Witam
Posiadam MEW 01 i byłem zadowolony do momentu uruchomienia fotowoltaiki.
Przykład falownik wyprodukował 12KW
MEW pokazuje energia zwróconą 9,5kw , energia pobrana 0,2kw - zakładam że brakujące Kw to auto konsumpcja której w żaden sposób nie można odczytać z MEW 01 czy z wykresu ? Może jestem w błędzie ? Oczywiście energia pobrana rośnie po tym jak falownik przestaje pracować, ale to normalne. Natomiast jak odczytać auto konsumpcję kiedy panele pracują ? Czy tylko na kalkulatorze ?
W jaki sposób odczytać wartość zużycia kwh rzeczywistego całego domu teraz po włączeniu fotowoltaiki ?
Czy producent zamierza coś zmienić w oprogramowaniu ? Dodać jakąś funkcjonalność żeby można było odczytać prawidłowe wartości auto konsumpcji ?
Kasa wydana i czar prysł po uruchomieniu fotowoltaiki...
mew 01 i fotowoltaika / auto konsumpcja
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
MEW nie pokaże Ci auto-konsumpcji ponieważ on nie "wie" ile produkują panele. Po prostu przez przekładniki nie przepływa energia jeśli konsumujesz energię, którą sam wyprodukowałeś. Musiałbyś założyć przekładniki na wyjściu z PV ale wtedy będziesz widział tylko produkcję z PV bez bilansu energetycznego. Oprogramowaniem fizyki nie przeskoczysz... chyba, że byłby to Matrix.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
malin
Ok rozumiem czyli musiałby być 2 mew-y jeden tylko na fotowoltaice a drugi standardowo, ale to i tak bez bez sensu bo bilans i tak trzebaby na kalkulatorze robić...
Reasumując energia pobrana i zwrócona pokrywa się z licznikiem pge na koniec dnia z tym co jest na mew 01
Czy to prawda że zamel pracuje nad czymś do fotowoltaiki ? Co to będzie? Jakie będą możliwości ? Kiedy...?
Ew w jaki sposób można teraz zmierzyć zużycie domu...?
A druga kwestia przecież wg mnie dodać bilans energia zwrócona * 80% (prosument) minus energia zużyta i wiemy jaką mamy nadwyżkę do wykorzystania... dla programisty to pikuś... czemu tego nie dodacie do mew 01 ?
Reasumując energia pobrana i zwrócona pokrywa się z licznikiem pge na koniec dnia z tym co jest na mew 01
Czy to prawda że zamel pracuje nad czymś do fotowoltaiki ? Co to będzie? Jakie będą możliwości ? Kiedy...?
Ew w jaki sposób można teraz zmierzyć zużycie domu...?
A druga kwestia przecież wg mnie dodać bilans energia zwrócona * 80% (prosument) minus energia zużyta i wiemy jaką mamy nadwyżkę do wykorzystania... dla programisty to pikuś... czemu tego nie dodacie do mew 01 ?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Tak, tu jest układ z trzema "zmiennymi" (sieć, zużycie energi przez dom, produkcja z fotowoltaiki), więc muszą być minimum dwa punkty pomiarowe. Jeden już masz. Dla niektórych falowników są też gotowe integracje, które odczytują dane o produkcji z falownika (Fronius, Afore/Sofar, Solar Edge) - także jeśli masz wole ESP8266 lub ESP32 (lub jakąś płytkę na ich bazie), albo jakiś serwer z linuxem (np na malince, albo coś innego), to można na nich odpalić integrację, która te dane z falownika odczyta i prześle do Supli.malin wrote: Tue Mar 08, 2022 7:33 pm Ok rozumiem czyli musiałby być 2 mew-y jeden tylko na fotowoltaice a drugi standardowo, ale to i tak bez bez sensu bo bilans i tak trzebaby na kalkulatorze robić...
Niestety na razie w Supli nic więcej z tymi danymi nie zrobisz i pozostaje kalkulator/excel. Ewentualnie możesz dane udostępnić do Home Assistant i jego moduł "energetyczny" robi cuda
Pikuś powiadasz?malin wrote: Tue Mar 08, 2022 7:33 pm A druga kwestia przecież wg mnie dodać bilans energia zwrócona * 80% (prosument) minus energia zużyta i wiemy jaką mamy nadwyżkę do wykorzystania... dla programisty to pikuś... czemu tego nie dodacie do mew 01 ?
viewtopic.php?p=109484#p109484
viewtopic.php?p=77418#p77418
viewtopic.php?p=116413#p116413
Oczywiście temat jest do ogarnięcia, ale jest tyle innych rzeczy czekających w kolejce...
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
malin
Masakra... reasumując przed półrocznym odczytem trzeba wziąść kalkulator i zrobić rachunek zwrócona * 0.8 minus pobrana I wiemy co i jak natomiast nadwyzka przechodzi na tylko jeden następny okres... I może wiecie co idzie w pge w pierwszej kolejności? To co jest nadprodukcja w bieżącym okresie... czy najpierw nadprodukcja z bieżącego okresu a później dopiero po wykorzystaniu z bieżącego to co zostało z poprzedniego... ?
Niezle bagno... ale co zrobić duży może więcej
Niezle bagno... ale co zrobić duży może więcej
-
klew
Z tego co pamiętam, to operatorzy mają obowiązek rozliczania najstarszej energii oddanej najpierw. Do tego mają obowiązek rozliczać energię w cyklach miesięcznych niezależnie od częstotliwości wystawiania faktur.
Teraz ma jeszcze dość bialnsowanie międzyfazowe wektorowe z granulacją 1h (co jest na korzyść prosumentom, ale wyliczyć to samo co będzie na fakturze raczej się nie uda
).
Co do rozliczania, to ja ten temat zostawiam energetyce
. Oczywiście sam spradzam, przeliczam itp., ale nie bawię się w analizy "ile mam w magazynie". Tylko w moim przypadku instalacja jest nieco mniejsza niż "roczne zapotrzebowanie", więc nie martwię się czy trochę energii mi "przepadnie".
Teraz ma jeszcze dość bialnsowanie międzyfazowe wektorowe z granulacją 1h (co jest na korzyść prosumentom, ale wyliczyć to samo co będzie na fakturze raczej się nie uda
Co do rozliczania, to ja ten temat zostawiam energetyce
-
malin
Reasumując kiedy zamel doda do mew 1 jakieś proste bilansowanie dla prosumentow żeby na kalkulatorze nie liczyć... oraz co firma zamel planuje wypuścić do fotowoltaiki ? Bo na infolinii mowia ze nad czymś pracują... przez to pewnie mew - a nie rozwiną 
-
klew
Zamel do oprogramowania nic nie dodaje ;P.malin wrote: Wed Mar 09, 2022 6:06 am Reasumując kiedy zamel doda do mew 1 jakieś proste bilansowanie dla prosumentow żeby na kalkulatorze nie liczyć... oraz co firma zamel planuje wypuścić do fotowoltaiki ? Bo na infolinii mowia ze nad czymś pracują... przez to pewnie mew - a nie rozwiną![]()
Po stronie oporgramowania Supla server i Cloud ma się niedługo pojawić rejestrowanie/logowanie zbyt niskiego i zbyt wysokiego napięcia. Zmiany na poziomie serwera i Clouda z reguły wprowadzają nowe rzeczy dla wszystkich urządzeń danego typu (np. tutaj dla liczników enegii).
W najbliższych planach dla servera i Clouda (powiedzmy: na kilka miesięcy do przodu) nie ma nic co by dodawało liczenie "bilansowania".
Jeśli chciałbyś aby jakaś funkcjonalność była dodana, to zawsze możesz tutaj na forum napisać, co by Cię interesowało (tylko napisz coś więcej niż "proste bilansowanie dla prosumentów", bo z tych kilku słów niewiele wynika). Większość pomysłów ląduje w "niekończącej się poczekalni"
Niestety nie wiem o czym na infolinii mówili.
Pamiętaj też, że Zamel to jedna z firm, która produkuje urządzenia działające w Supli. Są też inne firmy z innymi produktami (choć Zamela jest najwięcej
Rzeczy, o których wcześniej rozmawialiśmy nie są funkcjami, które powinny być dodane do MEW-01, tylko raczej do serwera, Clouda, aplikacji mobilnych.
-
malin
Prośba o interpretację wyników
wymiana licznika - spisany po wymianie :
stan licznika pobrana 4 kwh
stan licznika oddana 1 kwh
Falownik 9 dni pracy
238 kwh wyprodukował
Supla (wyzerowane wszystkie stany przy wymianie licznika)
energia czynna pobrana 90kwh
energia czynna zwrócona 181 kwh
Supla bilans międzyfazowy wektorowy
energia czynna pobrana 76kwh
energia czynna zwrócona 167kwh
Odczyt fizyczny z licznika po 9 dniach
80kwh pobrana
166kwh zwrócona
Przez pierwsze dwa 2 dni robiłem porównanie supli (ale nie z bilansu wektorowego) z fizycznym odczytem z licznika i zgadzało się co do 1kwh
Po 9 dniach przy sprawdzeniu liczniki się rozjechały - ALE zgadza się bilans wektorowy z supli z odczytem fizycznym z licznika po odjęciu stanu początkowego licznika.
Wcześniej dostałem info na supli że zakład energetyczny raczej rozlicza mnie z energi pobranej i zwróconej, a nie z bilansu wektorowego jaki pokazuje supla.
Dostawca PGE licznik Norax3
Jak interpretować wyniki ? Zgadza się licznik z suplą i falownikiem ale tylko jak bierzemy odczyt wektorowy z supli. Tak ma być ?
wymiana licznika - spisany po wymianie :
stan licznika pobrana 4 kwh
stan licznika oddana 1 kwh
Falownik 9 dni pracy
238 kwh wyprodukował
Supla (wyzerowane wszystkie stany przy wymianie licznika)
energia czynna pobrana 90kwh
energia czynna zwrócona 181 kwh
Supla bilans międzyfazowy wektorowy
energia czynna pobrana 76kwh
energia czynna zwrócona 167kwh
Odczyt fizyczny z licznika po 9 dniach
80kwh pobrana
166kwh zwrócona
Przez pierwsze dwa 2 dni robiłem porównanie supli (ale nie z bilansu wektorowego) z fizycznym odczytem z licznika i zgadzało się co do 1kwh
Po 9 dniach przy sprawdzeniu liczniki się rozjechały - ALE zgadza się bilans wektorowy z supli z odczytem fizycznym z licznika po odjęciu stanu początkowego licznika.
Wcześniej dostałem info na supli że zakład energetyczny raczej rozlicza mnie z energi pobranej i zwróconej, a nie z bilansu wektorowego jaki pokazuje supla.
Dostawca PGE licznik Norax3
Jak interpretować wyniki ? Zgadza się licznik z suplą i falownikiem ale tylko jak bierzemy odczyt wektorowy z supli. Tak ma być ?