@krycha88
v4.6.21
Wprowadziłeś dziś poprawkę:
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... 3bccaf865e
Osobiście bardzo mi to się nie podoba.
Bo np:
SP111 + GG v4.6.21 + Lodówka + brak internetu = PROBLEM.
Co pięć minut przekaźnik na chwilę się wyłącza.
Może jak już to coś takiego, ale w opcjach do wyboru.
GG v4.6.21 - restart
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Jak widać, softem bardzo uniwersalnym wszystkim się nie dogodzi.
Ps. zawsze mnie zastanawiało, jaki jest sens sterowania zasilaniem lodówki. Pytam poważnie, bo nie bardzo to rozumiem.
Ps. zawsze mnie zastanawiało, jaki jest sens sterowania zasilaniem lodówki. Pytam poważnie, bo nie bardzo to rozumiem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
To nie jest stricte sterowanie zasilaniem a bardziej monitoring poboru prądu a także na wykresach widać kiedy pracuje.Robert Błaszczak wrote: Tue Feb 22, 2022 9:09 pm Ps. zawsze mnie zastanawiało, jaki jest sens sterowania zasilaniem lodówki. Pytam poważnie, bo nie bardzo to rozumiem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Goral64 on Tue Feb 22, 2022 9:22 pm, edited 1 time in total.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
Patryk
Zgadza się.Goral64 wrote: Tue Feb 22, 2022 9:20 pmTo nie jest stricte sterowanie zasilaniem a bardziej monitoring poboru prądu a także na wykresach widać kiedy pracuje.Robert Błaszczak wrote: Tue Feb 22, 2022 9:09 pm Ps. zawsze mnie zastanawiało, jaki jest sens sterowania zasilaniem lodówki. Pytam poważnie, bo nie bardzo to rozumiem.
Głównie jako licznik energii.
W razie potrzeby ( burzy ), potrafię ją zdalnie wyłączyć ( budowa ).
Czy jest to wystarczające zabezpieczenie - wiem, sprawa dyskusyjna.
Wracając do tematu.
Każdy moduł z przekaźnikiem przy braku neta, będzie co pięć minut rozłączał na chwilę przekaźnik ( światło, telewizor itd... ).
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
No ale co wnosi ten monitoring poboru prądu przez lodówkę. Ja za dużo pobiera to nie otwierasz wtedy drzwi lodówki?
Ewentualnie można by było na podstawie wykresów załączania agregatu próbować zoptymalizować ustawienie temperatury chłodzenia w lodówce. Ale tu chyba priorytetem jest utrzymywanie w stanie pożądanym produktów przechowywanych w lodówce.
Co innego, jeśli jest możliwość zoptymalizowania pracy jakiegoś urządzenia pobierającego znaczną ilość energii, kiedy nas nie ma / w nocy. itp. To jest to jak najbardziej zrozumiałe. Ale lodówki raczej nie da się wyłączać na noc.
Ewentualnie można by było na podstawie wykresów załączania agregatu próbować zoptymalizować ustawienie temperatury chłodzenia w lodówce. Ale tu chyba priorytetem jest utrzymywanie w stanie pożądanym produktów przechowywanych w lodówce.
Co innego, jeśli jest możliwość zoptymalizowania pracy jakiegoś urządzenia pobierającego znaczną ilość energii, kiedy nas nie ma / w nocy. itp. To jest to jak najbardziej zrozumiałe. Ale lodówki raczej nie da się wyłączać na noc.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Patryk
No dobra.
To np:
SP111 + GG v4.6.21 + Telewizor ( mecz MŚ POLSKA - .... ) + brak internetu ( i prawie strzelali POLACY karnego ) = ...
To np:
SP111 + GG v4.6.21 + Telewizor ( mecz MŚ POLSKA - .... ) + brak internetu ( i prawie strzelali POLACY karnego ) = ...
-
MadOnion78
Ja poszedłem krok dalej... Daje Jej rachunki do opłacenia 
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Tego problemu sobie sam nie wymyśliłem, miałem kilka zgłoszeń, że niestety WiFi.reconnect() nie działa i moduł nie potrafi nawiązać ponownie polaczenia.
Nie sprawdzałem ale urządzenia ZAMEL mają to rozwiązane w podobny sposób. Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
Nie sprawdzałem ale urządzenia ZAMEL mają to rozwiązane w podobny sposób. Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
klimasstudio
Ja miałem kiedyś lodówkę gdzie w agregacie było jakieś zwarcie i zaczeła pobierać 1500W na starcie agregatu. Gdybym miał wcześniej taki wskaźnik poboru to bym znalazł "dziada" który nie potrzebnie prąd marnuje. Dlatego nie neguje i nie potępiam pomysłu lodówki za takim sterownikiem
Sam mam teraz lodówkę pod SP111.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d