No tak innej niestety nie mam
Supla na RPi4B + SSD kolejny pad :(
-
PuteR
OK, rozumiem że podłączanie pod windowsa i klonowanie tam dostępnymi programu może nie przynieść oczekiwanego skutku??
No to trzeba wydać jeszcze kilka zł. 
-
klimasstudio
Ja zainwestowałem w kilka przejściówek.... Są to tzw. emergency. Docelowo używam Argon40 + SSD SATA M.2
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
-
edm
- Been thanked: 2 times
Do backup-ów używam Acronis True Image 2021, środowisko linuks, z przyjaznym prostym interfejsem graficznym do klikania w j. polskim. Można zrobić bootowanie z pendrive, napędu optycznego, czy po Lan (PXE), lub zainstalować w windows jako program. Jak kto woli i potrafi.
O ile pamiętam jest tam też opcja klonowania, z której nie korzystałem. Jednak w windows wymieniałem dysk na inny, większy a backup który przywróciłem miałem z poprzedniego mniejszego dysku i poszło. Nie wiem od której wersji Acronis pozwala zapisać backup na partycję ext4, wiem że w 2021 jest ta możliwość. Na pewno starsze wersje tego nie potrafiły. Backupy, wszystkich moich windowsów tak robię, 100% skuteczności przy przywracaniu obrazu. Backupy, rpi 3b+ oraz routerów x86 z openwrt też tak zrobiłem, lecz nie miałem potrzeby przywracania backupów. Zakładam że działa
.
Edycja. Sprawdziłem i jest tam opcja klonowania itp.
O ile pamiętam jest tam też opcja klonowania, z której nie korzystałem. Jednak w windows wymieniałem dysk na inny, większy a backup który przywróciłem miałem z poprzedniego mniejszego dysku i poszło. Nie wiem od której wersji Acronis pozwala zapisać backup na partycję ext4, wiem że w 2021 jest ta możliwość. Na pewno starsze wersje tego nie potrafiły. Backupy, wszystkich moich windowsów tak robię, 100% skuteczności przy przywracaniu obrazu. Backupy, rpi 3b+ oraz routerów x86 z openwrt też tak zrobiłem, lecz nie miałem potrzeby przywracania backupów. Zakładam że działa
Edycja. Sprawdziłem i jest tam opcja klonowania itp.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 
-
PuteR
Kupiłem obudowę do dysku zrobiłem kopię programem win32 i tym samym programem przywróciłem ją na nowy dysk m.2. Niby działa, system się odpala i większość jest ok. Problem jest jedynie z supla-server który cały czas się restartuje. można to jakoś próbować naprawić??
Code: Select all
5c8af861288f supla/supla-server:arm32v7 "/usr/bin/server-ent…" 6 weeks ago Restarting (1) 52 seconds ago supla-server-
PuteR
Dzięki już dziła, chyba źle była przywrócona kopia bo za drugim razem wszystko działa.
Jaką temperaturę musi mieć RPI w tej obudowie żeby ten wentylatorek nie chodził?? Piszecie że u was nie ma co robić i rzadko się włącza. Ja mam postawioną suple i HA po uruchomieniu i około 15 minutach pracy temperatura RPI jest ok. 49 stopni i wentylator cały czas chodzi. Nie jest tak głośny jak w poprzedniej obudowie ale jednak go słychać. W tej poprzedniej odłączyłem go w ogóle i była zupełna cisza, a temperatura dobijała do maksymalnie 58 stopni. Może to jakaś kwestia ustawień przy jakiej temperaturze ma się załączać??lesny8 wrote: Thu Dec 23, 2021 7:55 pm U mnie co jakiś czas się załącza, nie jest za cichy, w nocy go słychać. Influxdb mozno obciąża procka i tak podkręca temperaturę. Jak zgasze ten dodatek w HA to wentylator nie ma co robić i się wcale nie uruchomia![]()
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
Panowie,
Może trochę wtrącenie w temat i z góry przepraszam jeśli to zakłóca ogólną dyskusję ale nie chce zakładać specjalnei tematu na to. Mam pytanie jak zrobić poprawnie backup karty SD. Mój RPI akurat w zasadzie ma odpaloną SVD (wg poradnika Roberta) z 5 czujnikami i tyle ale mimo wszystko mam tam już trochę konfiguracji zrobionych i nie chciałbym się tego "pozbywać" jak padnie kiedyś karta
korzystałem z tego poradnika
https://howchoo.com/g/nmexndnlmdb/how-t ... on-windows
czyli zamkniecie systemu a potem poprzez adapter (na usb) włożenie karty SD do PC. Natomiast tutaj musialem recznie nadac literke na dysk aby był widoczny a w windowsie pojawila sie tylko partycja Boot - nie wiem czy tak ma byc jednak po wskazaniu tej partycji program trochę długo mielił i robił backup.
Takie coś jest poprawne ?
Może trochę wtrącenie w temat i z góry przepraszam jeśli to zakłóca ogólną dyskusję ale nie chce zakładać specjalnei tematu na to. Mam pytanie jak zrobić poprawnie backup karty SD. Mój RPI akurat w zasadzie ma odpaloną SVD (wg poradnika Roberta) z 5 czujnikami i tyle ale mimo wszystko mam tam już trochę konfiguracji zrobionych i nie chciałbym się tego "pozbywać" jak padnie kiedyś karta
korzystałem z tego poradnika
https://howchoo.com/g/nmexndnlmdb/how-t ... on-windows
czyli zamkniecie systemu a potem poprzez adapter (na usb) włożenie karty SD do PC. Natomiast tutaj musialem recznie nadac literke na dysk aby był widoczny a w windowsie pojawila sie tylko partycja Boot - nie wiem czy tak ma byc jednak po wskazaniu tej partycji program trochę długo mielił i robił backup.
Takie coś jest poprawne ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec