Cześć,
Zupgradeowalem ostatnio GUI w module, bo chciałem uruchomić AT. Moduł ma podpięte 2 ekspandery MCP: pod przyciski i pod przekazniki. Przyciski sa dotykowe z pullupem 4,7k ustawione jako monostabilne na wciśnięcie. Po włączeniu AT przestają działać kliki tzn. Jeżeli ustawie AT na przytrzymanie to on dziala ale przestaje działać sterowanie lokalne na klik. Jeżeli ustawie AT na podwójne lub potrójne kliknięcie to nie działa ani lokalne ani podwójne.
Ekspander MCP23017 i AT - nie współpracują?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
A nie masz czegoś na odwrót ustawione?
Jeśli masz odwrócony stan, to domyślnie urządzenie myśli, że ma wszystkie przyciski wciśnięte. Bez AT to powinno jeszcze w miarę działać, bo wtedy reakcja jest albo na wciśnięcie albo na zwolnienie.
Przy włączonym AT i fizyczynym puszczeniu przycisku, dla urządzenia przycisk będzie "wciśnięty" i będzie czekał na dalsze kliknięcia, bo timeout jest liczony od zwolnienia przycisku.
Jeśli masz odwrócony stan, to domyślnie urządzenie myśli, że ma wszystkie przyciski wciśnięte. Bez AT to powinno jeszcze w miarę działać, bo wtedy reakcja jest albo na wciśnięcie albo na zwolnienie.
Przy włączonym AT i fizyczynym puszczeniu przycisku, dla urządzenia przycisk będzie "wciśnięty" i będzie czekał na dalsze kliknięcia, bo timeout jest liczony od zwolnienia przycisku.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Sebek74
Jestem laikiem w tej materii, ale moje urządzenie z czterema MCP23017 działa z AT bez problemu. Wersja GUI 4.6.3. Problemu chyba trzeba szukać gdzie indziej.
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
wasze wskazówki i brak problemów naprowadziły mnie na rozwiązanie. Faktycznie mój błąd. We wcześniejszej wersji GUI był jakiś problem z przyciskami i było to jakoś krzywo opisane i krzywo u mnie działało (potem weszło takie proste "załącz przy wciśnięciu" i "załącz przy zwolnieniu"). Więc miałem zaznaczoną odwróconą logikę, etc.
Ustawiłem wszystko od nowa "po bożemu" i faktycznie działa.
temat uważam za zamknięty.
Ustawiłem wszystko od nowa "po bożemu" i faktycznie działa.
temat uważam za zamknięty.
YoMan