Szanowni użytkownicy forum,
chciałbym zacząć korzystać z miernika energii Zamel MEW-01 w trochę bardziej zaawansowany sposób niż tylko przeglądanie w aplikacji parametrów sieci w czasie rzeczywistym. Szukałem tu na forum i w internecie ale nie znalazłem żadnych podstawowych wskazówek (jeżeli coś ominąłem to proszę o wskazanie linka - będę bardzo wdzięczny).
Co konkretnie chciałbym poruszyć i czego się nauczyć/dowiedzieć:
1. Jak z poziomu przeglądarki podejrzeć parametry sieci (w apce na smartphona należy przesunąć palcem w lewo na ikonie miernika)? Jedyne co widzę do całkowita energia pobrana i mogę otworzyć wykresy historyczne: energia czynna, bierna, wprowadzona i pobrana - gdzie znajdę resztę parametrów?
2. Automatyzacja - czy mogę jeden parametr z urządzenia MEW-01 odczytywać (z zadanym interwałem np.: co 1 min: napięcie, moc czynna itp.) w urządzeniach firm trzecich (arduino- przez chmurę lub bezpośrednio z urządzenia Zamel)? Widziałem że można wygenerować coś takiego jak link bezpośredni - czy można to jakoś wykorzystać?
3. Automatyzacja ciąg dalszy: czy platforma supla pozwala na programowanie automatyzacji w stylu: Parametr "A" miernika przekracza zadaną wartość to wykonuje się zadane działanie: załącza się przekaźnik programowalny?
Czy ktoś z Państwa przerabiał już takie tematy? Jeżeli temat powinien znaleźć się w innej sekcji bądź jego punkty zostały już poruszone to będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc wskazującą drogę do rozwiązania. Mam nadzieję rozwinąć problematykę w dalszych postach.
MEW-01 - jak zacząć?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Najprościej wyciągać dane przez MQTT. Serwer Supli publikuje dane z urządzeń po MQTT. Możesz to odczytywać na dowolnym urządzeniu/sprzęcie.
Sama Supla nie ma opcji na ustawianie zależności. Częściowo można to rozwiązań używając skryptów (scripts.supla.io) albo integrując się z Home Assistant.
Sama Supla nie ma opcji na ustawianie zależności. Częściowo można to rozwiązań używając skryptów (scripts.supla.io) albo integrując się z Home Assistant.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
djack2017
- Been thanked: 1 time
https://djack.com.pl/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=54