Zamel sbw-02 i came bxv 6 nie pokazuje otwarcia bramy
-
Krystian1624
Witam, niedawno instalator zakładał mi napęd came bxv 6 i chciałem dołożyć do tego suple sbw 02. Po spięciu tego zgodnie ze schematem który znalazłem na forum niestety nie pokazuje stanu otwarcia/zamknięcia bramy.. Gdzie leży problem i co należy zrobić żeby wszystko działało jak trzeba?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Pokaż zdjęcie swojej płyty lub określ model centrali.
Jeśli podłączyłeś jak na schemacie to czy ikona furtki się zmienia ?
Podłączenie się pod krańcówki nie zawsze działa poprawnie i to po stronie centrali czy też Supli. Najlepiej jak na płycie jest dedykowane wyjście do sygnalizowania otwarcia. W takim przypadku konieczne jest zastosowanie dodatkowego kontaktronu np. Satel B3.
Jeśli podłączyłeś jak na schemacie to czy ikona furtki się zmienia ?
Podłączenie się pod krańcówki nie zawsze działa poprawnie i to po stronie centrali czy też Supli. Najlepiej jak na płycie jest dedykowane wyjście do sygnalizowania otwarcia. W takim przypadku konieczne jest zastosowanie dodatkowego kontaktronu np. Satel B3.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Krystian1624
Tak wygląda centrala od środka, gdy łączę przewódem a2 i in1 to w aplikacji zmienia się na otwarta. Jakieś podpowiedzi jak to ugrysc?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Krystian1624
Zauważyłem że gdy brama już się domyka do końca lub kończy otwierać na chwilę pokazuje zamknięta furtke, na około 5 sekund. Normalnie cały czas pokazuje otwarta. Mam elektrozamek bez żadnych krancowek
-
pzygmunt
Spróbuj podłączyć IN1 pod zacisk 5. Jeśli to też nie zadziała to możliwe, że trzeba zastosować dodatkowy przekaźnik lub osobny kontaktron.
Najlepiej przetestuj to wyjście podłączając multimetr pod zaciski 5 i 10.
Najlepiej przetestuj to wyjście podłączając multimetr pod zaciski 5 i 10.
-
Krystian1624
Nadal nie udało mi się rozwiązać problemu. Może ktoś znajdzie jakiś błąd w połączeniu? Jeżeli nie znajdę rozwiązania zamówię kontrakton ale wolałbym tego uniknąć jeżeli jest taka opcja. Pozdrawiam
-
pzygmunt
Podłącz pomiędzy 5, a A1 i później A2 multimetr i obserwuj co się tam dzieje przy otwartej i zamkniętej bramie.
Sprawdź też czy jak zwierasz na krótko A1 z IN1 to czy ikona się zmienia (wcześniej odłącz od 5).
Sprawdź też czy jak zwierasz na krótko A1 z IN1 to czy ikona się zmienia (wcześniej odłącz od 5).
-
Krystian1624
Tutaj mam podpiąć się mtimetrem? Jutro sprawdzę. Jakie napięcie powinno wskazywać przy otwarciu/zamykaniu? Z tego co pamiętam, że przy zwierniu A1 z IN1 stan się zmieniał. Czyli, jeżeli nic mi nie wyjdzie z wyjściem 5 kupić kontrakton i wpiąć między A1 i IN1 tak?
-
pzygmunt
Pod 5 i 10, a następnie pod 5 i 11.
Sprawdź jakie jest napięcie przy zamkniętej i przy otwartej bramie.
Jeszcze jeden mam pomysł w czym może być problem. Zanim zaczniesz testy zamień miejscami przewody na A1 i A2.
Sprawdź jakie jest napięcie przy zamkniętej i przy otwartej bramie.
Jeszcze jeden mam pomysł w czym może być problem. Zanim zaczniesz testy zamień miejscami przewody na A1 i A2.
-
marcelo_94
Dzień dobry!
Odświeżę temat bo mam podobny problem co kolego powyżej. Centrala CAME BXV6. Sterownik SBW 02 podłączony w następujący sposób:
A1 - 10
A2 - 11
11 - 2
14 - 7
IN1 - 5
Wszystko działało jak należy, łącznie z informacja o statusie bramy w supli. Wczoraj chciałem dołożyć kontakrony planowo zamontowane na furtce, (B-3A) które miałyby działać jako STOP do bramy, ponieważ brama przesuwna najeżdża na furtkę. Przez przypadek podłączyłem go pod kostkę od fotokomórek, poszła zwara i spaliłem bezpiecznik akcesoriów - tak wiem mój błąd.
Bezpiecznik wymieniony i próba podłączenia kontatkronów do wejść 1 i 2 na kostce niebiskiej przy came. Funkcja F1 w came ustawiona na ON. Niestety zero reakcji silnika bramowego. Dodatkowo silnik błędnie wysyła info o statusie bramy do sbw.
Wcześniej:
Brama zamknięte - supla informuje o zamkniętej bramie
Brama się otwiera - supla informuje o otwartej bramie
Brama otwarta - supla informuję o otwartej bramie
Teraz:
Brama się otwiera - supla informuje o zamkniętej bramie
Brama otwarta - supla informuje o otwartej bramie
Ustawienia na silniku bxv
A1- 2
F54 - 1
F2 - C2
F7 - 1
Proszę o poradę w jaki sposób podłączyć kontaktrony do bxv oraz jak przywrócić poprawną informację o statusie bramy.
Odświeżę temat bo mam podobny problem co kolego powyżej. Centrala CAME BXV6. Sterownik SBW 02 podłączony w następujący sposób:
A1 - 10
A2 - 11
11 - 2
14 - 7
IN1 - 5
Wszystko działało jak należy, łącznie z informacja o statusie bramy w supli. Wczoraj chciałem dołożyć kontakrony planowo zamontowane na furtce, (B-3A) które miałyby działać jako STOP do bramy, ponieważ brama przesuwna najeżdża na furtkę. Przez przypadek podłączyłem go pod kostkę od fotokomórek, poszła zwara i spaliłem bezpiecznik akcesoriów - tak wiem mój błąd.
Bezpiecznik wymieniony i próba podłączenia kontatkronów do wejść 1 i 2 na kostce niebiskiej przy came. Funkcja F1 w came ustawiona na ON. Niestety zero reakcji silnika bramowego. Dodatkowo silnik błędnie wysyła info o statusie bramy do sbw.
Wcześniej:
Brama się otwiera - supla informuje o otwartej bramie
Brama otwarta - supla informuję o otwartej bramie
Teraz:
Brama się otwiera - supla informuje o zamkniętej bramie
Brama otwarta - supla informuje o otwartej bramie
Ustawienia na silniku bxv
A1- 2
F54 - 1
F2 - C2
F7 - 1
Proszę o poradę w jaki sposób podłączyć kontaktrony do bxv oraz jak przywrócić poprawną informację o statusie bramy.