własny serwer supla ... aktualizacje automatyczne ?

adammoscicki

jak w temacie :)
od kilku lat mam supla, serwer w chmurze supli i powoli dojrzewan żeby zainstalować suple na własnym serwerze raspberry Pi.
mam nadzieję, że dostępny obraz karty SD wystarczy i nie będę musiał męczyć się z dockerem itp :)

ale mam pytanie zasadnicze. czy takie oprogramowanie na własnym rPi aktualizuje się samodzielnie ? czy trzeba logować się do linuksa i wydawać komendy , czy inna forma ?
ogólnie czy będzie działało jak chmura czyli bezobsługowo :) czy jednak wymaga mojej uwagi ?
dzięki za informacje .
Adam z Poznania
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dostępny obraz nie jest aktualny i nie jest zalecany.
Zalecamy używania dockera.
Aktualizacje nie są automatyczne.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
mareks6

podsumowując - lepiej dalej używać serwera w chmurze...

Ja do dockera na Synology (Dyski, DS415+, 218+ oraz 916+) podchodziłem kilkukrotnie aż się poddałem. Szkoda czasu. Gdyby to była kwestia instalacji jak każdej innej apki, to byłoby w porządku. Tymczasem, na instalację i konfigurację serwera poprzez docker, trzeba poświęcić duuużo więcej czasu. Jeśli jeszcze pomyśleć o tym, że z każdą aktualizacją trzeba będzie przez to wszystko przechodzić to mnie już na sama myśl krew zalewa, wrrr :o

Kolejna sprawa to sam fakt że lepiej mieć serwer supli na niezależnym urządzeniu, a nie gdzieś gdzie robi się jeszcze inne rzeczy. Dla przykładu, na Synology często coś robię, gdzie uruchamiam go ponownie. Dodatkowo co jakiś czas zmieniam synology na nowszy (niedługo będę się rozglądać za jakąś wersję pod RACK) i wiąże się to wszystko zarówno z przerwami działania serwera i tym samym aplikacji klienckich na tel, jak i konieczność ponownej instalacji serwera na nowszej stacji...
jaku2k
Has thanked: 1 time

mareks6 wrote: Mon May 30, 2022 7:22 pm podsumowując - lepiej dalej używać serwera w chmurze...
[...] że z każdą aktualizacją trzeba będzie przez to wszystko przechodzić to mnie już na sama myśl krew zalewa, wrrr :o
O ile prawdą jest, że dla niedoświadczonego użytkownika instalacja Dockerowa na Synology do prostych nie należy, to nie zgodzę się z tezą, że w przypadku aktualizacji trzeba przechodzić przez wszystko ponownie.

Jeśli chce się zaktualizować Suplę uruchomioną w Dockerze na Synology, to wytaszczy zalogować się do NAS-a przez PuTTy i wpisać standardowe komendy aktualizacji Supli w Dockerze.
Pozdrawiam
Jakub

Return to “Pomoc”