Supla + ogrzewanie podłogowe, grzejniki... da się?

Patryk125

Witam serdecznie, sprawa jest tego typu że mój znajomy widząc że sam korzystam z systemu 'Supla" i jestem tym super zadowolony, stwierdził że skoro buduję sobie mieszkanie chętnie i on by dołączył do "Suplowskiej rodziny" :D...
...Ale... ma spore wymagania a ja nie znam się aż tak by wszystko mu podpowiedzieć czy da się czy nie... mianowicie jego wymagania a moje pytanie do was są takie:
- grzejniki kanałowe jest możliwość podpięcia ich do supli? aby sterowały temperaturą?
- jeden grzejnik 'normalny' jest w łazience i trzeba nim także sterować da się ?
- ogrzewanie podłogowe w łazience?
- czy jak zamontujemy włączniki "dotykowe" to przy interwencji fizycznej (ręcznej) użytkownika (wyłączeniu świtała) centralka będzie połączona z tym punktem czy też nie ? chodzi tu o możliwość podwójnego włączania/wyłączania światła z przełącznika fizycznego jak i z Supli... (tu jedyne co mi przychodzi do głowy to zrobić światło na zasadzie Przekaźnika impulsowego
- oświetlenie będzie wszędzie LED i pożądana jest możliwość ich ściemniania z supli... tu także nie wiem jak to rozwiązać za pomocą Przekaźnika impulsowego z funkcją ściemniacza ?
- czy jest możliwość jakiegoś kontaktronu aby informował czy okno jest otw. czy zamk.
będę wdzięczny ja jakoś podpowiedz. Pozdrawiam :D
Espablo

Patryk125 wrote: Tue Sep 26, 2017 8:53 am - grzejniki kanałowe jest możliwość podpięcia ich do supli? aby sterowały temperaturą?
- jeden grzejnik 'normalny' jest w łazience i trzeba nim także sterować da się ?
- ogrzewanie podłogowe w łazience?
Sterować grzejnikami można, ale trzeba dać większy stycznik. Funkca działa teraz na zasadzie skryptu kolegi @fracz
Patryk125 wrote: Tue Sep 26, 2017 8:53 am - czy jak zamontujemy włączniki "dotykowe" to przy interwencji fizycznej (ręcznej) użytkownika (wyłączeniu świtała) centralka będzie połączona z tym punktem czy też nie ? chodzi tu o możliwość podwójnego włączania/wyłączania światła z przełącznika fizycznego jak i z Supli... (tu jedyne co mi przychodzi do głowy to zrobić światło na zasadzie Przekaźnika impulsowego
Dotykowe tzn jakie? Tak działa funkcja wyłącznika bistabilnego (zwykłego na ścianie) - jest napewno.
Patryk125 wrote: Tue Sep 26, 2017 8:53 am - oświetlenie będzie wszędzie LED i pożądana jest możliwość ich ściemniania z supli... tu także nie wiem jak to rozwiązać za pomocą Przekaźnika impulsowego z funkcją ściemniacza ?
Szukaj pod nazwą dimmer - jest na pewno
Patryk125 wrote: Tue Sep 26, 2017 8:53 am - czy jest możliwość jakiegoś kontaktronu aby informował czy okno jest otw. czy zamk.
będę wdzięczny ja jakoś podpowiedz. Pozdrawiam :D
Tak, można to zrobić za pomocą kontaktronu

Część z tych funkcji masz w wersji softu SUPA-inCan.
Dimmer - soft dedykowany dla dimmerów i dimmerów RGB
Obsługa grzejników - skrypty
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Patryk125

Espablo, dziękuję ci za odpowiedz lecz nie dużo z tego zrozumiałem, nie jestem zaawansowanym programistą lecz znam się na elektryce i trochę elektroniki... jestem takim przypadkiem gdzie trzeba mi pokazać palcem to tu a to tu... :roll:
niezmiernie było by mi miło jak mógł bym poprosić o mega proste instrukcję co gdzie i jak zrobić najważniejsze dla mnie teraz dla mnie jest ta kwestia sterowania ogrzewaniem... reszta schodzi na 2 plan jest jak by mało ważna będzie to ok nie będzie to nic nie szkodzi... ale te ogrzewanie... bardzo ważne :|
Espablo

To pozostaje Ci tylko przygotować instalacje, moduły wykonawcze i czekać na soft do sterowania ogrzewaniem :) . Jak soft będzie gotowy to tylko sobie go wgrasz i będzie wszystko pięknie działać :D
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Patryk125

hmmm.... rozumiem... no cóż... musimy czekać... ale dziękuje za informacje !!
besix

Tak łopatologicznie kolego to funkcja włączania światła będzie działać jak do puszki pod włącznikiem tradycyjnym lub dzwonkowym wstawisz moduł np inCAN , włącznik podłączysz do wejścia tego modułu , a odbiornik ( żarówkę) do wyjścia tego modułu.
Wtedy włączasz albo z supli, albo włącznikiem wybór należy do ciebie .
Patryk125

Rozumiem, dziękuje.

Return to “Pomoc”