Rewolucja BEZ WIFI !!

QLQ

Hej wszystkim Forumowiczom ! Dziś wstęp do kolejnego dzieła @elmaya !!!!
Do wczoraj było tak , że już chyba wszystko mam i nie chce mi się już nic robic ... bo jest GG od @krycha88 i @Goral64..... i kompilator Arduino poszedł w odstawkę ... coś tam chcę to pozaznaczam i cyk jest!!!
Ale na szczęście są tacy WSPANIALI ludzie jak @elmaya !!!
Wczoraj podesłał mi kod .. i oczy mi z orbit wypadły po jego przeczytaniu .... pomimo iż ze mnie programista jak .... tak trąba :)

w kodzie dla ESP8266 jest :

Code: Select all

WiFi.mode(WIFI_OFF); 
no ale nie będę Was dalej trzymał w niepewności - filmik z teminala i zachowania urządzenia:
https://youtu.be/cf2lwWiyRPo
.
Reasumując:
kolega @elmaya wstępnie zbudował bibliotekę dla SIM800l pod Supla abyśmy mogli korzystać z połączenia z serwerem BEZ WIFI - za to przy pomocy sieci GSM !!!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Załączam do testów - plik gsm_gprs.h MA BYĆ w tym samym folderze co plik INO ! - w przeciwnym wypadku trzeba dopisać ścieżki - wiem , że większość wie ale wolę napisać::

Do arduino potrzebne również biblioteki TinyGSM link tu: https://www.arduinolibraries.info/libraries/tiny-gsm
.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UWAGA DO SCHEMATU - ten modem jest z 5V zasilaniem, natomiast ja mam taki "czerwony" z zasilaniem 3,3V !!!
sim800l_bb.png
.
Rotation of sim800L_3V.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by QLQ on Sun Apr 24, 2022 8:58 am, edited 3 times in total.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
Antonio

Tak sobie czytam i myślę
czy to aby początek do stworzenia zielonej bramki Supla GSM WiFi ETH dla takich lokalizacji jak działka ,domek letniskowy itp?
PS
i dorzucić alarm od @elemaya
EDIT

ja nie podpuszczam was, ale :D
QLQ

Antonio wrote: Sat Apr 23, 2022 5:52 pm Tak sobie czytam i myślę
czy to aby początek do stworzenia zielonej bramki Supla GSM WiFi ETH dla takich lokalizacji jak działka ,domek letniskowy itp?
PS
EDIT

To nie bramka ale bibloteja gsm_gprs.h ktora pozaoli na uwolnienie urządzenia wykonawczego od sieci WiFi na rzecz sieci GSM. Modem sim800l.kosztuje35 zł!
Antonio

QLQ wrote: Sat Apr 23, 2022 5:57 pm
Antonio wrote: Sat Apr 23, 2022 5:52 pm Tak sobie czytam i myślę
PS
EDIT

To nie bramka ale bibloteja gsm_gprs.h ktora pozaoli na uwolnienie urządzenia wykonawczego od sieci WiFi na rzecz sieci GSM. Modem sim800l.kosztuje35 zł!
Wszystko się zgadza. Napisałem : czy to aby początek do stworzenia zielonej bramki Supla GSM WiFi ETH
QLQ

Skoro brak zainteresowania to zawolam: @Robert Błaszczak; @pzygmunt, @shimano78, @zibi, @krycha88, @Goral68, @duch, @klew.... ?
klew

Brawo Wy :)
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
pzygmunt

Super :)
byniom

Supla zrzuca kajdany :)
Mmof

Bardzo dobra wiadomość jakaś alternatywa dla oddalonych miejsc.
radzik_r

To jest piękne. U mnie po wielu dniach walki w końcu tez zadziałało. Wielkie brawa dla @elmaya.

Return to “Nowości”