Zamel sbw-02 i came bxv 6 nie pokazuje otwarcia bramy

Krystian1624

Witam, niedawno instalator zakładał mi napęd came bxv 6 i chciałem dołożyć do tego suple sbw 02. Po spięciu tego zgodnie ze schematem który znalazłem na forum niestety nie pokazuje stanu otwarcia/zamknięcia bramy.. Gdzie leży problem i co należy zrobić żeby wszystko działało jak trzeba?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Pokaż zdjęcie swojej płyty lub określ model centrali.
Jeśli podłączyłeś jak na schemacie to czy ikona furtki się zmienia ?
Podłączenie się pod krańcówki nie zawsze działa poprawnie i to po stronie centrali czy też Supli. Najlepiej jak na płycie jest dedykowane wyjście do sygnalizowania otwarcia. W takim przypadku konieczne jest zastosowanie dodatkowego kontaktronu np. Satel B3.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Krystian1624

Tak wygląda centrala od środka, gdy łączę przewódem a2 i in1 to w aplikacji zmienia się na otwarta. Jakieś podpowiedzi jak to ugrysc?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Krystian1624

Zauważyłem że gdy brama już się domyka do końca lub kończy otwierać na chwilę pokazuje zamknięta furtke, na około 5 sekund. Normalnie cały czas pokazuje otwarta. Mam elektrozamek bez żadnych krancowek
pzygmunt

Spróbuj podłączyć IN1 pod zacisk 5. Jeśli to też nie zadziała to możliwe, że trzeba zastosować dodatkowy przekaźnik lub osobny kontaktron.

Najlepiej przetestuj to wyjście podłączając multimetr pod zaciski 5 i 10.
Krystian1624

Nadal nie udało mi się rozwiązać problemu. Może ktoś znajdzie jakiś błąd w połączeniu? Jeżeli nie znajdę rozwiązania zamówię kontrakton ale wolałbym tego uniknąć jeżeli jest taka opcja. Pozdrawiam
pzygmunt

Podłącz pomiędzy 5, a A1 i później A2 multimetr i obserwuj co się tam dzieje przy otwartej i zamkniętej bramie.
Sprawdź też czy jak zwierasz na krótko A1 z IN1 to czy ikona się zmienia (wcześniej odłącz od 5).
Krystian1624

Tutaj mam podpiąć się mtimetrem? Jutro sprawdzę. Jakie napięcie powinno wskazywać przy otwarciu/zamykaniu? Z tego co pamiętam, że przy zwierniu A1 z IN1 stan się zmieniał. Czyli, jeżeli nic mi nie wyjdzie z wyjściem 5 kupić kontrakton i wpiąć między A1 i IN1 tak?
pzygmunt

Pod 5 i 10, a następnie pod 5 i 11.
Sprawdź jakie jest napięcie przy zamkniętej i przy otwartej bramie.
Jeszcze jeden mam pomysł w czym może być problem. Zanim zaczniesz testy zamień miejscami przewody na A1 i A2.
marcelo_94

Dzień dobry!
Odświeżę temat bo mam podobny problem co kolego powyżej. Centrala CAME BXV6. Sterownik SBW 02 podłączony w następujący sposób:
A1 - 10
A2 - 11
11 - 2
14 - 7
IN1 - 5

Wszystko działało jak należy, łącznie z informacja o statusie bramy w supli. Wczoraj chciałem dołożyć kontakrony planowo zamontowane na furtce, (B-3A) które miałyby działać jako STOP do bramy, ponieważ brama przesuwna najeżdża na furtkę. Przez przypadek podłączyłem go pod kostkę od fotokomórek, poszła zwara i spaliłem bezpiecznik akcesoriów - tak wiem mój błąd.
Bezpiecznik wymieniony i próba podłączenia kontatkronów do wejść 1 i 2 na kostce niebiskiej przy came. Funkcja F1 w came ustawiona na ON. Niestety zero reakcji silnika bramowego. Dodatkowo silnik błędnie wysyła info o statusie bramy do sbw.
Wcześniej:
Brama zamknięte - supla informuje o zamkniętej bramie
Brama się otwiera - supla informuje o otwartej bramie
Brama otwarta - supla informuję o otwartej bramie
Teraz:
Brama zamknięte - supla informuje o zamkniętej bramie
Brama się otwiera - supla informuje o zamkniętej bramie
Brama otwarta - supla informuje o otwartej bramie

Ustawienia na silniku bxv
A1- 2
F54 - 1
F2 - C2
F7 - 1
Proszę o poradę w jaki sposób podłączyć kontaktrony do bxv oraz jak przywrócić poprawną informację o statusie bramy.

Return to “ZAMEL SBW-02”