Harmonogramy - próba otwierania rolet, które są już otwarte

myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Mam nadzieję że nie duplikuję tematu chociaż w wyszukiwarce nie znalazłem tego o co chce zapytać.

Mianowicie używam harmonogramów do ponoszenia rolet w jednym pokoju/salonie/sypialni. Wszystko działa wyśmienicie ale mam pytanie o taką sytuacje.

Załóżmy, że mam ustawione podnoszenie się rolet na 8:00. Budzę się o 7:20 i stwierdzam, że można podnieść rolety. Robię to przez skrypty i wszystkie rolety o 7:20 się podnoszą. Natomiast o 8:00 słychać wysterowanie przekaźników rolet zgodnie z harmonogramem na czas który odpowiadałby pełnemu podniesieniu rolety - nie są to cyknięcia na 2 sek ale wg mnie na czas ustawiony w Cloudzie.

Pytanie czy skoro rolety są w pozycji pełnego otwarcia a harmonogram ma robić akcję "odsłoń" a rolety w sumie są odsłonięte, to czy muszą się te przekaźniki wysterowywać ? nie jest to cos co zbytnio przeszkadza ale zastanawiam się jak to wpływa na "cykl życia" takiego przekaźnika.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dla skrajnych pozycji jest to oczekiwane zachowanie. Przy pozycji >0 i <100 przekaźniki nie klikną.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

OK dzięki za info, rozumiem że to zachowanie służy ewentualnemu dobiciu rolety do kasety ? właśnie od pewnego czasu jak już udało mi się ustawić czasy otwarcia i zamknięcia nie rozjeżdżają mi się pozycje i właśnie widzę że roleta zawsze dobija w kasetę a potrafi z tym być problem zwłaszcza latem.

Dzięki za info i temat do zamknięcia
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

myxhir wrote: Tue Mar 15, 2022 8:16 am OK dzięki za info, rozumiem że to zachowanie służy ewentualnemu dobiciu rolety do kasety ? właśnie od pewnego czasu jak już udało mi się ustawić czasy otwarcia i zamknięcia nie rozjeżdżają mi się pozycje i właśnie widzę że roleta zawsze dobija w kasetę a potrafi z tym być problem zwłaszcza latem.

Dzięki za info i temat do zamknięcia
Jeśli masz SRW to w aktualnym sofcie można modyfikować ten czas na jaki dodatkowo są załączane przekaźniki na skrajnych pozycjach. Nie pamiętam teraz, czy da się to wyłaczyć zupełnie (chyba nie), ale na pewno był wariant na 5%, który byłby dużo krótszy niż aktualne.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “CLOUD”