Witajcie , czy może mi ktoś podpowiedzieć z jakimi parametrami należy wgrywać softy do gniazdka grosund sp111 wprost z Arduino IDE.
Chcialbym sobie trochę zmodyfikować Generic'a pod własne potrzeby . niestety wszystkie dotychczasowe "czyste" kompilacje - bez zmian w kodzie nie chcą działać.
GUI Generic we własnych kompilacjach sp111
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Na początku chciałem wgrać projekt do gniazdka bezpośrednio z Arduino ale jeśli już program zacznie działać to sypie błędami - wyjątkami lub w najgorszym wypadku w ogóle się nie uruchamia. Oczywiście bin ściągnięty z generatora udało się wgrać online ze strony i działa poprawnie ale chciałbym zrobić kilka modyfikacji.
To gniazdko miało by zastąpić sterownik kompresora do przydomowej oczyszczalni biologicznej . . Plan jest taki dołożyć wirtualny przekaźnik który załączałby mi tryb auto według ustawionego w konfiguracji programu . W oryginalnym sterowniku przekaźnik załącza się na określony czas 60-240s po czym następuje pauza na 60~240s to wszystko zależnie od wybranego programu . Dodatkowo chciałbym mieć mozliwosc ustawienia powiadomienia o zmniejszonym lub zwiększonym poborze prądu przez kompresor na wypadek jego uszkodzenia . Kompresorek ma 50W.
To gniazdko miało by zastąpić sterownik kompresora do przydomowej oczyszczalni biologicznej . . Plan jest taki dołożyć wirtualny przekaźnik który załączałby mi tryb auto według ustawionego w konfiguracji programu . W oryginalnym sterowniku przekaźnik załącza się na określony czas 60-240s po czym następuje pauza na 60~240s to wszystko zależnie od wybranego programu . Dodatkowo chciałbym mieć mozliwosc ustawienia powiadomienia o zmniejszonym lub zwiększonym poborze prądu przez kompresor na wypadek jego uszkodzenia . Kompresorek ma 50W.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
jak wygląda u Ciebie plik:
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... c_Config.h
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... c_Config.h
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
shimano73
Ja do swoich kompilacji używam jedna z pierwszych wersji GUI-Generic 4.0, potrzebuje wiedzieć tylko jaka ustawić płytkę w menadżerze i przydzielenie pamięci , bo np w generatorze online ustawia sie nazwę urządzenia i wyskakuje esp8266 a na płytce w gniazdku jest 8285 i tak sie tez gniazdko zgłasza z 1Mb pamięci.
-
Patryk
Ja osobiście nie wgrywam z poziomu adruino ide.
Eksportuje plik ( z parametrami poniżej ) i wgrywam za pomocą flash downolad tools v3.8.6
Eksportuje plik ( z parametrami poniżej ) i wgrywam za pomocą flash downolad tools v3.8.6
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
shimano73
Rzeczywiście , kopia której używałem wczoraj nie była "czysta" a i ja byłem zmęczonykrycha88 wrote: Thu Jun 02, 2022 9:26 am wg mnie to nie ma za dużego znaczenia, więc pewnie masz jakiś problem w kodzie który to powoduje.
-
Adamo28
Trochę pobocznie, po wgraniu z buildera kompilacji dla SP111 v1.1 kiedy gniazdko jest w trybie konfiguracji (niebieski led miga szybko) wciśnięcie przycisku powoduje reset gniazdka, dziwnie to wygląda bo włącza się przekaźnik, po sekundzie gniazdko się resetuje przekaźnik gaśnie i po ponownym uruchomieniu gniazdka przekaźnik ponownie się załącza bo ma wpisany pamięć stanu, po dodaniu do clouda nie ma tego efektu, wszystko działa poprawnie. I detal, dioda led niebieska po połączeniu z cloudem świeci cały czas na niebiesko (domyślnie odwrotnie wpisany stan) być może jest tak specjalnie być może nie.
-
shimano73
Czy ktoś pamięta ile w tym gniazdku jest pamięci ? Nie zapamiętałem gdy wgrywałem poprzez kabelki a teraz chciałbym aktualizować zdalnie.
Którą opcję bezpiecznie wybrać ?
Którą opcję bezpiecznie wybrać ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.