Sonoff Basic nie łączy z Cloud po restarcie routera.
-
wojkor
Witajcie. Od kilku lat mam kilka kilka przekaźników Sonoff Basic z wgraną suplą. Od jakiegoś czasu po restarcie routera nie chcą się łączyć do svr6.supla.org, lub trwa to bardzo długo. Po usunięciu i ponownym dodaniu na stronie łączą się odrazu. Co może być przyczyną?
-
wojkor
Softy od @Zybi 1.8.2 i 2.0. Router nie zmieniany od kilku lat Tplink. Po wczorajszym wieczornym restarcie routera część w nocy się połączyła, a część nie.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Tu raczej nie ma złotych rad. Trzeba sprawdzać i szukać przyczyny aż uda się coś ustalić.
Najprościej byłoby zacząć od podmiany routera na coś innego - np. udostępnij internet z hotspota na telefonie i sprawdź, czy urządzenia łączą się poprawnie gdy wyłączasz/włączasz hotspot.
Sprawdź router - ile jest urządzeń WiFi podłączonych? Poszukaj dokumentacji routera i zobacz ilu klientów WiFi w paśmie 2,4 GHz jest on w stanie obsłużyć (niektóre urządzenia mają limit około 32 urządzeń - u mnie kiedyś przy 30 zaczynało wszystko się sypać).
Na routerze sprawdź, czy masz odpowiednią pulę adresów IP w serwerze DHCP. Możesz spróbować kilku Sonoffom ustawić stałe IP w DHCP i sprawdź czy to pomoże.
Możesz po stronie routera spróbować zmienić adres serwera DNS.
Gdy urządzenia nie mogą się połączyć z serwerm, sprawdź, czy odpowiadają na ping.
Czy reset zasilania pojedynczego Sonoffa pomaga mu połączyć się z serwerem?
Możesz też spróbować zaktualizować soft na jakimś Sonoffie do najnowszego opartego o Gui Generic.
Najprościej byłoby zacząć od podmiany routera na coś innego - np. udostępnij internet z hotspota na telefonie i sprawdź, czy urządzenia łączą się poprawnie gdy wyłączasz/włączasz hotspot.
Sprawdź router - ile jest urządzeń WiFi podłączonych? Poszukaj dokumentacji routera i zobacz ilu klientów WiFi w paśmie 2,4 GHz jest on w stanie obsłużyć (niektóre urządzenia mają limit około 32 urządzeń - u mnie kiedyś przy 30 zaczynało wszystko się sypać).
Na routerze sprawdź, czy masz odpowiednią pulę adresów IP w serwerze DHCP. Możesz spróbować kilku Sonoffom ustawić stałe IP w DHCP i sprawdź czy to pomoże.
Możesz po stronie routera spróbować zmienić adres serwera DNS.
Gdy urządzenia nie mogą się połączyć z serwerm, sprawdź, czy odpowiadają na ping.
Czy reset zasilania pojedynczego Sonoffa pomaga mu połączyć się z serwerem?
Możesz też spróbować zaktualizować soft na jakimś Sonoffie do najnowszego opartego o Gui Generic.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
wojkor
Dziękuję za zainteresowanie. Tak jak pisałem, wszystko działało od 2017 r. bez problemów. Wszystkie urządzenia są połączone z routerem i mają dostęp do sieci, więc to nie jest ten problem. Od zawsze wszelakie urządzenia podpięte do routera mają u mnie stałe IP. Nie pomaga zanik napięcia. Dziś stwierdziłem, że pomaga przejście przekaźnika (przytrzymanie ok. 5 s. przycisku) w tryb konfiguracji...połączenie się z jego wifi...i bez żadnych zmian zapisanie konfiguracji. Po wyjściu z trybu konfiguracji loguje się natychmiastowo.
-
klew
Sprawdź po kolei wszystkie rzeczy, które napisałem.
Problem musi być gdzieś po stronie lokalnej sieci, lub urządzeń.
To że coś działało o niczym nie przesądza.
Problem musi być gdzieś po stronie lokalnej sieci, lub urządzeń.
To że coś działało o niczym nie przesądza.
-
wojkor
Dziękuję kolejny raz. Odkurzyłem temat Supli i wgrałem nowe softy do przekaźników (GUI). Póki co, nie ma problemów z połączeniem. Jedyny problem w nowym sofcie mam z czujnikiem temperatury ds18b20. Poczytam...mam nadzieję ogarnę... 
-
klew
Może masz więcej niż 1 DS? Przy DS jeśli masz więcej niż 1 czujnik, to trzeba w konfiguracji podać adresy czujników. Przy jednym nie jest to konieczne.wojkor wrote: Thu Apr 21, 2022 12:02 pm Dziękuję kolejny raz. Odkurzyłem temat Supli i wgrałem nowe softy do przekaźników (GUI). Póki co, nie ma problemów z połączeniem. Jedyny problem w nowym sofcie mam z czujnikiem temperatury ds18b20. Poczytam...mam nadzieję ogarnę...![]()