Witajcie
Wybaczcie pytanie laika
Mam esp z LCD HD44780 (BIN wygenerowany w GG)z pięcioma odczytami temperatury poprzez "linki bezpośrednie -odczyt temperatury"
W esp zmiana ekranu do odczytu ustawiona co 60 sekund,czyli jeden pełny ekran i w następnym tylko jeden odczyt
I tu moje pytanie
-czy esp odczytuje linki po zmianie ekranu czyli w moim przypadku co 60 s ?
-czy w innym czasie podczas wyświetlania pomiarów?
-czy esp odpytuje co sekundę?
Pytam bo nie mogę się zmieścić w limicie albo ustawienia mam w ........
Witam.
Odświeżę temat, bo nie rozumiem jak działają limity.
Napisałem skrypt na stronę www, który co 60 sekund dokonuje odczytu przez link bezpośredni temperatury i wilgotności powietrza z jednego urządzenia i wyświetla wynik na ekranie. Jednakże po chwili działania odczyt pliku json zostaje zablokowany z powodu wyczerpania limitu. Kiedy limit został odnowiony sprawdziłem w ustawieniach konta w Supli jakie są limity i od razu była tam wartość ponad 1500/2000. Odświeżyłem stronę i limit już był przekroczony. Od odblokowania nie minęło nawet 5 minut. Niech mi ktoś wyjaśni czym jest odwołanie do API? Czy to pojedyncze zapytanie przez link bezpośredni czy także coś innego? Jeśli to odwołanie poprzez link, to w jaki sposób skrypt na stronie dokonujący odczytu co 60 sekund wyczerpuje limit żądań do API w ciągu niespełna 5 minut?
Myślę że lepiej w cenie dać skrypt php zapisujący dane z jsona do bazy danych a strona powinna odczytywać te dane z bazy danych bo odświeżenie strony ponownie wykorzystuje api mimo że odświeżanie masz na minutę. Wystawisz publicznie taka stronę to limity w chwilę wyczepiesz.
Nie bardzo rozumiem ten pomysł. Co mi da jednokrotne pobranie danych i zapisanie ich w bazie danych a następnie odczyt ich z bazy danych? Jeśli dane pobiorę i zapiszę raz z Supli a następnie do wyświetlenia na stronie będę pobierać dane z bazy, to ile razy bym nie pobierał tych danych, to będą zawsze takie same. Mój skrypt pobierał dane z Supli za pomocą linku bezpośredniego raz na minutę. To daje 60 razy na godzinę, znacznie poniżej limitu 2000. Nawet kilka czujników w całym domu nie powinno wyczerpać tego limitu. Przecież chodzi o to, by dane z czujników były aktualizowane na stronie w miarę na bieżąco a nie raz na dobę.
Po wczorajszym poście robiłem sobie testy, jak zmienia się wykorzystany limit w czasie. Skrypt na stronie działał i co minutę pobierał dane przez link bezpośredni. Ja na bieżąco odświeżałem widok wykorzystanego limitu na stronie Supli. W ciągu kliku minut licznik naliczył ponad 600 odwołań do API aż w pewnym momencie, w ciągu jednej minuty podskoczył na 1580 a po kolejnym odświeżeniu za 20 sekund było już 2000. Naprawdę nie rozumiem jak to działa. Do tego po wyczerpaniu limitu przy próbie zalogowania na moje konto otrzymuję komunikat, że konto zostało zablokowane i żebym spróbował za jakiś czas. Nie wiem czy to jakaś "kara" za wykorzystanie limitów, czy jakiś niespodziewany efekt uboczny.
Chciałbym wiedzieć co to jest odwołanie do API. Czy jak skrypt odświeża dane i wchodzi pod link bezpośredni, to jest jedno odwołanie, czy odwołaniem jest każda komunikacja przeglądarki z API i każde zapoczątkowanie wymiany danych z serwerem jest liczone. Nie znam się na tym ile danych wymienia przeglądarka z serwerem Supli podczas wejścia pod link żeby dogadać się z serwerem i pobrać dane i czy przy jednym odczycie z linku liczy się np. 30 odwołań do API. Jest do dość istotna informacja, bo w tej chwili po niecałych 10 minutach działania skryptu zostaje on zablokowany.