Rolety - "odsłoń częściowo, jeśłi nie są odsłonięte bardziej"

mjacek

Funkcja, której nie moge znaleźć (a może jej nie ma?) to odsłonięcie częściowe (np. na 90%) pod warunkiem, że już nie jest odsłonięte całkiem.

Mam taki problem z automatyką rolet (z harmonogramu), że harmonogram odsłania mi rolety częściowo o określonej godzinie z rana - jako pobudka :-).

Jeśli jednak wstanę wcześniej, i odsłonię sobie rolety (zwykle całkowicie), to o godzinie pobudki , maszyna mi je radośnie ZASŁANIA, aby uzyskać stan zadany.
Są dwie akcje ("odsłoń częściowo"i "zasłoń częściowo"), i mogłyby tak działać (albo miec taki przełącznik warunku), ale nic takiego nie znalazłem. Jaki jest w ogole sens tych dwóch akcji - tylko odwrotny kierunek liczenia procentu?

Czy ja czegoś nie wiem? Moje sterowniki to SRW-01 z softem 2.8.47.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

W samej Supli takiej funkcji nie ma. Natomiast skryptami (https://scripts.supla.io/) powinna być możliwość dodania warunku
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
wsosniak
Been thanked: 1 time

w harmonogramach CLOUD tego nie zrobisz bo tam nie ma warunków

Z Suplą działąją skrypty (zewnętrzne narzedzie ) : scripts.supla.io i tu da sie to zrobic zeby uruchomic scenę o konkretnej godzinie (w przykładzie ponizej o 6:35) gdzie wynikiem sceny jest otwarcie rolety do 80% jej zasłonięcia , pod warunkiem ze jest całkowicie zamknieta :

-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”