Sterowanie grupą przez Google home.
-
nitzsche
Czy jest jakiś sposób żeby sterować grupą rolet ( lub też innych urządzeń) przez polecenie głosowe do Google home?
W ubiegłym roku testowałem wielokanalowy sterownik rolet własnej produkcji.
I z ciekawości też postanowiłem
zbadać sterowanie głosowe.
Ku mojemu zaskoczeniu zadziałało
zamykanie/otwieranie wszystkich rolet odpowiednia komendą.
Więc działa.
I z ciekawości też postanowiłem
zbadać sterowanie głosowe.
Ku mojemu zaskoczeniu zadziałało
zamykanie/otwieranie wszystkich rolet odpowiednia komendą.
Więc działa.
-
daarek83
Można też ponazywać urządzenia np: Taras 1, Taras 2, Taras 3 i wydając polecenie "włącz taras" to włączą się wszystkie urządzenia, a poleceniem "włącz taras 2" włączy się tylko urządzenie taras 2 itd.
-
nitzsche
pzygmunt: właśnie nie działa. Pojedyncze lub wszystkie rolety działają za każdym razem na polecenia głosowe. Na grupy nie reaguje. Czy jest jakiś pomysł żeby do Google były wysyłane też grupy?
-
nitzsche
Ale rolet nie ma w aplikacji. Są tylko włączniki i światła. Więc nie ma jak ich przypisać do pomieszczenia. Jak nazywam je tak jak pomieszczenie to na komendę close NAZWA to gasi światło. Jak nazwa jest inna niż pomieszczenia to wtedy zamyka rolety.
Grupy są mi potrzebne po to żeby zamykał wszystkie rolety od strony wschodniej/zachodniej/ południowej itd. Rolety oczywiście są w innych pokojach.
Grupy są mi potrzebne po to żeby zamykał wszystkie rolety od strony wschodniej/zachodniej/ południowej itd. Rolety oczywiście są w innych pokojach.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
U mnie rolety są widoczne w GH i mogę je przypisać bez problemu do pomieszczeń i nimi sterować. Co prawda nie mam świateł, więc nie wiem jak gh się zachowuje w takiej sytuacji
Najlepsze suple dla Twojego domu