Własny serwer na raspberry

besix

byniom wrote: Wed Sep 27, 2017 7:57 pm To jest dla mnie bardzo cenna informacja i już zaczynam łapać , co w takim razie jako serwer ma wpisać w telefonie ? czy domenę którą mam przypisaną w ruterze ? chodzi mi o domenę no-ip . Czy restart rpi to jakaś komenda czy tylko zdjęcie zasilania ?
Telefon na razie zostaw w spokoju i moduły też , na to przyjdzie czas :) a restart rbpi to komenda sudo reboot
byniom
Been thanked: 1 time

Coś mi się udało uruchomić a mianowicie w pliku location jako serwer podałem domenę z no-ip która mam ustawioną w routerze . Połączyłem się ze stroną i utworzyłem konto . Dostałem informację abym sprawdził pocztę ale nic mi nie przychodzi a bez potwierdzenie pewnie na skrzynce nie mogę się zalogować. Mam jeszcze takie pytanie odnośnie bezpieczeństwa strony bo gdy się łączę z tebletu bądź z telefonu z raspberry to mi podaje że strona nie jest bezpieczne , to tylko tak na marginesie , bardziej zależy mi na uruchomieniu serwera a bezpieczeństwem stron zajmę się później.
besix

A powiedziałeś swojemu rbpi z jakiej poczty na jaką ma wysłać ? Ta maszynka nie zna twojej skrzynki pocztowej :) Zobacz tu viewtopic.php?f=8&t=67&start=10
byniom

Domyślam się że rpi nie zna mojego adresu skrzynki ale skoro na stronie rejestracyjnej prosi o maila to myślałem że już sobie to sam zrobi ewentualnie poprosi o wpisanie skrzynki i parametrów z jakiej ma wysłać :) . Trochę słabo jest zrobiony opis uruchomienia tego urządzenia bo myślałem że włożę kartę a potem samo będzie informowało co kiedy zrobić. Całe zamieszanie wzieło się z tego że na stronie jak to uruchomić pisze że po wypaleni obrazu wkładamy kartę i już jest gotowę mało tego zmyliło mnie to że były tam podane dane jakie trzeba wpisywac w ogólny serwer . Nie wiedziałem że musi być ustawione wewnętrzne ip lub domena jaką mam noip. Serwer działa ale tak jak pisałem nie wysyła mi danych rejestracyjnych na skrzynkę . Zaraz spróbuję to zrobić tak jak napisane post wyżej. Dzięki za zainteresowanie :) . Co do bezpieczeństwa strony tak jak pisałem wcześniej to była sprawa ustawień mojej przeglądarki i programów zabezpieczających.
byniom

besix wrote: Thu Sep 28, 2017 5:50 am A powiedziałeś swojemu rbpi z jakiej poczty na jaką ma wysłać ? Ta maszynka nie zna twojej skrzynki pocztowej :) Zobacz tu viewtopic.php?f=8&t=67&start=10
Wpisałem dane jakie mi podaliście ( oczywiście mojej skrzynki) tylko nie wiem jak to zakończyć i zapisać . Nie znam linuksa dlatego tak o każdy szczegół się dopytuję.
besix

pzygmunt wrote: Mon Sep 25, 2017 10:04 am Tu masz szczegółową instrukcję
https://drive.google.com/file/d/0B3DJSA ... FEWUE/view
od 7 strony
Kolego byniom to jest link do instrukcji jak uruchomić rbp + moduł rozszerzenia ale jako urządzenie wykonawcze, czyli taki dodatkowy moduł z duża ilością wyjśc i wejść , takie rbpi łączy się z jakimś produkcyjnym serwerem np svr2.supla.org i dlatego w pliku location trzeba podać dane tego serwera. Ale Ty pytałeś jak edytować ten plik location, wiec dostałeś dokładną instrukcję od strony 7.
Mniejsza z tym , postawienie własnego serwera, nawet z obrazu wymaga jednak przynajmniej elementarnej wiedzy, bo to nie jest gotowy wyrób jak czajnik z instrukcją obsługi :) Jeżeli chcesz walczyć dalej , to poczytaj trochę na własną rękę , poznaj chociaż podstawy edytora nano, bo inaczej będzie coraz trudniej. I bez urazy, ale ja też zaczynałem poznawać rbpi rok temu i chwilami myślałem tak jak ty , ale nie da się , trzeba poznać podstawy samemu, bo jak ktoś będzie cię prowadził za rękę krok po kroku, to co zrobisz po roku czasu jak padnie ci karta SD ? Znowu ktoś ma Cię poprowadzić :) a w edytorze nano jak już pozmieniasz te parametry skrzynki to wciskasz Ctrl + x, a na pytanie czy zapisać odpowiadasz Y i tyle.
byniom

Gdyby gdzieś to było opisane że nie jest to takie proste to pewnie bym nie kupił rpi ale że pisało że po wypaleniu obrazu ma działać więc się skusiłem :) . Trudno jak nie dam rady to najwyżej będę miał gadżet na biurku to zbierania kurzu :). Dzięki za odpowiedź choć uważam że powinna się na stronie głównej znaleźć informacja że postawienie serwera jest dla ludzi obeznanych z linuksem i tego typu oprogramowaniem . co do zakończenia wpisu w edytorze to właśnie tak zakończyłem wpis ale podało że jest błąd i nie może tych danych zapisać.
okos

Jeżeli korzystasz z edytora nano, to edytuj plik wydając komendę

Code: Select all

sudo nano nazwa_edytowanego_pliku
i wtedy zapisz Ctrl+x
byniom

podaje mi taki błąd kiedy chcę zapisać plik.

Error writing /var/www/cloud/app/config/parameters.yml: No such file or dire

cd /var/www/cloud
sudo ./clear_cache.sh
ten parametr mam podac po zapisie czy przed zapisem pliku ? czy to ma wyglądać tak ? . ( oczywiście podstawiłem dane do mojej skrzynki :))

sudo nano /var/www/cloud/app/config/parameters.yml

mailer_transport: smtp
mailer_host: smtp.gmail.com
mailer_user: [email protected]
mailer_password: jakieshaslo
mailer_port: 465
mailer_encryption: ssl

cd /var/www/cloud
sudo ./clear_cache.sh

Zastanawia mnie jedna rzecz , skoro już doszedłem do tego że z serwerem się połączyłem i jestem na stronie rejestracyjnej to dlaczego nie moge się zarejestrować ? . Chodzi mi o to że nie tworzy mi konta . Kiedy przy rejestracji podaję maila i hasło to wygląda tak jak by stworzył ale nic się nie dzieje. Za pomoca tych danych nie moge się zalogować i wtedy robię przywracanie hasła podając majla na jaki ma zostać ono wysłane . Wtedy robią się schody bo piszecie że powinienem wklepać to wszystko o tej poczcie z której ma wysłać , ja to rozumiem że program sam nie może wiedzieć z czego wysłać skor jest uruchomiony pierwszy raz i nigdzie nie było edytowane , ale rejestracja konta to powinna przebiegać normalnie . Myślę że tutaj jest jakiś błąd bo skoro już doszedłem tak daleko że z serwerem rozmawiam za pomocą normalnego interfejsu tak jak przy rejestracji na normalnej supli to nie powinienem już kombinować z jakimiś edycjami kodu w edytorze nano. Powinno mnie zalogowac po takiej rejestracji i pracować jak normalna supla.
besix

Dziwne masz przemyślenia , a co powiesz na taką sytuację , ja znam nazwę twojej domeny no-ip , loguję się z zewnątrz , zakładam swoje konto bez potwierdzenia linkiem aktywacyjnym, na twoim rpi i usuwam wszystkie twoje moduły . Ja nie mam interesu tego robić , ale uwierz mi że w sieci jest tak dużo mniej bezinteresownych ludków , lub botów , które będą chciały się do ciebie włamać.
Serwer musi być jakoś zabezpieczany:) Dodatkowym zabezpieczeniem jest recaptcha. Czyli Musisz wpisać własne klucze Recaptcha w parameters.yml
Załóż konto Google recaptcha i pobierz klucze. Inaczej nie założysz poprawnie konta na serwerze

Return to “Pomoc”