Skądś znam tę płytkędogu18 wrote: Tue Nov 23, 2021 4:49 pm Odsprzedam bramkę do moteino.
Przesiadłem się na czujniki Xiaomi i to jest mi nie potrzebne już.
Moteino z czujnikami też się znajdzie
Mały, bezprzewodowy czujnik temperatury na radiu
-
makrz
-
Jacaxx1
Cześć koledzy byłby mi ktoś w stanie pomóc z bramką? Niedawno na forum zakupiłem bramkę wraz z pięcioma transmitera mi cały czas działa bo wszystko pięknie, wczoraj 1 transmiter przestał pokazywać mi temperaturę oraz wilgotność myślałem że to jest spowodowane słabą baterią. Wymieniłem baterię na nową ale nadal temperatura nie jest widoczna w aplikacji? Po wymianie baterii dioda na zielono w transmiterze mruga Co może być przyczyną gdzie szukać problemu?
-
Jacaxx1
Pomożecie ?Jacaxx1 wrote: Mon May 16, 2022 2:11 pm Cześć koledzy byłby mi ktoś w stanie pomóc z bramką? Niedawno na forum zakupiłem bramkę wraz z pięcioma transmitera mi cały czas działa bo wszystko pięknie, wczoraj 1 transmiter przestał pokazywać mi temperaturę oraz wilgotność myślałem że to jest spowodowane słabą baterią. Wymieniłem baterię na nową ale nadal temperatura nie jest widoczna w aplikacji? Po wymianie baterii dioda na zielono w transmiterze mruga Co może być przyczyną gdzie szukać problemu?
-
Zibi
Ostatnio też robiłem małe czujniki po radiu 433 wykorzystując najtańsze moduły radiowe do około 100m superheterodyna. Nadajnik Attiny 3224 + radio z linku, czujnik SHT30. Spanie poniżej 1uA wysyłka co 15min. Na baterii układ długo wytrzyma ponieważ sama radiowka podczas wybudzenia pobiera 8mA.
Odbiornik Supla Telegram ESP32 + odbiornik z linku zrobiłem na tym taka bramkę z powiadomieniem na Suple.
Dane są wysyłane z 4 czujników temp, wilgotnośc i pomiar napięcia baterii wszystko idzie do jednej bramki i trafia do Supli.
Gdy napięcie spadnie poniżej ustawionego progu to telegram wysyła 3 powiadomienia co 15min i wiem w którym trzeba wymienić baterię.
Rozmiar PCB Nadajnika 31x21mm.
Wygodne jest to, że mozna te czujniki rozmieścić w dowolnym miejscu w domu bez okablowania. Jeszcze zostało zrobić ładną obudowę w 3D żeby to ładnie obsadzić
11,77 zł 28%OFF | RXB6 433Mhz superheterodynowy bezprzewodowy moduł odbiornika + AK-FST mały transmitujący moduł superheterodynowy
https://a.aliexpress.com/_v6dYR0
Odbiornik Supla Telegram ESP32 + odbiornik z linku zrobiłem na tym taka bramkę z powiadomieniem na Suple.
Dane są wysyłane z 4 czujników temp, wilgotnośc i pomiar napięcia baterii wszystko idzie do jednej bramki i trafia do Supli.
Gdy napięcie spadnie poniżej ustawionego progu to telegram wysyła 3 powiadomienia co 15min i wiem w którym trzeba wymienić baterię.
Rozmiar PCB Nadajnika 31x21mm.
Wygodne jest to, że mozna te czujniki rozmieścić w dowolnym miejscu w domu bez okablowania. Jeszcze zostało zrobić ładną obudowę w 3D żeby to ładnie obsadzić
11,77 zł 28%OFF | RXB6 433Mhz superheterodynowy bezprzewodowy moduł odbiornika + AK-FST mały transmitujący moduł superheterodynowy
https://a.aliexpress.com/_v6dYR0
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Zibi
Dzięki.mmiikk wrote: Wed Jul 06, 2022 1:33 pm Świetne to, czekam aż zobaczę prawdziwe zdjęcia z obudową
jaki czujnik wykorzystałeś do temperatury i wilgotności?
Musiałem zmienić płytkę pcb ponieważ zdecydowałem się na obudowę cylindryczną w 3D w którą zostanie wsunięty pcb z aku 14500.
Czujniki temperatury używam SHT30 są bardzo dobre i dobrze się je usypia
I jeszcze jedna z zalet mogą pracować bez mikrokontrolera wystarczy sygnał z pinu alert wysterować na tranzystor który coś dalej włączy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
[email protected]
Hej, na jakim etapie jest czujnik temperatury? Pytam z ciekawości, bo aktualnie większość jest na Sonoff i trzeba ciągnąć kable, a tu zapowiada się fajna i ciekawa nowość 
-
Zibi
Cześć skończone. Naprawdę fajnie śmiga na radiu 433mhz.
Pomiar temp, wilgotności, napięcia baterii gdy słaba bateria wysyła powiadomienie na tel i wiemy z którego i gdzie wymienić i kiedy przekroczy określony próg temp powiadomienie. Odbudowy miałem drukować, ale udało mi się coś dobrać i sam zrobiłem.
Pobór prądu nadajnika 1uA bateria spokojnie wytrzyma 2 lata.
Pomiar temp, wilgotności, napięcia baterii gdy słaba bateria wysyła powiadomienie na tel i wiemy z którego i gdzie wymienić i kiedy przekroczy określony próg temp powiadomienie. Odbudowy miałem drukować, ale udało mi się coś dobrać i sam zrobiłem.
Pobór prądu nadajnika 1uA bateria spokojnie wytrzyma 2 lata.
-
Zibi
Niestety supla nie ma ogólnego kanału i przy napięciu zamiast litery V jakieś "m" przydałby się chociaż kanał na napięcie.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Poziom naładowania baterii można przesyłać w (i) w formie procentów. Wtedy baterię miałbyś przy kanale termometru, a nie na osobnym kanale. Oczywiście bez historii itp - także pewnie zależy co kto lubiZibi wrote: Fri Sep 16, 2022 8:37 pm Niestety supla nie ma ogólnego kanału i przy napięciu zamiast litery V jakieś "m" przydałby się chociaż kanał na napięcie.
Najlepsze suple dla Twojego domu