Własny serwer na raspberry

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wrzuć screen-a co tam widzisz
SUPLA.... Nareszcie w domu.
byniom
Been thanked: 1 time

Image

Napęd "U" ,czytnik kart
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Po sflashowaniu wyjąłeś i ponownie włozyłeś kartę ?
byniom

Chyba . Odpiołem cały czytnik. :shock: . Nic to nie pomogło . Odpiołem przez bezpieczne usówanie tak jak jest to w opisie to po ponownym włożeniu karty do czytnika napęd wcale nie widać , a po ponownym wyjęciu czytnika i podłaczeniu to jest tak jak wcześniej że od razu woła aby sformatować dysk w napędzie.

Poradziłem sobie z otwarciem tej karty w ten sposób że podłączyłem czytnik do telefonu i wszystko teraz widzę . Mam jeszcze pytanie czy w instrukcji instalacji adres do supla cloud to jest ten sam adres z którego korzystam obecnie ? czy to całkiem inne rzeczy . Jeszcze jedno pytanie odpośnie podawania danych do supla cloud a mianowicie trzeba tam podać adres serwera id i hasło a co jeżeli mam kilka lokalizacji to z której lokalizacji mam podać ?
byniom

Problem z widocznością karty leżał po stronie karty . Wymieniłem kartę i mogłem zapisać w pliku location dane mojego serwera.
Wszystko juz podłączyłem i dodałem do mojego funboxa ddns i zewnętrznie moge wchodzić w ruter ale nie wiem jak wejść w suplę na raspberry. Wytłumaczy mi ktoś łopatologicznie ? W ruterze ustawiłem adres wewnętrzny rpi na statyczny , otworzyłem porty 2015 i 2016 i co dalej teraz nie wiem zrobić , jak mam wejśc po adresie ddns ? jak wejdę w telefonie w supla to mi łączy się z zewnętrznym serwerem . Dane jakie podałem w pliku location sa takie same które mi wyświetla na stronie i tak mnie ciekawi jak program w telefonie ma wiedziec z czym się połączyć , z moją rpi i zewnętrznym serwerem.
pzygmunt

Podsumuj co do tej porty zrobiłeś i co chcesz osiągnąć.
byniom

Może zbyt chaotycznie pisałem ale się już pogubiłem . Wcześniej co pisałem że nie mogę edytowć pliku to przyczyną był adapter w mojej karcie microsd . Przez przypadek na to wpadłem i już mam zedytowane . Nagrałem dwie karty czyli ta która jest oficjalnie na stronie supla podana oraz ta którą wczesniej w linku podawał mi kolega andrzejano we wczesniejszych postach supla-server-raspbian-jessie.zip . Może się mylę i nie tak to będzie działało ale dotychczasowe konto jakie mam na ogólnym serwerze spuli i uruchomione kilka modułów które sa po całym domu zamontowane chciałbym przenieść na serwer raspberry . Zerwer już zakupiłem pi3 model B. Włożyłem kartę tą z głównej strony supli i edytowałem plik w którym podałem aktualne dane do mojego konta w supli ( te z żółtej planszy) . Podłączyłem raspbery do mojego routera funbox i przypisałem na stałę adres wewnętrzny ip. Dodatkowo w routerze przypisałem konto na no-ip z ddns . Moge wchodzić zdalnie w mój router prze tą domenę ale przenosi mnie do storny konfiguracyjnej routera. W ustawieniach portów przypisałem do raspberry porty 2015 , 2016, 433 . Nie wiem jak wejść w serwer aby coś zobaczyć. Nie wiem tez czy dane które podałem z istniejącego serwera supli nie będą się gryzły z danymi w serwerze raspbery gdyż są takie same. Nie wiem co mam wpisać w konfiguracji aplikacji w telefonie . W jaki sposób moge dodać moduły do raspberry żeby były widoczne . Czyli ogólnie biorąc nic nie wiem i stanąłem na etapie wgrania karty i włożenia w raspberry. Jeżeli będziesz w stanie łopatologicznie mi to wytłumaczyć to będę wdzięczny . Wiem że pisze w sposób nie składny ale napaliłem się żeby to zrobić a nie mam narazie o tym pojęcia.
besix

byniom , musisz najpierw zrozumieć idee własnego serwera , a jest dość prosta - wszystkie twoje moduły, które teraz pracują i łączą się z produkcyjnym serwerem np ( svr2.supla.org) , będą się łączyć z twoim serwerem czyli adresem rbpi3,który przypisałeś w routerze.
Jeżeli np twoje rbpi ma adres 192.168.1.20 to taki adres serwera wpisujesz w pliku location txt . Nie możesz przepisywać danych z już działającego serwera tego (svr2.supla.org) bo ten serwer już działa i ma swój adres , a ty chcesz swój pod adresem 192.168.1.20.
Jeśli prawidłowo wypełnisz plik location txt , to po restarcie rbpi , po wpisaniu w przeglądarce adresu twojego rbpi powinna pojawić się strona twojej supli. Jak dojdziesz do tego etapu to bedzie dobry początek
byniom

To jest dla mnie bardzo cenna informacja i już zaczynam łapać , co w takim razie jako serwer ma wpisać w telefonie ? czy domenę którą mam przypisaną w ruterze ? chodzi mi o domenę no-ip . Czy restart rpi to jakaś komenda czy tylko zdjęcie zasilania ?
andrzejano

Jak tam prace nad nowym obrazem po aktualizacji.Gdzie sie go spodziewc..na produkcji -czyli gdzie?jesli można.

Return to “Pomoc”