Chciałem spytać czy sterownik Zamel SBW-01 można podłączyć do napędu Gibidi Pass 1240?
Czy wiadomo do których wejść napędu, mam podłączyć sterownik, abym mógł zdalnie sterować bramą i mógł odczytać stan położenia bramy (zamknięta czy otwarta)?
Schemat elektryczny mojego napędu pod linkiem:
http://napedybramy.pl/download.php?file ... o_PASS.pdf
Dzieki wielkie.
Gibidi Pass 1240 - jak podłączyć?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
A1 - 14
A2 - 15
11 - 13
14 - 9
Podłącz multimetr pod 14 i 17. Obserwuj jak się to wyjście zachowuje. Jeśli będzie się tam utrzymywać napięcie przy otwartej bramę, a przy zamkniętej nie będzie napięcia (może być odwrotnie) to możesz wykorzystać zacisk 17 do podłączenia pod IN1/2.
Jeśli nie to pozostanie Ci montaż kontaktronu np. Satel B3 pod A2 i IN1/2.
A2 - 15
11 - 13
14 - 9
Podłącz multimetr pod 14 i 17. Obserwuj jak się to wyjście zachowuje. Jeśli będzie się tam utrzymywać napięcie przy otwartej bramę, a przy zamkniętej nie będzie napięcia (może być odwrotnie) to możesz wykorzystać zacisk 17 do podłączenia pod IN1/2.
Jeśli nie to pozostanie Ci montaż kontaktronu np. Satel B3 pod A2 i IN1/2.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
m-nick
Podłączyłem wszystko - dzięki!
Co do czujnika stanu: pomiędzy 14 a 17 mam ok. 4.2 V gdy brama jest zamknięta i 27 V gdy jest otwarta.
Podłączyłem 17 do in1 (mam finalnie sbw-02), próbowałem różne kombinacje w supla cloud, ale finalnie nie wiem gdzie powinienem wskazywać mu czujnik. W każdym razie żadna kombinacja, nie pokazuję mi czy brama jest otwarta czy zamknięta. Doradzisz coś?
Edit: jeżeli gdziekolwiek wybiorę czujnik otwarcia, to mogę otwierać i zamykać bramę przez "ok google, OTWÓRZ bramę", ale otwarta brama zaczyna się zamykać samoistnie po kilkunastu sekundach....
Co do czujnika stanu: pomiędzy 14 a 17 mam ok. 4.2 V gdy brama jest zamknięta i 27 V gdy jest otwarta.
Podłączyłem 17 do in1 (mam finalnie sbw-02), próbowałem różne kombinacje w supla cloud, ale finalnie nie wiem gdzie powinienem wskazywać mu czujnik. W każdym razie żadna kombinacja, nie pokazuję mi czy brama jest otwarta czy zamknięta. Doradzisz coś?
Edit: jeżeli gdziekolwiek wybiorę czujnik otwarcia, to mogę otwierać i zamykać bramę przez "ok google, OTWÓRZ bramę", ale otwarta brama zaczyna się zamykać samoistnie po kilkunastu sekundach....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Musisz zastosować dodatkowy przekaźnik np. taki:
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-sa ... 1869183469
IN1/2 pod 87 lub 87a
A2 pod 30
14 i 17 z centrali pod 85 i 86
Jeśli to nie zadziała to będzie potrzebny kontaktron.
Kanał sterujący musi być powiązany z poprawnie działającym czujnikiem otwarcia aby GH prawidłowo działał.
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-sa ... 1869183469
IN1/2 pod 87 lub 87a
A2 pod 30
14 i 17 z centrali pod 85 i 86
Jeśli to nie zadziała to będzie potrzebny kontaktron.
Kanał sterujący musi być powiązany z poprawnie działającym czujnikiem otwarcia aby GH prawidłowo działał.
SUPLA.... Nareszcie w domu.