Sterowanie rolet radiowych + Supla

shimano73
Been thanked: 1 time

Zwracam się do Was z prośba o podpowiedź. Mam klienta który posiada 12 rolet sterowanych radiowo ale maja one również możliwość sterowania lokalnego przycisku ale jest to przycisk monostabilny czyli jak przy sterowaniu brama garażową. Udało mi się go namówić na sterowniki Zamela do sterowania brama garażową i wjazdową i oświetleniem zewnętrznym i jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia co przy Supli to jest normalne :lol: . Chciałby rolety również podpiąć pod Suple , inwestor zdaje sobie sprawę z tego iz nie będzie to tak działało jak przy zastosowaniu SRW-01 i rolety bez radia ale zależało by mu aby można było sterować z jednej aplikacji . Oczywiście wiadomym jest że że kontrola pozycji rolety również będzie nie do określenia. W jaki sposób można by to rozwiązać, jakim sprzętem aby przynajmniej można było nimi sterować ? Może np. w shelly wykorzystać kanał typu gate ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Tam radio jest wbudowane w silnik ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
shimano73
Been thanked: 1 time

Dokładnie tak
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
radzik_r
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Rozumiem, że rolety mają stale zasilanie i posiadają przewody do wysterowania otwórz/zamknij.
Ostatnio testuje swój Soft przy takim sterowaniu, czyli podawaniu impulsów do uruchomienia rolet.
Ale to Soft na sterownik grupowy na kilka rolet na szynę din.
Niestety problem jest przy sterowaniu grupowym.
O ile pojedyncze rolety działają dobrze, impulsy na uruchomienie i zatrzymanie są podawane, to przy występowaniu grupowym dzieje się nie zrozumiale dla mnie rzeczy. Jeszcze do rozgryzienia.
Ale gdyby wykorzystać jakieś sterowniki do puszkowy to mogło by zadziałać tak jak potrzebujesz bo tam jest tylko jeden
kanał.
O ile używanie z aplikacji i przycisków działało by dobrze to wada jest że użycie pilota rozsynchronizuje stan rolet.
A jaki to system rolet?
Wiesiek

Miałem ten sam problem.
Zrobiłem to z użyciem nadajnika TTX4 nice . Plus 2 przekaźniki j moduł ROW2m . Wiadomo że wszystkie rolety działały jednocześnie .

Jednak oczywiste jest że apetyt rośnie w miarę jedzenia . Teraz to rozwiązanie zmieniam na sterowniki Lora tap z Suplą.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Takie sterowanie to zawsze jakaś trudność.
Ja bym co najwyżej zastosował dowolny sterownik do rolet i nie ustawiał czasu otwierania/zamykania. Wtedy możnaby sterować z apki używając przycisków chwilowych (tych po lewej stronie) na zasadzie:
Krótkie wciśnięcie (i puszczenie) wykreneruje impuls na przewód do przycisku "w dół". Jeśli roleta jechała, to sterownik rolety powinien ją zatrzymać. Kolejne krótkie wciśnięcie spowoduje, że roleta zacznie jechać w dół. Analogicznie przycisk "w górę".

Jedyne co dzięki temu zyskasz, to możliwość zamykania/otwierania z apki (grupowo też powinno działać, ale reakcja rolet będzie zależała od tego, czy jakiś silnik w danym momencie pracował, czy nie).

Harmonogramów chyba nie da się z tym sensownie spiąć.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
radzik_r

To się da zrobić i oprogramować.
Testowo tak zrobiłem, poszczególne kanały pojedynczo wysterowane z aplikacji czy z przycisku działa według złożenia.
Na pojedynczych sterownikach mimo zgrupowania powinno działać bez problemu, nawet z harmonogramem bo wtedy każdy sterownik dostaje osobno dane z clouda i każdy sterownik sam sobie ustala właczenie i wyłaczenie rolety/przekaźnika.

Ja opisuje zachowanie się w sterowniku wielokanałowym.
Jak pisałem wcześniej, każdy kanał wysterowany z osobna działa bardzo dobrze, w momencie uruchomienia i zatrzymania rolety podaję impuls 100ms(testowo).
Więc na sterowniku z pojedynczym kanałem powinno działać bez zastrzeżeń, jeszcze nie testowałem na pojedynczych sterownikach ale sprawdzę.

Zagadką jest dla mnie że przekaźniki nie wyłączają sia przy wysterowaniu grupowym, np. z przycisku lub z aplikacji po zgrupowaniu, tak jak by informacja z cloud do wszystkich kanałów była zbyt szybka.
Przypuszczam że da się to rozwiązać tylko musze znaleźć sposób i rozwiązać dlaczego pojedyncze działają dobrze a grupowo coś w kodzie zawodzi.
Po prostu do rozpracowania ten temat.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

radzik_r wrote: Fri Apr 29, 2022 7:53 am To się da zrobić i oprogramować.
Testowo tak zrobiłem, poszczególne kanały pojedynczo wysterowane z aplikacji czy z przycisku działa według złożenia.
Na pojedynczych sterownikach mimo zgrupowania powinno działać bez problemu, nawet z harmonogramem bo wtedy każdy sterownik dostaje osobno dane z clouda i każdy sterownik sam sobie ustala właczenie i wyłaczenie rolety/przekaźnika.

Jak pisałem wcześniej, każdy kanał wysterowany z osobna działa bardzo dobrze, w momencie uruchomienia i zatrzymania rolety podaję impuls 100ms(testowo).
Więc na sterowniku z pojedynczym kanałem powinno działać bez zastrzeżeń, jeszcze nie testowałem na pojedynczych sterownikach ale sprawdzę.

Zagadką jest dla mnie że przekaźniki nie wyłączają sia przy wysterowaniu grupowym, np. z przycisku lub z aplikacji po zgrupowaniu, tak jak by informacja z cloud do wszystkich kanałów była zbyt szybka.
Przypuszczam że da się to rozwiązać tylko musze znaleźć sposób i rozwiązać dlaczego pojedyncze działają dobrze a grupowo coś w kodzie zawodzi.
Tak, ale odpali roletę z radia i się wszystko rozjedzie.

Co do samego sterowania - w bibliotece jest "BistableRollerShutter" to powinno sterować zgodnie z Twoimi oczekiwaniami (poprzed podanie impulsu na start i stop), ale wg mnie to nadal nie jest rozwiązanie sterowania dla rolet z radiem, bo "odpali roletę z pilota i się wszystko rozjedzie".
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
radzik_r

klew wrote: Fri Apr 29, 2022 8:32 am
radzik_r wrote: Fri Apr 29, 2022 7:53 am To się da zrobić i oprogramować.

Tak, ale odpali roletę z radia i się wszystko rozjedzie.

Co do samego sterowania - w bibliotece jest "BistableRollerShutter" to powinno sterować zgodnie z Twoimi oczekiwaniami (poprzed podanie impulsu na start i stop), ale wg mnie to nadal nie jest rozwiązanie sterowania dla rolet z radiem, bo "odpali roletę z pilota i się wszystko rozjedzie".
Ok, dzięki za podpowiedź.
Masz rację, kwestia wysterowania z pilota rozsynchronizuje stan rolet.
Tu jedynie pomogła by bramka RF ale przypuszczam ze
to są albo zmienne kody w pilotach
albo nie do odczytania.
Względnie rozwiązanie problemu jest częściowe.
radzik_r

Tak panowie, próbowałem wynaleźć koło na nowo. Niepoprzebnie hehe.

BistableRollerShutter działa wyśmienicie.

Problemem będzie jednak użycie pilota który rozsynchronizuje stan rolet względem softu/cloud.

Return to “Pomoc”