Sterowanie lampami ogrodowymi

Gravus

Witam,
zamierzam sterować oświetleniem ogrodowym:
40 lamp każda po 5W=200W połączone szeregowo.
Pytanie jakie Zamela rozwiązanie zastosować ? Chciałbym przede wszystkim mieć możliwość ustawienia czasu załączenia i wyłączenia, dla przykładu oświetlenie załącza się o np 20:00 i wyłączą o np 24:00. Ma to na celu dostosowanie oświetlenia do pory roku.
Bardzo dziękuję za sugestie i podpowiedzi
Tadeusz
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Napewno masz podłaczone szeregowo ? ;)

A co do zastosowania sprzętu to w zasadzie każdy ROW-xx , spokojnie to wytrzyma, chodz nie wiem jakie masz odległości kabli na tym ogródku.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Remi

robertklepacki94 wrote: Thu Mar 17, 2022 8:05 am
A co do zastosowania sprzętu to w zasadzie każdy ROW-xx , spokojnie to wytrzyma, chodz nie wiem jakie masz odległości kabli na tym ogródku.
Dodatkowo brakuje informacji - jakim napięciem ów lampy miały by być zasilane.
Gravus

Dziękuję za wstępne rozwiązania. Lampy są połączone szerego ( po dwie na punkt ) - jedna do drugiej i następująco. Żarówka led 5W . Odległość pomiędzy lampami około 10m. Najbardziej istotne jest aby można było zadać czas załączenia i wyłączenia z harmonogramem tygodniowym.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

One raczej na pewno są podłączone równolegle, ale mniejsza o to.

Lampy są na 230 V? Czy na niższe napięcie?

W Supli każdym kanałem "oświetlenia" można sterować harmonogramem. W Twoim przypadku pewnie można ustawić włączanie na zachód Słońca (+- ileś minut) i wyłaczanie o 24:00.
Tą funkcję realizuje serwer, więc na każdym sterowniku przeznaczonym do oświetlenia będziesz miał to dostępne.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
piksiak

W supli masz harmonogramy i będziesz mógł włączyć oświetlenie np. 40 minut po zachodzie słońca (tak mam ustawione oświetlenie domu)(godziny wschodu i zachodu wg czasu Warszawskiego) i wyłączyć np. o 1 w nocy.
rys.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
Gravus

Właśnie o takie rozwiązanie mi chodziło, jaki rodzaj sterownika masz zastosowany, kupię identyczny.
piksiak

Ja mam wszystko na shelly 1, ale w zamleu to chyba ROW-01 to zrobi.
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Gravus wrote: Fri Mar 18, 2022 7:28 am Właśnie o takie rozwiązanie mi chodziło, jaki rodzaj sterownika masz zastosowany, kupię identyczny.
Na każdym sterowniku oświetlenia do Supli to zrobisz. Tak jak pisałem wcześniej - to jest funkcja serwera Supli, a nie urządzeń.

Natomiast przy wyborze sterownika ważne jest określenie czym chcesz sterować. Lampki masz na 230 V czy na inne zasilanie?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Gravus

Lampy mam na 230V, tych sterowników jest kilka, dopuszkowe itp jaki konkretnie zastosować? No i serwer, to jest serwer sopli czy trzeba z jakiegoś innego korzystać? mam już licznik prądu.

Return to “Ogólna dyskusja”