GG v4.6.21 - restart

Patryk

@krycha88
v4.6.21
Wprowadziłeś dziś poprawkę:
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... 3bccaf865e

Osobiście bardzo mi to się nie podoba.
Bo np:
SP111 + GG v4.6.21 + Lodówka + brak internetu = PROBLEM.
Co pięć minut przekaźnik na chwilę się wyłącza.
Może jak już to coś takiego, ale w opcjach do wyboru.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jak widać, softem bardzo uniwersalnym wszystkim się nie dogodzi.

Ps. zawsze mnie zastanawiało, jaki jest sens sterowania zasilaniem lodówki. Pytam poważnie, bo nie bardzo to rozumiem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Robert Błaszczak wrote: Tue Feb 22, 2022 9:09 pm Ps. zawsze mnie zastanawiało, jaki jest sens sterowania zasilaniem lodówki. Pytam poważnie, bo nie bardzo to rozumiem.
To nie jest stricte sterowanie zasilaniem a bardziej monitoring poboru prądu a także na wykresach widać kiedy pracuje.
lodowka_power.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Goral64 on Tue Feb 22, 2022 9:22 pm, edited 1 time in total.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Patryk

Goral64 wrote: Tue Feb 22, 2022 9:20 pm
Robert Błaszczak wrote: Tue Feb 22, 2022 9:09 pm Ps. zawsze mnie zastanawiało, jaki jest sens sterowania zasilaniem lodówki. Pytam poważnie, bo nie bardzo to rozumiem.
To nie jest stricte sterowanie zasilaniem a bardziej monitoring poboru prądu a także na wykresach widać kiedy pracuje.
Zgadza się.
Głównie jako licznik energii.
W razie potrzeby ( burzy ), potrafię ją zdalnie wyłączyć ( budowa ).
Czy jest to wystarczające zabezpieczenie - wiem, sprawa dyskusyjna.

Wracając do tematu.
Każdy moduł z przekaźnikiem przy braku neta, będzie co pięć minut rozłączał na chwilę przekaźnik ( światło, telewizor itd... ).
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

No ale co wnosi ten monitoring poboru prądu przez lodówkę. Ja za dużo pobiera to nie otwierasz wtedy drzwi lodówki? ;) :P
Ewentualnie można by było na podstawie wykresów załączania agregatu próbować zoptymalizować ustawienie temperatury chłodzenia w lodówce. Ale tu chyba priorytetem jest utrzymywanie w stanie pożądanym produktów przechowywanych w lodówce.
Co innego, jeśli jest możliwość zoptymalizowania pracy jakiegoś urządzenia pobierającego znaczną ilość energii, kiedy nas nie ma / w nocy. itp. To jest to jak najbardziej zrozumiałe. Ale lodówki raczej nie da się wyłączać na noc.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Patryk

No dobra.
To np:
SP111 + GG v4.6.21 + Telewizor ( mecz MŚ POLSKA - .... ) + brak internetu ( i prawie strzelali POLACY karnego ) = ...
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Ja pokazuje Mojej Lepszej Połowie jaki wpływ mają długo otwarte drzwi od lodówki na pobór prądu ;)
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
MadOnion78

Ja poszedłem krok dalej... Daje Jej rachunki do opłacenia ;)
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
krycha88
Been thanked: 5 times

Tego problemu sobie sam nie wymyśliłem, miałem kilka zgłoszeń, że niestety WiFi.reconnect() nie działa i moduł nie potrafi nawiązać ponownie polaczenia.

Nie sprawdzałem ale urządzenia ZAMEL mają to rozwiązane w podobny sposób. Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
https://gui-generic-builder.supla.io/
klimasstudio

Ja miałem kiedyś lodówkę gdzie w agregacie było jakieś zwarcie i zaczeła pobierać 1500W na starcie agregatu. Gdybym miał wcześniej taki wskaźnik poboru to bym znalazł "dziada" który nie potrzebnie prąd marnuje. Dlatego nie neguje i nie potępiam pomysłu lodówki za takim sterownikiem ;) Sam mam teraz lodówkę pod SP111.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d

Return to “GUI Generic”