Router Porada , na czym postawić własna instalacje.

Duch__
Been thanked: 6 times

Najwięcej zajmuje sam firewall z ilością wpisów na poziomie 3000 (to nie żart). Ta liczba zmienia się sama co parę godzin. Router sam pobiera nowe dane z serwera. Korzystam z filtracji instytucji CERT odnośnie stron próbujących wyłudzać dane. Router w momencie wejścia na blokowaną stronę przekierowywuje mnie na adres z komunikatem o niebezpieczeństwie. Reszta to przekierowanie portów, VPN z pełnym szyfrowaniem do transmisji danych pomiędzy 3 lokalizacjami, dystrybucja adresów IP do MAC, funkcja KNOCK-KNOCK, filtry treści nieodpowiednich dla dzieci, podział pasma internetowego na adresy z puli głównych urządzeń oraz osobno dla gości i wiele innych skryptów które mają większe i mniejsze znaczenie dla całej sieci. Ogólnie urządzenie nie nudzi się.
Gang

@Duch__
U mnie mikrotik 760 stoi za UPC, myślisz że on by ogarnął takiego firewalla jak masz Ty? Czy za słaby sprzęt?
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
Duch__
Been thanked: 6 times

Ciężko powiedzieć. Ty masz 2 rdzenie po 880MHz i 256MB RAM, ja mam 4 rdzienie po 1400MHz i 1024MB RAM. Mój ma obciążenie na poziomie 20%.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Panowie dziękuje za poradę zamówiony mikrotik hap ac3, myśle ze do weekendu przyjdzie żeby się to wszytko postawić.

Może przy okazji podpowiecie na czym postawić własny serwer Supli, zastanawiam się nad zakupem NASa/QNAPa bo dzisiaj prywatne pliki przechowuje na dyskach SSD w kieszeniach a mam już ich 3, wiec aż się prosi wsadzić te dyski do jakiegoś urządzenia.

Zależy mi na tym żeby serwer supli działała niezawodnie, jak i na zdalnym dostępie do plików(zwłaszcza do ich wrzucania tam).

Pozdrawiam

Edit: Dobrze rozumiem ze jeśli będę miał własna instalacje Supli to lokalnie (w tej samej sieci) AT, harmonogramy it będzie działało w razie awarii internetu ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
jaku2k
Has thanked: 1 time

robertklepacki94 wrote: Thu Feb 17, 2022 7:32 pm Edit: Dobrze rozumiem ze jeśli będę miał własna instalacje Supli to lokalnie (w tej samej sieci) AT, harmonogramy it będzie działało w razie awarii internetu ?
Witam,
ja od roku mam Suplę na NAS-ie i wszystko działa bardzo fajnie. O ile się orientuję, żeby urządzenia widziały serwer w przypadku braku Internetu, niezbędne jest zrobienie czegoś takiego, jak split-dns.
Pozdrawiam
Jakub

Return to “Ogólna dyskusja”