Myślę, że jestem wstanie dodaćmareks6 wrote: Sun Apr 24, 2022 2:44 pm Witam wszystkich
Wygenerowałem sobie GG z licznikiem impulsów oraz paroma dodatkami i chciałem wgrać je sobie do kiedyś zaprojektowanego na szynę DIN licznika z wątku:
viewtopic.php?t=5074
Sam licznik działa lecz mam jeden mały problemik. Moduł projektowałem wtedy na podstawie innego już istniejącego, gdyż potrzebowałem coś pod szyne DIN. Tam było też dostępne firmware lecz pod ESP12 (dla 2Mbyte) - ja używam ESP-07, gdyż ma wyjście pod zewnętrzna antenę lecz za to ma też zmniejszoną pamięć do 1Mbyte. Dla Generic Gui to nie problem gdyż można wybrać pamięć 1MByte.
Niestety w tamtym liczniku diody sygnalizacyjne dla otrzymania impulsu w danym kanale nie są podłączone bezpośrednio pod dane wejście, lecz pod osobne wyprowadzenia GPIO modułu ESP. Programowo było to rozwiązane na zasadzie "mostu" gdzie z chwilą otrzymania i poprawnego rozpoznania impulsu, ten został wysłany na odpowiadające kanałowi wyjście GPIO.
Czy jest szansa by w konfiguracji licznika impulsów doszła opcja konfiguracji wyjściowego GPIO diody LED na dany kanał?
GUI-Generic Builder (online)
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
mareks6
Super, z niecierpliwością czekam na info, o dodaniu tej opcji
A tak na marginesie - miałem problem by wygenerować GG z licznikiem impulsów + przyciski + wyzwalacze akcji + krańcówki + DS + DHT22. Cały czas wywalało błędy jak na fotce. Tak samo gdy wybrałem licznik impulsów i pojedyncze rzeczy z tych powyższych. Dopiero gdy dodatkowo do tego zaznaczyłem "Przekaźniki" (których i tak w opisywanym wcześniej module nie użyję), wygenerowało GG normalnie.
Nie przeszkadza mi to że do poprawnego wygenerowania muszę zaznaczać przekaźniki, których nie użyję, ale myślę że tak nie powinno się dziać i pewnie więcej osób się zaskoczy błędami w generowaniu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
krycha88
Poprawiłem ten błąd kompilacji. Dodałem też status LED dla licznika impulsów - proszę sprawdź to dokładnie bo sporo przerobiłem po "nowemu"mareks6 wrote: Sun Apr 24, 2022 5:57 pm Super, z niecierpliwością czekam na info, o dodaniu tej opcji
A tak na marginesie - miałem problem by wygenerować GG z licznikiem impulsów + przyciski + wyzwalacze akcji + krańcówki + DS + DHT22. Cały czas wywalało błędy jak na fotce. Tak samo gdy wybrałem licznik impulsów i pojedyncze rzeczy z tych powyższych. Dopiero gdy dodatkowo do tego zaznaczyłem "Przekaźniki" (których i tak w opisywanym wcześniej module nie użyję), wygenerowało GG normalnie.
Nie przeszkadza mi to że do poprawnego wygenerowania muszę zaznaczać przekaźniki, których nie użyję, ale myślę że tak nie powinno się dziać i pewnie więcej osób się zaskoczy błędami w generowaniu
-
mareks6
Niestety chyba coś poszło nie tak. Wyczyściłem moduł BLANKiem. Wygenerowałem ponownie GG z licznikiem impulsów, i pozostałymi rzeczami jakie chciałem. Po wgraniu do modułu, w konfiguracji licznika impulsów nic nowego. Tylko ilość kanałów i następnie przypisanie im GPIO. Pomyślałem, że może ten status dla licznika imp to jakaś opcja którą też trzeba zaznaczyć podczas generowania GG, ale nie widzę tam tak owej.
Tak żeby jeszcze rozjaśnić - to czego potrzebuję to po prostu przypisanie GPIO na diody LED dla licznika impulsów - tyle kanałów ile wybiorę licznik, tyle samo kanałów wyjściowych na LED. Programowo po prostu musiałoby to być tak:
We1 licznika imp - GPIO(x) -> Wy1 LED licznika imp - GPIO(x)
Stan z We1 kopiowany na Wy1, czyli taki jakby programowy mostek
Impulsy w moim module trafiają do ESP w stanie High i takim samym stanem są sterowane LEDy, czyli po prostu "kopiuj, wklej" stan z jednego GPIO na drugi
Tak żeby jeszcze rozjaśnić - to czego potrzebuję to po prostu przypisanie GPIO na diody LED dla licznika impulsów - tyle kanałów ile wybiorę licznik, tyle samo kanałów wyjściowych na LED. Programowo po prostu musiałoby to być tak:
Impulsy w moim module trafiają do ESP w stanie High i takim samym stanem są sterowane LEDy, czyli po prostu "kopiuj, wklej" stan z jednego GPIO na drugi
-
krycha88
A wybrałeś LED w konfiguracji licznika?mareks6 wrote: Sun Apr 24, 2022 7:33 pm Niestety chyba coś poszło nie tak. Wyczyściłem moduł BLANKiem. Wygenerowałem ponownie GG z licznikiem impulsów, i pozostałymi rzeczami jakie chciałem. Po wgraniu do modułu, w konfiguracji licznika impulsów nic nowego. Tylko ilość kanałów i następnie przypisanie im GPIO. Pomyślałem, że może ten status dla licznika imp to jakaś opcja którą też trzeba zaznaczyć podczas generowania GG, ale nie widzę tam tak owej.
-
mareks6
W konfiguracji licznika miałem tylko to co wcześniej - wybór ilości kanałów licznika, po zapisaniu przypisanie im GPIO. Spróbuję jutro jeszcze raz wygenerować i wgrać GG, gdyż dzisiaj już nie zdążę
-
krycha88
Musisz kliknąć w link obok gpio gdzie ustawia się inne parametry licznikamareks6 wrote: Sun Apr 24, 2022 7:41 pm W konfiguracji licznika miałem tylko to co wcześniej - wybór ilości kanałów licznika, po zapisaniu przypisanie im GPIO. Spróbuję jutro jeszcze raz wygenerować i wgrać GG, gdyż dzisiaj już nie zdążę
-
mareks6
No właśnie zauważyłem że gdy przypisałem GPIO to te zmieniły się w linki. Próbowałem w nie naciskać ale wtedy przeglądarka wywalała mi time out. A moduł tak jakby przestał odpowiadać. Wtedy go resetowałem by ponownie wejść w config. Otwierałem przez Mozillę. Jutro spróbuję raz jeszcze
-
Krzyśku
W sensie?
Z ustawienia wyszło mi że przekaźnik 7 i 9 to będę VITRUAL. Ale mogę zmienić na inną pozycję/numer przekaźnika jeśli muszą one być na jakiejś określonej.
-
krycha88
to zacznij od dodawania przekaźników virtualnych a później pozostałe kanałyKrzyśku wrote: Mon Apr 25, 2022 7:12 amW sensie?
Z ustawienia wyszło mi że przekaźnik 7 i 9 to będę VITRUAL. Ale mogę zmienić na inną pozycję/numer przekaźnika jeśli muszą one być na jakiejś określonej.