Dziwne zachowanie przekaźnika

krawiec

Zbudowałem sobie prosty sterownik z wykorzystaniem Wemosa D1 Pro , modułu z 4 przekaźnikami i do tego 4 przyciski monostabilne do sterowania lokalnego bez konieczności użycia smartfona.
Soft to GUI Generic v4.11.6
Przekaźniki podpięte do GPIO14-D5, GPIO12-D6, GPIO13-D7, GPIO15-D8 - ustawione na sterowanie stanem wysokim.
Odpowiednio przyciski skonfigurowane jako GPIO5-D1, GPIO4-D2, GPIO0-D3, GPIO2-D4 - ustawione jako monostabilne, akcja przełącz, odwrócona logika (zwarcie GPIO do masy ma zmieniać stan przekaźnika), wewnętrzny pull-up włączony.
Przycisków na razie nie podpiąłem wiec sobie GPIO wiszą w powietrzu (zresztą nawet z przyciskiem będą...)
Na stole wszystko działa zgodnie z założeniami.
Dzisiaj stała się rzecz dziwna. Przekaźnik na GPIO14 się "zaciął". Wszedł w stan włączony i nie szło go wyłączyć. Tzn., wyłączał się po wyłączeniu w aplikacji, ale zaraz znowu się załączał sam (przycisku nie ma wiec pin GPIO5 wisi w powietrzu - ale to chyba nie to bo była by dyskoteka on/off a nie tylko załączenie).
Ustawiłem dzisiaj też scene u Fracza, tak aby wyłączenie tego właśnie przekaźnika, wyłączało wszystkie pozostałe - ot taki master off i tylko off. U Fracza mam ustawione wyzwalanie w oparciu o stan kanału {{state(10429).on}} i warunek wykonania {{not state(10429).on}}.
Czyli w założeniu zmiana stanu kanału 10429 na wyłączony ma wyzwolić wyłączenie pozostałych 3 kanałów. Generalnie scena działa zgodnie z założeniami... Tylko no właśnie, dlaczego GPIO14 weszło w permanentny stan wysoki i przy wyzwoleniu wyłączenia z aplikacji wracało do stanu wysokiego?
Na tą chwilę zresetowałem konfiguracje, usunąłem i ponownie podłączyłem do cloud.
Jakieś sugestie co to może być?
Buduje też drugi większy sterownik na ESP32 gdzie będzie 9 przekaźników i 9 przycisków + trochę warunków na skryptach i wolałbym aby mi się np. pompa sama nie uruchomiła.

Krawiec
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Wyrzuć przyciski z ustawień, aby wyeliminować jedno możliwe źródło tego zachowania
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krawiec

Na razie po resecie i drobnej zmianie w konfiguracji spokój.
Dałem ciała bo nie sprawdziłem logów u Fracza ani też tego co widać po USB na ESP (tu mi się nie chciało bo zamknąłem to w dziwnym miejscu i dużo rozbierania jest).
Zastanawiam się czy nie dołożyć zewnętrznych rezystorów pull-up do wejść dla przycisków, tak dla świętego spokoju.

Krawiec
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Polecam stosowanie fizycznych rezystorów pull-up (pull-down).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Pomoc”