Router Porada , na czym postawić własna instalacje.

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Cześć wszystkim :D
Potrzebuje porady co do zakupu nowego routera, obecnie posiadam jakiś ZTE od dostawcy.
Obecny router posiada bardzo słaby zasięg wifi wiec rok temu zainwestowałem w Ap TP-link EAP245 z którego jestem mega zadowolony (nawet u sąsiada w domu mam swoją wifkę :mrgreen: )
Teraz mam w domu coraz więcej urządzeń które wymagają przypisania stałego IP i niestety okazało się że ZTE ma limit 10 powiązań MAC->IP,
Dlatego postanowiłem zainwestować w konkretny router który nie będzie zależny od dostawcy (ZTE musi zostać bo mam jeszcze TV po światłowodzie i on to rozdziela)

Myślałem o jakimś Mikrotik,u ktoś z forum może się wypowiedzieć jak tam wyglądają limity rezerwacji IP(pomysł jest już taki żeby wszystkim urządzeniom z GG na pokładzie zarezerwować adresy, a jest ich coraz więcej).

Lub może ktoś ma lepszą propozycję w budżecie ok500zł? :D
Last edited by robertklepacki94 on Fri Feb 18, 2022 10:24 am, edited 1 time in total.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jeśli chodzi Ci tylko o przydzielanie adresów IP, to może postaw sobie na rpi serwer DHCP i wyłącz go na routerze. Żadnych ograniczeń nie będziesz miał.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
elhenio

Osobiści uważam, że ruter powinien być w miarę możliwości dość dobry. Nie ma co przesadzać z ceną bo warto też co kilka lat wymieć na nowy.
Ostatni jestem w daleko idącej teorii o powszechnej inwigilacji, ale chodzi też o zwykle "roboty".
Od lat używam rutery Draytek i z czystym sumieniem polecam.
Na stałe używam sieci z trzema ruterami i mimo braku szczególnej wiedzy poradziłem sobie z konfiguracją całości przy różnych zawiłych ustawieniach. To mnie też przekonuje do tego sprzętu. Geograficznie importer jest ode mnie :), ale faktycznie jestem zadowolony.
Niższe modele mają mniej VPN, i inne grobne ograniczenia, ale każdy działa dobrze.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Jak już o mikrotiku mowa to w tych pieniądzach najlepsza opcja ;)
https://mikrotik.com/product/hap_ac3
Do domu idealny.
Co do samej konfiguracji, to nie ma większych ograniczeń ;)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Duch__
Been thanked: 6 times

A ja polecam kombajn na lata RB4011 z WIFI. Mam i chodzi na nim podział pasma, przypisanie MAC -> IP, VPN. Łącznie ponad 40 urządzeń (32 to WIFI), ciągła transmisja na poziomie 30-40MB/s (nie mylić z Mbit).
Gang

Ja mam rb760igs i unifi lr jako wifi. Nie wiem co to problemy z routerem czy wifi.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
Patryk

Ja mam taki i sobie go chwalę:
viewtopic.php?p=102586#p102586
karnasw

Polecam mikrotik hap ac3. Ja mam ac2, hap ac3 lepszy zasiegowo, żaden router os nie ma ograniczeń konfiguracji. Poradników konfiguracji pełno. Czytelność w aplikacji WinBox do obsługi bardzo dobra, bez niepotrzebnych wodotrysków. Aplikacja na Android też rozbudowana.
Duch__
Been thanked: 6 times

karnasw wrote: Sat Feb 12, 2022 11:30 am Polecam mikrotik hap ac3. Ja mam ac2, hap ac3 lepszy zasiegowo, żaden router os nie ma ograniczeń konfiguracji. Poradników konfiguracji pełno. Czytelność w aplikacji WinBox do obsługi bardzo dobra, bez niepotrzebnych wodotrysków. Aplikacja na Android też rozbudowana.
Ja u siebie przeszedłem właśnie z ac2 na RB4011, bo brakowało mi mocy obliczeniowej i interfejsów LAN.
karnasw

Sprzęcik fajny. Powiedz mi tylko (tak z ciekawości), tą moc obliczeniową np. do czego używasz? Jakieś zabezpieczenia, VPN itd?

Return to “Ogólna dyskusja”