Czy dobrze rozumiem?
Po wybraniu opcji 'Ustaw wartości początkowe' mogę zgrać MEW ze wskazaniami faktycznymi licznika prądu?
Będzie to miało wpływ rozumiem na wyświetlany łączny koszt tylko? czy jeszcze na coś?
Wartości początkowe
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Ustawienie tej wartości obecnie wpływa na wszystko włącznie z nowymi wpisami w historii. Dzięki niej można dostosować saldo do salda licznika. Zmiana tej wartości może skutkować pojawieniem się szpilki na wykresie. Od wersji 2.3.37, która zostanie wydana na dniach będzie można ustawić tą wartość z pominięciem uwzględniania korekty w nowych wpisach w historii.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
tomakl
W które pola wpisać stan licznika. W bilansowanie wektorowe. Bo pozostałych parametrów chyba nie znam tak naprawdę.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Na razie najlepiej nic nie wpisuj. Jeśli ustawisz wartość początkową, to dodana energia pojawi się na wykresach zużycia. Aktualnej funkcjonalności "wartość początkowa" ustawiaj wyłącznie jeśli:tomakl wrote: Mon Feb 14, 2022 9:17 am W które pola wpisać stan licznika. W bilansowanie wektorowe. Bo pozostałych parametrów chyba nie znam tak naprawdę.
1. Instalujesz nowy licznik
2. Jesteś gotowy usunąć całą dotychczasową historię pomiarów
Niedługo pojawi się aktualizacja Clouda/Serwera gdzie zostanie dodana opcja podawania "wartości dodanej" bez zaburzania historii pomiarów.
Co do wartości: możesz wpisać w energię czynną i w bilansowanie wektorowe tą samą wartość. Pozostałe możesz zostawić puste (0).
Wartość początkowa ma na celu jedynie dostosowanie wyświetlanej wartości do tego co widzisz na innym liczniku. Jeśli nie masz do czego się odnieść, to nie ma po co tego przestawiać.
Z tego co pamiętam, to MEW-01 w głównym widoku pokazuje wartość energii bez bilansowania wektorowego. Więc jeśli Twój licznik liczy wektorowo, to stan głównego licznika i tak będzie odbiegał po czasie od tych wskazań.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
jpiernicki
Witam,
Próbowałem zkorygować pomiary zbalansowane i zrównać je z pomiarami samego licznika operatora Energa z uruchomionym balansowaniem międzyfazowym. "Reverse Active Energy" miałem niedomiar, więc dodałem 123kWh, ale wrtość zbalansowana "Forward Active Energy" była na na lekkiej górce (licznik MEW uruchomiony ok 2 miesiące przed wymianą wyzerowanego licznika operatora ENERGA), więc chciałem odjąć ok 133kWh i tu pojawił się problem.
>>>>>>>>>>>>>>>>SUPLA>>>>>>>>>>>>>>>>LICZNIK>>>>>>>>>>>>>>>> RÓŻNICA
Forward:>>>>>>>>3151.11904kWh>>>>>>>>3017.700 kWh>>>>>>>> -133.41904 kWh
Reverse:>>>>>>>>4335.46998kWh>>>>>>>>4459.300 kWh>>>>>>>>123.83002kWh
Niestety Cloud nie obsługuje ujemnych wartości korekty:
Próbowałem zkorygować pomiary zbalansowane i zrównać je z pomiarami samego licznika operatora Energa z uruchomionym balansowaniem międzyfazowym. "Reverse Active Energy" miałem niedomiar, więc dodałem 123kWh, ale wrtość zbalansowana "Forward Active Energy" była na na lekkiej górce (licznik MEW uruchomiony ok 2 miesiące przed wymianą wyzerowanego licznika operatora ENERGA), więc chciałem odjąć ok 133kWh i tu pojawił się problem.
>>>>>>>>>>>>>>>>SUPLA>>>>>>>>>>>>>>>>LICZNIK>>>>>>>>>>>>>>>> RÓŻNICA
Forward:>>>>>>>>3151.11904kWh>>>>>>>>3017.700 kWh>>>>>>>> -133.41904 kWh
Reverse:>>>>>>>>4335.46998kWh>>>>>>>>4459.300 kWh>>>>>>>>123.83002kWh
Niestety Cloud nie obsługuje ujemnych wartości korekty:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
jpiernicki
Czyli o ile rozumiem ideę właściwie; na ten moment jedyna opcja to kompletny reset licznika MEW i zadanie dodatnich wartości poczatkowych?pzygmunt wrote: Wed Feb 23, 2022 12:22 pm Obecnie nie ma możliwości wprowadzenia wartości ujemnych. Rozważymy taką możliwość w kolejnych wersjach.
Gdzie:
- Forward active energy - ostatni stan z aplikacji
- Forward active energy balanced - stan z licznika 1.8.1
- Reverse active energy - ostatni stan z aplikacji
- Reverse active energy balanced - stan z licznika 2.8.1
- Forward reactive energy - ostatni stan z aplikacji
- Reverse reactive energy- ostatni stan z aplikacji
Last edited by jpiernicki on Wed Feb 23, 2022 2:54 pm, edited 1 time in total.
-
Patryk
Może się mylę, ale nie lepiej było by dla Ciebie korzystać z polskiej wersji CLUDA
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.