Brak połączenia

PiotrDeska

Dziś był chwilowy brak internetu a po jego powrocie urządzenia nie zalogowany się. Resetowałem bezpiecznikami w domu urządzenia i nic. Jak mogę przywrócić połączenia w urządzeniach? Jak mogę się do nich dostać-? wszystko oparte na sonoff. Dziękuje pozdrawiam Piotr
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zresetuj urządzenia bezpiecznikami ale nie router Wi-Fi. Internet musi być dostępny.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
wsosniak
Been thanked: 1 time

Robert Błaszczak wrote: Sun Mar 20, 2022 3:13 pm Zresetuj urządzenia bezpiecznikami ale nie router Wi-Fi. Internet musi być dostępny.
Ale kolega pisze że właśnie resetował urządzenia "Resetowałem bezpiecznikami w domu urządzenia i nic."

Ja mam to samo z wgranym softem GuiGeneric : Router LTE, dostawca PLUS, i jak jest jakieś załamanie pogody (sniezyca, ulewa, ...) to wtedy na moment jest zanik internetu , a kiedy internet powróci , to urządzenia z wgranym GG, połączone do wifi , nie potrafią się połączyć z CLOUD (inne : ZAMEL-e, i inne urządzenia z wgranym softem ver 2.0 ze strony supla , łącza sie bez problemu ). Zresztą @krycha zrobił nawet do tego poprawkę (checkbox w firmware , chyba o nazwie : "Restart gdy brak wifi" czy cos takiego) , ale to nie pomogło bo problem nie leży w wifi tylko gdzieś indziej

U mnie to samo : wyłączenie bezpieczników do urządzeń (na krótko) nie pomaga. Pomaga ich wyłączenie na 2-3 min i po tym się łączą do CLOUD. Wiem ze dziwne .... niewytłumaczalne.
Innym rozwiązaniem u mnie jest tez : wejscie na urządzenie po www i nacisniecie RESTART urządzenia.
krycha88
Been thanked: 5 times

wsosniak wrote: Sun Mar 20, 2022 3:43 pm Ja mam to samo z wgranym softem GuiGeneric : Router LTE, dostawca PLUS, i jak jest jakieś załamanie pogody (sniezyca, ulewa, ...) to wtedy na moment jest zanik internetu , a kiedy internet powróci , to urządzenia z wgranym GG, połączone do wifi , ale nie potrafią się połączyć z CLOUD (inne : ZAMEL-e, i inne urządzenia z wgranym softem ver 2.0 ze strony supla , łącza sie bez problemu ). Zresztą @krycha zrobił nawet do tego poprawkę (checkbox w firmware , chyba o nazwie : "Restart gdy brak wifi" czy cos takiego) , ale to nie pomogło.
Ja nic nie wiem, że coś nie działa. Jak masz taki problem to napisz w odpowiednim miejscu a napewno coś zaradzimy ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
wsosniak

krycha88 wrote: Sun Mar 20, 2022 3:55 pm
wsosniak wrote: Sun Mar 20, 2022 3:43 pm Ja mam to samo z wgranym softem GuiGeneric : Router LTE, dostawca PLUS, i jak jest jakieś załamanie pogody (sniezyca, ulewa, ...) to wtedy na moment jest zanik internetu , a kiedy internet powróci , to urządzenia z wgranym GG, połączone do wifi , ale nie potrafią się połączyć z CLOUD (inne : ZAMEL-e, i inne urządzenia z wgranym softem ver 2.0 ze strony supla , łącza sie bez problemu ). Zresztą @krycha zrobił nawet do tego poprawkę (checkbox w firmware , chyba o nazwie : "Restart gdy brak wifi" czy cos takiego) , ale to nie pomogło.
Ja nic nie wiem, że coś nie działa. Jak masz taki problem to napisz w odpowiednim miejscu a napewno coś zaradzimy ;)
zobacz korespondecję PRIV ze mną w temacie "dziwne sytuacje z GUI GENERIC" w dniach 19.02 - 23.02
wsosniak

@krycha88 - to co opisałem tutaj w tym wątku : viewtopic.php?p=119000#p119000
krycha88

wsosniak wrote: Sun Mar 20, 2022 4:06 pm @krycha88 - to co opisałem tutaj w tym wątku : viewtopic.php?p=119000#p119000
Zrobiłem wtedy odpowiednie poprawki i nic nie pisałeś, że nie działają :)
wsosniak

krycha88 wrote: Sun Mar 20, 2022 4:13 pm
wsosniak wrote: Sun Mar 20, 2022 4:06 pm @krycha88 - to co opisałem tutaj w tym wątku : viewtopic.php?p=119000#p119000
Zrobiłem wtedy odpowiednie poprawki i nic nie pisałeś, że nie działają :)
No bo moje życie to nie tylko supla 🙂….. i zapomniałem o tym . sorry masz racje , powinienem chociaż napisać ze nie działa .

A wracając do tego wątku , to pytanie do autora wątku : jaki soft masz wgrany i w jakiej wersji do tych sonoffów ? Bo my tu o GG rozmawiamy a problem może być gdzie indziej
krycha88

wsosniak wrote: Sun Mar 20, 2022 4:28 pm No bo moje życie to nie tylko supla 🙂….. i zapomniałem o tym . sorry masz racje , powinienem chociaż napisać ze nie działa .
To jest co innego niż SUPLA? Jak możesz zrób aktualizację chociaż jednego modułu do najnowszej wersji zrobiłem tam poprawkę w tym kierunku.
wsosniak

krycha88 wrote: Sun Mar 20, 2022 5:36 pm To jest co innego niż SUPLA? .....
no coś tam jeeeest :)
krycha88 wrote: Sun Mar 20, 2022 5:36 pm .....Jak możesz zrób aktualizację chociaż jednego modułu do najnowszej wersji zrobiłem tam poprawkę w tym kierunku.
Wtedy jak pod koniec lutego z tym walczyliśmy to zrobiłeś poprawki w tym kierunki i zmieniłem soft z 4.2.15 na 4.6.20 ale nie pomogło.

Widze ze teraz nowy soft to 4.8.5 , ok, tak jak sugerujesz , wgram ten najnowszy i zobaczymy . Myśle ze niepredko się odzewę bo prognozy pogody na najblizsze 2 tyg. są naprawde fajne wiec żadnego załamania pogody nie bedzie = problemów w dostawcą internetu tez nie bedzie = problemów z urządzeniami z GG tez nie bedzie . Ale poczekamy zobaczymy , NA PEWNO tym razem nie zapomnę Cie poinformować .

Return to “Ogólna dyskusja”