Zadam tu pytanie o dziwne wskazania MEW-01.
Czy płyta indukcyjna, nagrzane 2 palniki mogą generować prądy aby MEW na tej fazie dawał odczyt produkcji energii?
Zauważyłem, iż jak płyta się nagrzewa pobór 700-1200W czyli w miarę ok zależnie od mocy palnika,
natomiast po wyłączeniu gdy nagrzane są palniki (literka H się świeci) -12W do -18W na tej fazie aż do ostygnięcia.
Uprzedzę pytania, mew podłączony ok, sprawdzone przekładniki z fazami multimetrem.
mew-01 dziwne
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Odsuń od siebie przekładniki możliwie daleko i powiedz czy nadal to samo?
Chociaż to na tej samej fazie to nie powinno się nic zmienić. Wyłącz płytę na bezpieczniku wtedy kiedy pokazuje ten błąd i daj info czy zniknął. Potwierdzimy, albo wykluczymy czy to od płyty.
Chociaż to na tej samej fazie to nie powinno się nic zmienić. Wyłącz płytę na bezpieczniku wtedy kiedy pokazuje ten błąd i daj info czy zniknął. Potwierdzimy, albo wykluczymy czy to od płyty.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
-
Metlock
Brak takiej możliwości, za krótko obcięte przewody doprowadzające.
Za różnicówką mam dłuższe ale chciałem na samym wejściu do rozdzielnicy mieć. (bo piszą inni że mogą być przekłamania zależnie od miejsca montażu).
Czy sugestia ma oznaczać, że przekładniki oddziałują na siebie?
Za różnicówką mam dłuższe ale chciałem na samym wejściu do rozdzielnicy mieć. (bo piszą inni że mogą być przekłamania zależnie od miejsca montażu).
Czy sugestia ma oznaczać, że przekładniki oddziałują na siebie?
Potwierdzam, wyłączenie bezpiecznika nagrzanej płyty powoduje wskazania fazy normalne czyli na plus, gdy tylko włączę a jest jeszcze ciepła to wskazuje na minus.Mirosław F. wrote: Fri Feb 11, 2022 2:49 pm . Wyłącz płytę na bezpieczniku wtedy kiedy pokazuje ten błąd i daj info czy zniknął. Potwierdzimy, albo wykluczymy czy to od płyty.
Last edited by Metlock on Fri Feb 11, 2022 3:05 pm, edited 1 time in total.
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Aż mi głupio napisać, ale nie wiem co może być powodem takiego zachowania. Daj namiary na PW. Wyśle Ci na próbę inny monitor. Będziesz w stanie podmienić by sprawdzić, czy na drugim jest to samo?
Co do przekładników obok siebie, to przy dużych prądach mogą pojawiać się przesłuchy.
Co do przekładników obok siebie, to przy dużych prądach mogą pojawiać się przesłuchy.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
ul. Zielona 27
-
Metlock
Płyta zwykła firmy Sams.....
Nie zauważyłem tego wcześniej na aplikacji Supla dopiero jak w tym tygodniu włączyłem integracje MEW z HA to szczegółowo spojrzałem na wykresy faz i tu taki kwiatek. Dodam dla pikanterii, iż płyta jest na 3 fazy i tylko 2 palniki tak robią, pozostałe 2 nie.
Dodałem fragment wykresu - nie wiem czy dobrze(jako załącznik).
Nie zauważyłem tego wcześniej na aplikacji Supla dopiero jak w tym tygodniu włączyłem integracje MEW z HA to szczegółowo spojrzałem na wykresy faz i tu taki kwiatek. Dodam dla pikanterii, iż płyta jest na 3 fazy i tylko 2 palniki tak robią, pozostałe 2 nie.
Dodałem fragment wykresu - nie wiem czy dobrze(jako załącznik).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Nie ma płyt indukcyjnych na 3 fazy (chyba że jest to jakaś niestandardowa z większą ilością pól grzewczych niż tradycyjne 4). Jeśli już to na dwie. Może tu jest haczyk?
Z reguły dwa pola to jedna faza i drugie dwa pola to druga faza. Podaj dokładny model tej płyty.
Z reguły dwa pola to jedna faza i drugie dwa pola to druga faza. Podaj dokładny model tej płyty.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Metlock
To pewnie jest tak jak piszesz, może zmylił mnie bezpiecznik 3 polowy do płyty w rozdzielnicy.