Rozłączanie wszystkiego w przypadku braku Wi-Fi

kowal00071

Witam czy jest taka opcja? Miałem włączoną lampę z harmonogramem że ma się wyłączyć o 17, przez kilkanaście godzin nie miałem internetu i nie było mnie w domu, lampa świeciła się kilkanaście godzin, nawet gdy już miałem internet ustawiony harmonogram nie za działał, musiałem wyłączyć ręcznie
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Taki urok funkcjonowania automatyki przez sieć Internet.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
kowal00071

Robert Błaszczak wrote: Thu Feb 17, 2022 8:28 pm Taki urok funkcjonowania automatyki przez sieć Internet.
Nie dobrze, może się to źle skończyć, używam np.do podlewania roślin, podczas podlewania zabraknie internetu a przekaźnik nie rozłączy mi pompy
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Musisz być świadomy ograniczeń rozwiązań, których używasz.

Jeśli chcesz bardziej niezawodne rozwiązanie, to można postawić prywatny lokalny serwer. Wtedy harmonogramy się wykonają przy braku Internetu.

Natomiast ogólnie funkcje krytyczne powinny być realizowane niezależnie od innych komponentów, albo powinny posiadać jakieś lokalne zabezpieczenie.

Np. mogę włączać bojler poprzez ROW-01/16A, natomiast wiem, że bojler ma swój termostat i on pilnuje, aby mi się tam woda nie zagotowała.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Ależ oczywiście. Ja o tym piszę na tym forum chyba najczęściej. Automatyka aby spełniała swoją rolę, musi działać autonomicznie. Jednak aby tanie sterowniki Wi-Fi mogły to realizować, musiałby by mieć dodatkowo zegar czasu rzeczywistego oraz pamięć FRAM. A to już znacznie podbija cenę takiego sterownika.
Inna możliwość, to własny serwer Supla w swojej sieci lokalnej. Wtedy nie jesteś uzależniony od dostępu do sieci Internet. Ale jak się coś podzieje z Twoim Wi-Fi (np. zwis routera) to również harmonogram nie zadziała.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
RobertRT

Witam
Ale gdyby była możliwość dodania do Gui Generic warunku sprawdzającego czy urządzenie ma dostęp do wifi czyli jest podłączone do supla cloud, to takie warunkowanie umożliwiałoby w urządzeniu automatyczne włączenie przekaźnika na którymś gpio (gdy urządzenie nie jest podłaczone do sieci) , który to przekaźnik wykonałby już wymyślone przeze mnie zabezpieczenie.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jedyne rozsądne rozwiązanie to harmonogram na pokładzie urządzenia, a do tego potrzebujesz zegar czasu rzeczywistego podtrzymywany jakąś baterią lub super kondensatorem.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
RobertRT

Ja potrzebowałbym warunkowanie w Gui Generic uzależnione od dostępu urządzenia do internetu w celu wyłączenia funkcjonowania urządzenia gdy internetu nie ma. Czy taki warunek w Gui Generci byłby możliwy?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Co jak będziesz co 15 tracił dostęp do internetu ?
Co jak router Ci padnie ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
RobertRT

To mi nie przeszkadza. Niech urządzenie sobie to sprawdza. To sprawdzanie może nawet być co 15 minut.

Return to “GUI Generic”