mew 01 i fotowoltaika / auto konsumpcja

malin

Wcześniej przed fotowoltaiką i wymianą licznika z tego co pamiętam bilans wektorowy zgadzał się na supli z energią pobraną z supli i z licznikiem.
Teraz się rozjeżdża... tak ma być?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Chyba się zgubiłem. Napisałeś "ALE zgadza się bilans wektorowy z supli z odczytem fizycznym z licznika po odjęciu stanu początkowego licznika".
SUPLA.... Nareszcie w domu.
malin

przed wymianą licznika na dwukierunkowy wektorowy odczyt z supli był taki sam jak energia czynna pobrana z supli i zgadzał się z odczytem z licznika ale nie mam zrzutów żadnych z ekranu niestety.
A skąd pewność że PGE rozlicza z wektorowego ? jak dzwoniłem do supli to mówili że raczej rozliczają nie z wektorowego...
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zadzwoń do PGE Dystrybucja albo przeczytaj umowę jaką zawarłeś na dostawę energii elektrycznej.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
malin

tak czy siak wektorowe podobno bardziej korzystne dla prosumenta... ?
Jutro zadzwonię, ale skoro licznik tak liczy to pewnie jest wektorowe.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Przy rozliczaniu fotowoltaiki z instalacją 3-fazową mówi się o "bialnsowaniu arytmetycznym" i "bialnsowaniu wektorowym". Jeśli interesują Cię różnice, to polecam poszukanie w google - jest sporo informacji na ten temat.

MEW-01 podaje wyliczenia w obu metodach bilansowania. Ta zwykła "energia oddana i pobrana" to bilansowanie arytmetyczne, a bilans wektorowy ma swoją energię oddaną i pobraną. Niezależnie od metody liczenia, różnica między oddaną a pobraną w obu metodach będzie taka sama. Wcześniej gdy nie oddawałeś energii do sieci, to nie miało się co "bilansować", więc widziałeś tylko energię pobraną, która w każdej metodzie liczenia będzia taka sama, gdy nie ma energii oddanej. Dlatego wcześniej widziałeś, że pomiary się zgadzały.

Teraz masz fotowoltaikę, więc widać różnicę między tymi metodami - jest to poprawne.

Nikt z Supli (ani gdziekolwiek gdzie dzwoniłeś "do Supli") nie powie Ci jak Twój dostawca rozlicza energię. Powinieneś o to pytać PGE. W umowach takich zapisów chyba nie ma (a przynajmniej ja nie widziałem). Natomiast jeśli widzisz, że licznik PGE pokazuje pomiary zgodne z bilansowaniem wektorowym na MEW-01, to nie ma co pytać, tylko trzeba przyjąć, że u Ciebie PGE właśnie w ten sposób to rozlicza.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
malin

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź chyba wszystko jasne poczytałem o bilansowaniu już wczoraj...
Przychylam się do prośby innych użytkowników żeby można było zamienić z poziomu aplikacji bilansowanie wektorowe z arytmetycznym na ekranie telefonu
malin

Takie pytanie bo dołożyłem kilka paneli na mikro inwerterach 1 fazowych chodzi to jako odrębna instalacja pytanie czy lem 02 policzy łączna produkcję tych kilku paneli jak zamontuje go zaraz za wyjciem z mikro inwertera? Nie chodzi mi o energię pobrana a wyprodukowana przez instalacje.
Jeżeli tak to do tego liw plus coś do zasilania liwa i można to będzie mieć w aplikacji ?
Chciałbym uniknąć liczenia na piechotę z danych z mew 01 pod który podpięty jest cały dom
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Teoretycznie policzy jeśli w odpowiednią stronę go zamontujesz ale w tym temacie powinien wypowiedzieć się Zamel.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

malin wrote: Mon Apr 11, 2022 8:19 pm Takie pytanie bo dołożyłem kilka paneli na mikro inwerterach 1 fazowych chodzi to jako odrębna instalacja pytanie czy lem 02 policzy łączna produkcję tych kilku paneli jak zamontuje go zaraz za wyjciem z mikro inwertera? Nie chodzi mi o energię pobrana a wyprodukowana przez instalacje.
Jeżeli tak to do tego liw plus coś do zasilania liwa i można to będzie mieć w aplikacji ?
Chciałbym uniknąć liczenia na piechotę z danych z mew 01 pod który podpięty jest cały dom
LEM-02 nie jest licznikiem dwukierunkowym. Musisz założyć go zaraz za panelem fotowoltaicznym i do tego dołożyć LIW-01 jeśli chcesz mieć odczyty w Supli..
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55

Return to “ZAMEL MEW-01”