YoMan wrote: Mon Mar 21, 2022 11:54 pmMam twoje dimmery... 3 sztukiLukaszH wrote: Mon Mar 21, 2022 10:26 pm Może to nie jest super rozwiązanie ale zanim „zbudujecie” nowy moduł z oprogramowaniem to ja u siebie stosuje często mój moduł dimmera (na forum jest wszystko) jako zasilanie jakiś świateł albo innych modułów. Dla przykładu zanim powstał moduł schodów zrobiłem własny na arduino i zasiliłem go płytką dimmera. W harmonogramach ustawiłem że w nocy jest 10% a w dzień 80%. W ten sposób można realizować wiele aplikacji i to co opisałeś dało by się ogarnąć.... ale żaden moduł nie daje opcji płynnego przejscia w czasie np. 7 sek. (chyba ze sie myle?). Znalazłem dwa moduły na rynku, które to robią hardware'owo. Mają trzy minusy:
- sztywno ustawione czasy w preselekcji do wyboru z listy
- tylko opcja od 0% do 100% (to mozna by ogarnac dwoma dodatkowymi dimmerami)
- cena
(przy planowanych ok. 10 sztukach robi sie kwota)
Choć nie próbowałem do twoich zastosowań, to przypuszczam, że dało by się przerobić kod ze sterownika schodowego który zrobiłem na bazie softu @elmaya. Tam są fajne efekty rozjaśniania i ściemniania sekwencji oraz ustawianie czasu rozświetlania się kanału.
Do twojego projektu potrzebny był by moduł który pewnie ma 1wyjście : 1wejście?
Zakładam że dimmer LukaszH jak ma wejścia to byłby dobry do relizacji tego projektu
Kod ze sterownika potrafiłby to realizowac bo stopień jasności ustawiany jest kanałem dimmerem a taki kanał mozna sobie w cloud ustawić harmonogram na konkretne godziny i konkretna wartośćYoMan wrote: Sun Mar 13, 2022 8:11 am Mam go cały czas na uwadzeale nie załatwi mi innych kwestii, które chciałbym ogarnąć. Np światło w lazience: chciałbym żeby się zapalało łagodnie ale do innego poziomu jasności wieczorem a do innego w srodku nocy (np. Na siku)
Dlatego schody sobie zostawiam na koniec