Czujnik Otwarcia Bramy Garażowej - wysyłanie informacji

krzysiek78

Jestem jeszcze zielony i mam pytanie (być może banalne).
Mam czujnik otwarcia bramy garażowej. Jak w supli można zrobić aby w momencie otwarcia/zamknięcia bramy wysyłana była informacja (email?) do użytkownika.
Docelowo chciałbym mieć system powiadamiający o otwartej bramie przez określony czas (anty zapominacz zamknięcia), gdzie mogę poszukać informacji jak to zrobić?

pozdrawiam
- Krzysiek
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Obecnie w prosty sposób nie można ale jak uzbroisz się w cierpliwość to taka funkcja natywnie się pojawi.
Bynajmniej w postaci powiadomień PUSH. Być może też będą powiadomienia email.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
krzysiek78

Przed chwilą wymyśliłem żeby napisać jakiś skrypt na zewnętrznym komputerze, który by na przykład co minutę analizował stronę z linkiem bezpośrednim opisującym stan bramy i z tej strony wyciągał informacje. Dzisiaj jest już trochę za późno żeby się za to wziąć ale może ktoś już robił coś w tym stylu?

-- Krzysiek
Kalez

krzysiek78 wrote: Sun Apr 24, 2022 9:01 pm Jestem jeszcze zielony i mam pytanie (być może banalne).
Mam czujnik otwarcia bramy garażowej. Jak w supli można zrobić aby w momencie otwarcia/zamknięcia bramy wysyłana była informacja (email?) do użytkownika.
Docelowo chciałbym mieć system powiadamiający o otwartej bramie przez określony czas (anty zapominacz zamknięcia), gdzie mogę poszukać informacji jak to zrobić?

pozdrawiam
- Krzysiek
Tu jest to doskonale opisane, u mnie działa idealnie: viewtopic.php?t=10061&start=10
PijanySmerf

Witam , pomoze ktos w jaki sposob zrobic zeby miec jakies powoadomienia o otwartej bramie garazowej ? No ktos otwiera powoadomienie ktos zamyka to samo?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

sasik wrote: Thu Oct 13, 2022 7:02 pm Witam , pomoze ktos w jaki sposob zrobic zeby miec jakies powoadomienia o otwartej bramie garazowej ? No ktos otwiera powoadomienie ktos zamyka to samo?
Ja używam skryptów do powiadomień przez pushover: scripts.supla.io
Pushover ma jednorazową opłatę.
W skryptach trzeba skonfigurować pushover (podać klucze), a potem wystrczy dodać scenę.
Ja używam powiadomienia o otwarciu, skonfigurowane następująco:

Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów: {{not state(13340).hi}}
Warunek wykonania sceny: {{not state(13340).hi and state(13340).connected }}

I na samym dole ustawiam co ma być wysłane na pushover. Id "13340" musisz zmienić na ID swojego czujnika otwarcia bramy.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Jarson78

Próbuję zrobić powiadomienia o otwarciu bramy tak jak to wyżej opisałeś ale niestety nic mi nie przychodzi.
Mam czujnik otwarcia i czujnik zamknięcia.
Zrobiłem dwie sceny, jedna do otwarcia druga do zamknięcia i po otwarciu i zamknięciu bramy nic mi nie przychodzi.
Push dobrze skonfigurowany bo test przychodzi.
Co mogę źle robić
klew

Próbowałeś ręcznie uruchamiać scenę?
Co widać w logach sceny?
Jarson78

Scena nie została wykonana - niespełniony warunek.
klew

Jarson78 wrote: Fri Oct 14, 2022 11:42 am Scena nie została wykonana - niespełniony warunek.
Jak jesteś w edycji sceny, to na dole nad powiadomieniami jest pole "odpowiedź".
Spróbuj tam wstawić:
{{ state(13340) | json_encode | raw }}
ID zmień na swój kanał.
U mnie pokazuje przy zamkniętej bramie: {"connected":true,"hi":true}
Może masz odwrotną logikę na czujniku niż ja.

Return to “Ogólna dyskusja”