Sonoff POW-R2 jak zmienić wskazania na ekranie głównym Supli

piotr784512

Witajcie, na całym forum po haśle "POW-R2" znalazłem jeden wpis, więc zapytam. Mam pompę ciepła do podgrzewania tylko ciepłej wody (Buderus WPT-270).Urządzenie zachowuje się chimerycznie, nigdy nie wiem czy pracuje czy zajmuje się sobą mając w d... grzanie wody. Więc, żeby nie myć się w zimnej wodzie będąc poza domem kilka razy dziennie sprawdzam czy pracuje, a jeśli nie to zdalnie wyłączam/załączam zasilanie i wtedy jakiś czas jest dobrze. Po wielu różnych urządzeniach zakotwiczyłem w Supli. Do sterowania i pomiaru mocy używam Sonoff POW-R2 a do sterowania pompą do CWU Sonoff S26, oba przeprogramowane na Suplę. W planie 4x pomiar temperatury.
I tu moje pytanie: POW-R2 na ekranie aplikacji Supla pokazuje sumaryczne zużycie mocy od początku zainstalowania. Informacja dla mnie żadna i niepomocna. Każdorazowo muszę kliknąć w ikonę, żeby otworzyć drugi ekran, na którym jest aktualnie pobierana moc. Na podstawie zużycia dopiero wiem, czy urządzenie pracuje czy nie.
A chciałbym otworzyć apkę i od na głównym ekranie zobaczyć aktualne zużycie.
Podpowiedzcie jak to zrobić. Nie mam umiejętności, żeby to przeprogramować, zresztą urządzenie jest na gwarancji sprzedającego. Mam natomiast drugi POW-R2 oryginalny Ewelink, który mógłbym poddać próbom przeprogramowania.
I jeszcze - od czego to w ogóle zależy co się wyświetla dla danego urządzenia. Skoro mierzy napięcie, prąd, moc i energię pobraną - dlaczego ktoś zdecydował, że na głównym ekranie ma pokazywać właśnie i tylko energię pobraną?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Na chwilę obecną nie możesz wybrać informacji jaka ma być wyświetlana na głównym ekranie chyba, że zmodyfikujesz aplikację na własną rękę.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
piotr784512

Skoro mógłbym zmodyfikować (ale nie umiem) to może znajdzie się ktoś kto umiał i zmodyfikował, albo umie i powie jak to zrobić. Na to liczę.
Mam nadzieję, że na forum jest też miejsce dla takich jak ja, którzy mając 3-4 urządzenia woleli by zdać się w kwestii software na wiedzę i doświadczenie innych. Co do wykorzystania funkcji, które są dostępne daję sobie radę.
piotr784512

Znalazłem na tym forum informację że wersja firmware 2.6.2 dla sonoff POW-R2 posiada kanały pomiarowe do mierzenia bieżącego zużycia mocy. Nie potrafię sobie sam zaprogramować układu ale sprzedawca z Allegro, u którego kupowałem inne urządzenia zaoferował się że zaprogramuje mi ten układ ale muszę dostarczyć mu binarny plik z firmware. Podpowiedzcie proszę skąd mogę go pobrać, ewentualnie jak zalogować się na serwisy, gdzie można by go pobrać. Może ew są instrukcje dla początkujących ze sprzętem ale bez doświadczenia, czyli mni, jak rozpocząć przygodę z programowaniem tych układów. Z góry dziękuję, Piotr

Return to “Pomoc”