Pytanie LIW01 + LEM-02LM

Qper

Witam,

Zastanawia mnie jedna rzecz mam LIW podłączony z licznikiem Zamelowy LEM02.

https://zamel.com/pl/exta/lem-02lm-instrukcja.pdf

Wszystko śmiga bez problemu ale zastanawia mnie instrukcja i opisane tam sposoby montażu. Mianowicie na stronie drugiej instrukcji pokazany jest jakiś dziwny schemat połączenia licznika sprzeczny z tym ze strony pierwszej. Dodatkowo do zacisków zliczania impulsów jest napisane ze trzeba podać napięcie i mieć jeszcze rezystor.

O co chodzi ? Ja podłączyłem bez tego i działa
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Co tam widzisz sprzecznego między stroną pierwszą i drugą?

Co do wyjścia implsowego i rezystora z zasilaczem, to LIW na wejściu impulsowym wystawia sam napięcie i odpowiedni pullup, dlatego przy połączaniu LIW-a nie potrzebujesz tutaj tych dodatkowych elementów.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
dobo

Mam pytanie. Co do podłączenia wemosa do takiego licznika. Czy wystarczy bezpośrednio podłączyć pod gpio czy trzeba dawać to dodatkowe zasilanie z rezystorem? Planowałem danie transoptora, ale jeszcze tego nie testowałem.
klew

dobo wrote: Thu Feb 24, 2022 9:51 am Mam pytanie. Co do podłączenia wemosa do takiego licznika. Czy wystarczy bezpośrednio podłączyć pod gpio czy trzeba dawać to dodatkowe zasilanie z rezystorem? Planowałem danie transoptora, ale jeszcze tego nie testowałem.
Jesteśmy w dziale dotyczącym LIW-01...
Qper

klew wrote: Thu Feb 24, 2022 9:10 am Co tam widzisz sprzecznego między stroną pierwszą i drugą?

Co do wyjścia implsowego i rezystora z zasilaczem, to LIW na wejściu impulsowym wystawia sam napięcie i odpowiedni pullup, dlatego przy połączaniu LIW-a nie potrzebujesz tutaj tych dodatkowych elementów.
Już pisze - na pierwszej stronie są opisane zaciski, że faza wejście jest od dołu po lewej, a wyjście po prawej od dołu.
Na drugiej stronie natomiast jest inny schemat i na wyjściu fazy jest N...

Może to jakieś inne podłączenie, ale na schemacie na liczniku jest prawidłowo.
klew

Na wyjściu L jest podłączony "odbiornik", który z drugiej strony jest podłączony do N. Wszystko się zgadza ;)

Return to “ZAMEL LIW-01”