Funkcjonalność przymykania rolet

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Sebek74

Witam

Tak mi się kojarzy że ktoś to poruszał, ale nie bardzo mogę znaleźć... w związku z rozwojem AT czy nie dałoby się dodać opcji "przymknij o" "otwórz o" wyrażonej w procentach lub sekundach. Mamy już "otwórz częściowo" i "zasłoń częściowo" ale to pozwala ustalić tylko z góry ustalony poziom otwarcia.

Pozdrawiam
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie bardzo rozumiem jak miałyby działać zaproponowane przez Ciebie funkcje.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale jeśli teraz ustawisz sobie np. otwórz częściowo 40% to jeśli chcesz otwozyc o kolejne 10% procent to wystarczy otwozyc częściowo na 50 % i sprawa załatwiona. Analogicznie w druga stronę. Mam wrażenie że próbujecie na siłę usprawnić coś co jest oki. Pewnie i tak każdy korzysta z harmonogramu i połowy tych funkcji nie korzysta.
https://pietras-81.aqi.eco/
Sebek74

Zgadzam się, harmonogramy zaspokajają większość potrzeb. Dodatkowo AT i sceny dopełniają niemalże kompletu.
Poustawiałem sobie na kolejne wielokliknięcia otwarcie na 25%, 50% i 75%, idzie się przyzwyczaić i z tego korzystać.

Dla wyjaśnienia wątpliwości - właśnie o to mi chodzi, jeśli mam roletę odsłoniętą w 40% to akcja odsłonięcia o 10% powoduje ustawienie odsłonięcia na 50%. Z aplikacji oczywiście to też żaden problem.

Przypadek który próbuję rozwiązać wygląda następująco. Przy wejściu do dużego pokoju mam sterowanie światłami ale nie mam sterowania rolet, które mam bezpośrednio przy oknach. Trochę mnie to drażni bo trzeba podchodzić do okien po kolei. Zrobiłem AT na światłach na przytrzymanie które opuszcza i podnosi wszystkie rolety w pomieszczeniu. Brakuje mi tylko jednej rzeczy - możliwości zatrzymania lub opuszczania w wybranym momencie. Kolejne wyzwolenie AT nie powoduje zatrzymania rolet lub tylko odwraca bieg.
Pomyślałem, że akcja np opuszczenie o 25% powodowałaby, że mógłbym wykonać ją raz lub 2x aby opuścić roletę (grupę) częściowo. Teraz w sumie myślę, że gdyby ponowienie tej samego AT działało tak jak zwykłe naciśnięcie przycisku roletowego (zatrzymanie rolety lub grupy w ruchu) toby też wystarczyło.
Drugi przypadek. Mam w salonie kilka okien obok siebie skierowanych na stronę południową. Przy oknach stoi sofa. W ciągu dnia w mega słoneczne dni żona zmienia ustawienie rolet tak aby słońce nie padało na nią i nie płowiała. Idzie to chyba ogarnąć złożonym harmonogramem choć pewnie nie będzie proste. Do tego dochodzi jednak przypadek kiedy dzień jest pochmurny więc przysłonięcie nie jest potrzebne. Wszystkie przyciski mam obok siebie przy jednym oknie więc nie ma problemu aby wcisnąć je na raz i po chwili ponownie aby zatrzymać opuszczanie gdy słońce zostanie przysłonięte. Gdyby jednak w jednym z przycisków ustawić AT na HOLD to można by zrobić to prościej używając jednego przycisku, tyle że podobnie jak w poprzednim przypadku to nie zadziała bo ruchu po AT z HOLD nie da się zatrzymać. Inne rozwiązanie które przychodzi mi do głowy to ustawienie jednej rolety i wywołanie AT dorównania. Najwygodniej byłoby jednak wywołać AT na HOLD i opuścić wszystkie rolety np o kolejne 20%.

Takie dewagacje... nic krytycznego.

Pozdrawiam
Sebek-74
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Może akcje dla AT "Góra lub Stop" i "Dół lub Stop" będą dla Ciebie przydatne ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

pzygmunt wrote: Mon Mar 07, 2022 9:55 pm Może akcje dla AT "Góra lub Stop" i "Dół lub Stop" będą dla Ciebie przydatne ?
Tylko ich jeszcze nie ma na żadnym urządzeniu :).

Ale tak, one tutaj też pomogą. Natomiast dodanie "delty" też będzie przydatne
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Sebek74

pzygmunt wrote: Mon Mar 07, 2022 9:55 pm Może akcje dla AT "Góra lub Stop" i "Dół lub Stop" będą dla Ciebie przydatne ?
Z pewnością byłoby pomocne w wielu przypadkach. Mi się wydaje, że każdemu może być co innego potrzebne. Nie chcę narzucać narracji. Ja się cieszę z tego co jest, bo przez ostatni rok mamy mega postępy w rozwoju środowiska. Na początku brakowało mi np. zdarzenia przytrzymania przycisku które po puszczeniu zatrzymywałoby ruch rolet. Innymi słowy, silnik pracuje gdy przycisk wciśnięty. To by też rozwiązało przypadki opuszczania po trochu o tyle ile się chce.
Sebek-74

Return to “Pomysły i koncepcje”