Problem z własną instancją Supli

lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

jaku2k wrote: Wed Feb 23, 2022 5:51 pm Skopiowałem var obecny w folderze supla (w obrębie którego poruszam się jeśli chodzi o instalację Supli).
Są w nim foldery
backups
cloud-local
cloud-logs

oraz pliki
.gitignore oraz supla.sql
W katalogu /var powinien być /mysql a tam katalog /supla
Jeśli tego nie masz to nie masz bazy.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
jaku2k
Has thanked: 1 time

lesny8 wrote: Wed Feb 23, 2022 7:43 pm
jaku2k wrote: Wed Feb 23, 2022 5:51 pm Skopiowałem var obecny w folderze supla (w obrębie którego poruszam się jeśli chodzi o instalację Supli).
Są w nim foldery
backups
cloud-local
cloud-logs

oraz pliki
.gitignore oraz supla.sql
W katalogu /var powinien być /mysql a tam katalog /supla
Jeśli tego nie masz to nie masz bazy.
Dziękuję za odpowiedź. W takim razie baza musiała zostać usunięta już na początku moich zmagań z problemem, bo jak wtedy pobrałem cały katalog supla, to katalog mysql był pusty.
pzygmunt wrote: Wed Feb 23, 2022 7:13 pm Na screenie nie ma ani jednej Suplowej.
Musiał być to jakiś inny plik - pomyłka. Dziękuję za odpowiedź.

Skoro już jest założony wątek, to pozwolę sobie zapytać o szczegóły związane z backupem danych z prywatnej instancji Supli. Jeśli np. skonfiguruję automatyczny backup danych na Dysk Google, to jakie dane zostaną zapisane? Taki backup zapisuje wszystko (nazwy i historię kanałów, ikony, grupy) czy tylko część danych?

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc :D
Pozdrawiam
Jakub
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Backup bazy to backup bazy ;)
Mając plik backupu, możesz odtworzyć go na tej samej lub innej instancji, a nawet na innym sprzęcie.
Przed każdą aktualizacją, taki backup jest tworzony. Backupy znajdują się w katalogu /var/backups/

edit..
aaa i jest tam wszystko, wszystko :)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
jaku2k
Has thanked: 1 time

Rozumiem. Jeszcze raz - dziękuję :)
Pozdrawiam
Jakub
monoco

Cześć!

Temat odkopię bo 3 latach, bo mam problem podobny do użytkowników którzy wypowiadali się tu wcześniej.

Chcę założyć własny serwer na Synology w Container Manager. Niestety na dzień dzisiejszy nie jest możliwe stworzenie kontenerów poprzez stworzenie projektu w Container Manager i mimo środowiska graficznego są problemy z kompilacją programu, dlatego w przypadku najnowszej wersji na dzień dzisiejszy tj. 25.09 na Synology najlepiej jest skorzystać z Git + Putty.

Kroki jakie poczyniłem to:
1. Uruchomienie Putty z uprawnieniami root > stworzenie grupy docker > dodanie uprawnień użytkownikom w celu instalacji kontenerów bez poleceń sudo
2. Uruchomienie putty jako użytkownik Synology (użytkownik dodany do grupy docker)
3. Zmiana aktualnej ścieżki na scieżkę dockera, w moim przypadku volume1/docker
4. Polecenie git clone
5. Wygenerowanie pliku .env
6. Edycja pliku env poleceniem 'vi' zgodnie z potrzebą (zmiana portów, adresów mail, adresów IP)
7. Dodanie brakujących folderów poleceniami:

mkdir supla-docker/var/mysql
mkdir supla-docker/var/cloud-local
mkdir supla-docker/var/cloud-logs

8. Start SUPLI

I tutaj pojawił się problem którego nie udało mi się rozwiązać. Kontener supla-db ciągle się restartuje. Wydałem polecenie:

Code: Select all

docker logs --tail=50 supla-cloud
aby ocenić dlaczego kontener ciągle się restartuje. Otrzymałem poniższe błędy:

Code: Select all

2025-10-17 19:16:06 0 [Warning] Can't create test file '/var/lib/mysql/47f6e49a536b.lower-test' (Errcode: 13 "Permission denied")
2025-10-17 19:16:06 0 [ERROR] mariadbd: Can't create/write to file './ddl_recovery.log' (Errcode: 13 "Permission denied")
2025-10-17 19:16:06 0 [ERROR] DDL_LOG: Failed to create ddl log file: ./ddl_recovery.log
2025-10-17 19:16:06 0 [ERROR] Aborting
Czy ktoś wcześniej spotkał się z problemem i wie jak go rozwiązać? Kontenery były postawione na czysto. Próbowałem zmieniać uprawnienia dla folderu poprzez FileStation w Synology oraz Putty - bez efektu. Będę wdzięczny za wskazówki.

Return to “Pomoc”