Jak podłączyć do Beninca core 6b

arkadiusz285

Zdjęcie zacisków 1 i 4
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Z tego zdjęcia nie wiele wynika. Ale jak rozumiem, przewód z zacisku 1 jest podłączony do IN1 w SBW.
Gdzie jest podłączony przewód żółtozielony?
Co jeszcze jest podłączone do zacisków 3 i 4 oprócz SBW? Idą tam po 3 przewody?

Odłącz jeszcze przewody od zacisków 1 i 2 i podłącz tam przewody z multimetru ustawionego na detekcję zwarcia (tak, aby dawał sygnał dźwiękowy jak zewrzesz te przewody). Zgodnie z instrukcją https://beninca.pl/wp-content/uploads/2 ... 78R0-1.pdf strona 35, SCA to styk pozbawiony napięcia przeznaczony do podłączenia kontrolki otwartej bramy. Przy zamkniętej bramie styk jest otwarty - multimetr nie wydaje żadnego sygnału. Przy ruchu multimetr wydaje sygnał przerywany. Przy pełnym otwarciu sygnał ciągły.

Ps.
SWO i SWC można byłoby teoretycznie wykorzystać w SBW-02.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
arkadiusz285

Tak przewód z zacisku 1 jest podłączony do IN1, przewód żółto zielony jest podłączony do zacisku 4 od lewej (zrobiona zworka). Do zacisków 3 i 4 od lewej jest podłączony SBW-01 i są podłączone dwie fotokomórki (zasilanie ich), ok jak wrócę do domu to jeszcze odłączę zacisk 1 i 2 i podłączę multimetr zobaczę czy zwiera...
arkadiusz285

Witam ponownie, sprawdziłem multimetrem jak odłączyłem od zacisku 1 i zacisku 2 przewody od lewej strony to podłączyłem multimetr do obu zacisków 1 i 2 w trybie detekcji. Jak brama się otwiera jest dźwięk co pare sekund, jak brama się otworzy to jest ciągły dźwięk, a jak brama jest zamknięta to nie ma żadnego dźwięku… z ciekawości zobaczyłem napięcie na styku 3 i 4 i jest 25v ale jak jedna końcówkę przyłożę do masy i druga do zacisku 3 to pakazuje 10v, a gdy jedna końcówkę przyłożę do masy a druga do zacisku 4 to pokazuje 15v, czy to jest normalne ze w zacisku 3 i 4 są różne napięcia ???
arkadiusz285

Dodam jeszcze ze pomiędzy wejściem COM i STOP mam zrobiona zworę, czy to jest prawidłowe ??? Jak wyjmę zworę to otwieranie i zamykanie nie działa z pilota…
Robert Błaszczak

arkadiusz285 wrote: Wed Feb 16, 2022 4:34 pm Tak przewód z zacisku 1 jest podłączony do IN1, przewód żółto zielony jest podłączony do zacisku 4 od lewej (zrobiona zworka). Do zacisków 3 i 4 od lewej jest podłączony SBW-01 i są podłączone dwie fotokomórki (zasilanie ich).
Na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu nie widać połączenia żółtozielonym przewodem zacisku 2 z 4. Z zacisku 4 wychodzą (tak wynika ze zdjęcia) trzy przewody - dwa do zasilania fotokomórek, a trzeci jest podłączony do SBW-01.
arkadiusz285 wrote: Wed Feb 16, 2022 9:38 pm Witam ponownie, sprawdziłem multimetrem jak odłączyłem od zacisku 1 i zacisku 2 przewody od lewej strony to podłączyłem multimetr do obu zacisków 1 i 2 w trybie detekcji. Jak brama się otwiera jest dźwięk co pare sekund, jak brama się otworzy to jest ciągły dźwięk, a jak brama jest zamknięta to nie ma żadnego dźwięku…
Czyli mamy 100% pewność, że złącze SCA działa w centralce prawidłowo.
arkadiusz285 wrote: Wed Feb 16, 2022 9:38 pm z ciekawości zobaczyłem napięcie na styku 3 i 4 i jest 25v ale jak jedna końcówkę przyłożę do masy i druga do zacisku 3 to pakazuje 10v, a gdy jedna końcówkę przyłożę do masy a druga do zacisku 4 to pokazuje 15v, czy to jest normalne ze w zacisku 3 i 4 są różne napięcia ???
Do jakiej masy? Robisz pomiar napięcia przemiennego (zmiennego, AC) i mierzysz tylko napięcie na zaciskach 3 i 4 oznaczonych jako 24VAC. Dokładnie taką samą wartość napięcia musisz mieć na zaciskach A1 i A2. Sprawdź to.
arkadiusz285 wrote: Wed Feb 16, 2022 11:32 am A jak zrobię zworką z wyjścia A2 do IN2 to zmienia się z otwartej na 50% zamknięta, a jak zrobię zworke z A2 do IN1 to zmienia się z otwartej na całkowicie zamknięta.. co w takim przypadku radzicie ???
Czyli SBW-01 także działa poprawnie.

Wynika z tego, że zacisk 2 od lewej z żółtozielonym przewodem nie jest połączony z zaciskiem 4 na płycie centrali. Bo jeśli by był, to widziałbyś stan bramy w aplikacji. Byłby to stan odwrotny - otwarta brama w aplikacji w rzeczywistości była by zamknięta i na odwrót. Ale to jest do przestawienia w Supla Cloud.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

arkadiusz285

Dzięki wielkie wszystko działa jak należy, faktycznie problem był ze zworką nie podłączyłem jjej tak jak trzeba. Jeszcze raz dziękuje
Robert Błaszczak

Nie ma sprawy. Cieszę się, że udało się podłączyć wszystko i działa. I dziękuję, że napisałeś, gdzie był problem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “ZAMEL SBW-02”