Automatyka ogrzewania bufora ciepła

NetAs

Witajcie, stoję przed wyborem urządzeń do bufora ciepła, dokładniej chodzi mi o pompę i zawór trójdrogowy. Czy może ktoś z Was już taki temat przerabiał i podpowie jaki sprzęt zastosował który dało by radę spiąć z SUPLA? chodzi mi o regulację obrotów pompy jak i regulację zaworu trójdrogowego.
kwiato168

NetAs wrote: Wed Apr 20, 2022 10:40 am Witajcie, stoję przed wyborem urządzeń do bufora ciepła, dokładniej chodzi mi o pompę i zawór trójdrogowy. Czy może ktoś z Was już taki temat przerabiał i podpowie jaki sprzęt zastosował który dało by radę spiąć z SUPLA? chodzi mi o regulację obrotów pompy jak i regulację zaworu trójdrogowego.
Zawór polecam
https://allegro.pl/oferta/zawor-trojdro ... 1532203864
A w jakim celu chcesz sterować prędkością pompy ?
ManiekQ89

Tylko to jest zawór przełączający, w tym wypadku potrzebny jest mieszający. Np. https://allegro.pl/oferta/silownik-afri ... 6900492323. Sterowany przez podanie napięcia 230V na poszczególną żyłę. Nie pamiętam ale chyba są także dostępne siłowniki o innym napięciu starowania.

Edit:
Tak myśląc po chwili, siłownik taki działa jak np. rolety zewnętrze, jest znany czas otwarcia/zamknięcia. Siłownik ma także wbudowane krańcówki. Można by sterować softem od rolet , dodatkowo czujnik na rurze wychodzącej z zaworu mierzący temperaturę. Czyli po prostu tak jak działa dedykowany sterownik do takiego zaworu. Sterowanie prędkością pompy raczej nie potrzebne, lepiej zastosować pompę elektroniczną z "autoadapt".
kwiato168

A do czego ci jest potrzebny ten zawór mieszający ?
ManiekQ89

Myślałem, że autor chce sterować temperaturą na wyjściu z bufora na instalację. Tutaj On sam powinien napisać do czego chce wykorzystać zawór.
NetAs

tak zawór trójdrogowy sterował by temperatura jaka idzie na grzejniki
kwiato168

A czym będziesz grzał bufor ?

Return to “Ogólna dyskusja”