Moduł row przez około 3 godziny był offline.

Sterownik jednokanałowy
mdi87

Row 01 wczorajo 20:11 powinien wykonać harmonogram o 20:30 zobaczyłem że jest offline. Powrócił około 22:50. W między czasie reset routera nic nie pomógł wszystkie inne moduły się połączyły ale nie ten, w przeciągu dwóch tygodni mam drugi taki przypadek, wcześniej z innym modułem, połączenie jest przez extender wifi, siła zasiegu wifi jest bardzo dobra, pracuje na nim 7 modułów. Gdzie mogę szukać przyczyny ? Wcześniej nie było problemów, wersja oprogramowania 2.8.38.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Szukałbym w ekspanderze.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
mdi87

Trochę dziwne bo inne 6 sztuk chciało się połączyć a ten jeden nie. Czyli expander najwyraźniej działał prawidłowo....

Ta wersja oprogramowania to była testowa jak wchodził AT ?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wszystkie są. ESP8266 ma to do siebie, że może się "uczepić" oddalonego AP zamiast szukać tego z najlepszym zasięgiem. W ESP32 już nie będzie tego problemu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
mdi87

Jeśli dobrze cię zrozumiałem to mówisz o sieci powielanej gdy nazwa wzmacniana jest taka sama jak nazwa bazowa wifi. Mój router tp link mr600 i extendery 2szt tp link re300. Mogą one współpracować w sieci mesh, oczywiście od razu po zakupie tak też to ustawiłem, ale moduły które powinny łączyć się do extendera szukały jakby routera. Więc zacząłem mieć takie samo zdanie o sieci mesh jak ty o wzmacniaczach. Sprzęt budżetowy więc albo to nie działa tak jak powinno albo producent robi ludzi w bambuko. Wracając do tematu od razu zmieniłem powielane sieci na nowe sieci o innej nazwie. Więc sutuacja o której piszesz nie może mieć miejsca w tym układzie... Teraz obserwuję...

Pytanie czy jeśli była włączona sieć 5ghz to może to w jakiś sposób zakłucać ?
flowerek

Jesli siec 5ghz ma taka sama nazwe jak siec 2.4ghz to tak sie czasem dzieje ze modul laczy sie do 5hgz i nie moze sie polaczyc...
Dlatego robiac komus smarthome na supli zaczynam od sieci wifi. Nie jakies tam budzetowe mesh tplinka tylko 2 anteny ubiquiti na kazdej kondygnacji.
I oddzielna siec wifi tylko 2.4hgz dedykowaa dla IOT.

Wracajac do teojego przypadku. Utworz jesli to mozliwe na twoich urzadzeniach oddzielna siec wifi tylko 2.4 ghz
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
mdi87

@flowerek jestem w stanie ci uwierzyć i wyłączyłem ta sieć, zresztą była ona mi do niczego. Jednak czemu moduł miałby łączyć się do sieci 5ghz jeśli pracuje tylko na 2.4 ?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Z ciekawostek...dedykowany ruter do Supli stoi na szafce obok TV...któregoś dnia odpaliłem soundbar, którego zwykle nie używam, wykorzystujący BT. Po czasie zauważyłem, że cześć urządzeń (tych położonych dalej od routera) straciła łączność z siecią-wyłączenie soundbara pomogło?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Mesh nie ma nic wspólnego z siecią wi-fi dla urządzeń końcowych (telefony, ESP itd). Mesh to topologia sieci przez jaką AP mają dostęp do routera i internetu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mdi87

No tak, to tak jak napisałem obecnie nie mam mesh tylko nowe sieci przez extendery, czyli mam router mr600 i 2x re300 i 3 różne sieci wifi a do każdego urządzenia tam gdzie najbliższy zasięg jest moduł supli. W one mesh był taki problem jak opisałem wyżej moduł który dajmy na to był na dworzu i miał 50% zasięgu do extendara był od niego nie wiem może 5m, tylko czasami się do niego podłączał przeważnie szukał routera (10 metrów przez ściany) który był na końcówce zasięgu, przez powiedzmy godzinę był online 5 minut. W sieci rozszerzonej router, moduł i extender w tym samym miejscu problemów żadnych, jedynie to co opisałem wyżej, wcześniej było bardzo dobrze. Od ostatniej awarii jest ok.

Tak więc chciałem wam zareklamować one mesh od tp linka 😂

Return to “ZAMEL ROW-01”