DS18B20 - znikający pomiar
Elmaya napewno wie co mówi więc napewno bym sprawdził jego sugestie. A na multimetrze nigdy nie mogłem wyłapać krótkich spadków napięcia zbyt wolno reagował ale może te moje są tak powolne nie wiem jak się inne jakieś drogie zachowują.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
w jednym z przypadków wymieniłem sensor na inny -> problem pozostał.krycha88 wrote: Wed Mar 02, 2022 8:21 pm Jeżeli 7 pozostałych sensorów działa to czym się różni ten jeden? Inna długość kabli? może jest uszkodzony? Podłącz go do oddzielnego ESP i zobacz co się będzie działo.
Te pozostałe 7 różnią się na pewno przewodami, są w innych pomieszczeniach. Różne długości (choć niektóre porównywalne). Jest jeszcze opcja, że poprowadzone zostały zbyt blisko przewodów 230V i się pojawia indukcja. Trochę będzie roboty ale mam możliwość podciągnięcia nowych przewodów w te miejsca, mam aroty. Jak wszystko zawiedzie to w ten sposób spróbuję.
YoMan
-
YoMan
no to tak dla innych walczących w przyszłości z tym problemem:
(trochę naprowadził mnie nieoceniony @elmaya)
Ponieważ wszystko co mogłem to już odseparowałem to pozostaje jedynie problem indukcji, ponieważ przewody 230v były prowadzone równolegle, a poza tym i tak spotykają się w puszkach. Niestety tego już nie mogę naprawić (w sensie zbyt duże koszty, żeby ryć ściany).
Jeszcze pewnie będę próbował coś poprawić dobierając doświadczalnie pull-up'y lub w miarę możliwości podwoić przewody na zasilanie i sygnał albo dołożyć 3 żyłę do masy (zgodnie z tym co pisał elmaya wymagany przekrój dla masy to min 1,5mm a najlepiej 2,5mm - skrętka chyba ma 0,5mm a wymaganego minimum to nie mam nawet na pcb
).
Jak rozwiąże problem w 100% to dam znać.
(trochę naprowadził mnie nieoceniony @elmaya)
- przy esp to trochę jak przy kulturystyce - najpierw masa

- użycie pojedynczej żyły ze skrętki jako przewodu na te odległości to chyba za mało
- osobny zasilacz jeżeli jest możliwe też pomaga (u mnie chodziło głównie o moduły z softem termostatu i one są z niczym więcej nie powiązane)
- W jednym przypadku - dołożyłem dodatkową żyłę dla masy - pojawiła się poprawa
- Tam gdzie mogłem użyłem nowe skrętki i wykorzystałem dwie żyły dla masy - pojawiła się poprawa.
- Kupiłem nowy zasilacz i oddzieliłem zasilanie termostatów od pozostałych urządzeń (mosfety, przekaźniki) - pojawiła się poprawa
Ponieważ wszystko co mogłem to już odseparowałem to pozostaje jedynie problem indukcji, ponieważ przewody 230v były prowadzone równolegle, a poza tym i tak spotykają się w puszkach. Niestety tego już nie mogę naprawić (w sensie zbyt duże koszty, żeby ryć ściany).
Jeszcze pewnie będę próbował coś poprawić dobierając doświadczalnie pull-up'y lub w miarę możliwości podwoić przewody na zasilanie i sygnał albo dołożyć 3 żyłę do masy (zgodnie z tym co pisał elmaya wymagany przekrój dla masy to min 1,5mm a najlepiej 2,5mm - skrętka chyba ma 0,5mm a wymaganego minimum to nie mam nawet na pcb
Jak rozwiąże problem w 100% to dam znać.
YoMan
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Jakie masz tam odległości do tych czujników?YoMan wrote: Sun Mar 13, 2022 9:16 pm no to tak dla innych walczących w przyszłości z tym problemem:
Odnośnie tych temperatur ~85 stopni, to to z tego co pamiętam, jest to ściśle określona wartość w dokumentacji i można takie pomiary po prostu ignorować i nie traktować ich w oprogramowaniu jako odczyt temperatury. Wtedy nic nie powinno reagować na taki odczyt.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
różnie ale w granicach 10-15mklew wrote: Sun Mar 13, 2022 9:21 pmJakie masz tam odległości do tych czujników?YoMan wrote: Sun Mar 13, 2022 9:16 pm no to tak dla innych walczących w przyszłości z tym problemem:
Odnośnie tych temperatur ~85 stopni, to to z tego co pamiętam, jest to ściśle określona wartość w dokumentacji i można takie pomiary po prostu ignorować i nie traktować ich w oprogramowaniu jako odczyt temperatury. Wtedy nic nie powinno reagować na taki odczyt.
też gdzieś tak czytałem i to by się potwierdzało, ponieważ jest to wartość powtarzalna.
YoMan
-
Albert
Hmm dziwne. Mam sporo termometrów DS w domu, na kablach po kilkanaście metrów i odczyty są stabilne, nic nie krzaczy ani się innego nie dzieje. Może kwestia farta może skrętki (choć używam względnie taniej). Zrobiłem też kilka modułów znajomym z dłuugimi przewodami i u nich też spokój. Być może kwestia samych ds? Ja kupuję na Ali "gołe" i sam lutuję bezpośrednio, każdą z 3 nózek izoluję termokurczką, wkładam w gilzę i też termokurczka. Działa tas od można powiedzieć już LAT bez problemów 
-
YoMan
też mam kupione na ali i alle, też lutowałem do nóżek i termokurczki, nie dawałem gilzy bo wewnętrzne. Na 99,99% to nie są oryginalne ds'ki z dallasa ale raczej to nie ma znaczenia. Ja u siebie stawiam na indukcję z przewodów 230vAlbert wrote: Mon Mar 14, 2022 7:19 am Hmm dziwne. Mam sporo termometrów DS w domu, na kablach po kilkanaście metrów i odczyty są stabilne, nic nie krzaczy ani się innego nie dzieje. Może kwestia farta może skrętki (choć używam względnie taniej). Zrobiłem też kilka modułów znajomym z dłuugimi przewodami i u nich też spokój. Być może kwestia samych ds? Ja kupuję na Ali "gołe" i sam lutuję bezpośrednio, każdą z 3 nózek izoluję termokurczką, wkładam w gilzę i też termokurczka. Działa tas od można powiedzieć już LAT bez problemów![]()
YoMan
-
YoMan
Coraz więcej wskazuje na niepożądaną indukcję. Mam skrętki wyciągnięte do puszek z włącznikami światła i tam też przechodzą przewody zasilające światło (są w puszkach łączone na kostki). Co oznacza, że skrętki od ds'ek mogą się stykać z przewodami 230v lub bieć równolegle przez 1-3 cm. Muszę spróbować je jakoś odseparować. Ktoś coś podpowie poza próbą odsunięcia ich od siebie? Folia alu? Inny "patent"?
YoMan
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Może masz te skrętki ekranowane? Jeśli tak, to powinno pomóc uziemienie ekranu.YoMan wrote: Tue Mar 15, 2022 1:06 pm Coraz więcej wskazuje na niepożądaną indukcję. Mam skrętki wyciągnięte do puszek z włącznikami światła i tam też przechodzą przewody zasilające światło (są w puszkach łączone na kostki). Co oznacza, że skrętki od ds'ek mogą się stykać z przewodami 230v lub bieć równolegle przez 1-3 cm. Muszę spróbować je jakoś odseparować. Ktoś coś podpowie poza próbą odsunięcia ich od siebie? Folia alu? Inny "patent"?
Albo nie przejmować się tym tematem
Najlepsze suple dla Twojego domu