Cotygodniowy restart cloud-a SUPLA swr42 ??

Maniek913

Mam nietypowy problem z jednym urządzeniem, mianowicie sterownikiem 15 rolet opartym na arduino Mega + FRAM. Regularnie co tydzień, w każdą środę o godzinie 3:46 następuje globalny,chwilowy brak połączenia z serwerem supli (swr42) ,oczywiście w tym czasie zasilanie i internet są dostępne.W innych urządzeniach nie powoduje to problemów, ale w tym akurat następuje jakimś cudem "reset" pamięci pozycji rolet (wszystkie po tym mają zapisane pozycje 0%) , podczas gdy, jak to w nocy prawie wszystkie są zamknięte. To powoduje że rano nie można otworzyć rolety z przycisku fizycznego , dopiero po synchronizacji za pomocą lewych przycisków aplikacji wraca wszystko do normy.Zaznaczam że zanik napięcia, czy fizyczny reset urządzenia w dowolnym momencie nie powoduje utraty pamięci, tylko regularny, cotygodniowy, nocny reset clouda sprawia problemy. Wiec mam pytanie (chyba do Przemka) : co się takiego dzieje na swr42 w każdą środę ok godziny 3:50 w nocy ?
Macie jakieś sugestie ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Na jakiej wersji biblioteki masz to zrobione? Czy jest szansa, abyś podłączył to arduino pod komputer i zebrał z niego logi?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Żaden z serwerów nie ma zaplanowanych restartów. Nie obserwuję też takich zdarzeń w przypadku żadnego z nich.
Trzeba szukać przyczyny problemu po stronie urządzenia/routera/dostawcy.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Maniek913

klew wrote: Wed Apr 20, 2022 7:18 am Na jakiej wersji biblioteki masz to zrobione? Czy jest szansa, abyś podłączył to arduino pod komputer i zebrał z niego logi?
Wersja to 2.3.4. Niestety teraz nie mogę zebrać logów, to urządzenie nie jest u mnie. Ale w wkrótce podmienię je na inny egzemplarz i wtedy to zrobię. Zastanawia mnie tylko ta regularność, -tygodniowa :shock: Czy w ogóle jest możliwość zapisu, bądź resetu, pamięci fram z clouda? chyba zwykle to takie informacje płyną w drugim kierunku ? Z resztą o tej godzinie wszystkie moduły tracą połączenie z cloudem , czyli powodem jest właśnie zanik łączności , ale zastanawiam się jak to może wpłynąć na zapisane informacje w pamięci fram, skoro testując to, przez wyłączanie zasilania, lub resetując arduino nic takiego się nie dzieje?
Maniek913

pzygmunt wrote: Wed Apr 20, 2022 9:28 am Żaden z serwerów nie ma zaplanowanych restartów. Nie obserwuję też takich zdarzeń w przypadku żadnego z nich.
Trzeba szukać przyczyny problemu po stronie urządzenia/routera/dostawcy.
Dzięki - no cóż będę szukał.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Maniek913 wrote: Wed Apr 20, 2022 10:05 am Wersja to 2.3.4. Niestety teraz nie mogę zebrać logów, to urządzenie nie jest u mnie. Ale w wkrótce podmienię je na inny egzemplarz i wtedy to zrobię. Zastanawia mnie tylko ta regularność, -tygodniowa :shock: Czy w ogóle jest możliwość zapisu, bądź resetu, pamięci fram z clouda? chyba zwykle to takie informacje płyną w drugim kierunku ? Z resztą o tej godzinie wszystkie moduły tracą połączenie z cloudem , czyli powodem jest właśnie zanik łączności , ale zastanawiam się jak to może wpłynąć na zapisane informacje w pamięci fram, skoro testując to, przez wyłączanie zasilania, lub resetując arduino nic takiego się nie dzieje?
Serwer nie może wpłynąć na FRAM.
Nie mam pomysłu co tam mogło się wydarzyć. Najlepiej byłoby logi zebrać, to może coś by się wyjaśniło
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”