedy:
Metlock

A może zwykły alarm zasilania z powiadomieniem gsm i do tego przekaźnik w którym spadną styki po zaniku prądu?
Jurand

lukabema wrote: Fri Feb 11, 2022 11:16 pm Tak dokładnie o to mi chodzi ale kwota zabija we mnie pragnienia, a może chociaż coś taniego co wysle mi info przez suple albo maila jak zniknie zapięcie , czyli na takich samych zasadach tylko bez pomiaru , jakby sam czujnik napięcia. Rozchodzi sie o to że nie ma mnie na miejscu przez pół roku a chcę mieć info czy przypadkiem nie ma awarii prądu, miernik z zapisem informacji nie da mi zdalnej kontroli. UPS który mam wytrzyma około 10h zasilając router i jakiegoś sonoffa , mogę sobie 3 razy dziennie sprawdzić ręcznie , ale fajnie by było dostać przez net jakieś info o braku napięcia.
Witam, proszę się zainteresować się tym-ZMPT101B jest to płytka z możliwością podłączenia do arduino, esp i inne.

Return to “Ogólna dyskusja”