Furtka led pomoc
-
Lukasz_171990
Witam ..wpadłem koledzy na taki pomysł żeby na słupku od furtki dać listwę led w dwóch kolorach..czerwony i zielony..elektrozaczep ma być z pamięcią i do tego otwarcie ma być z supli i przycisku fizycznego..może ktoś z was wymyśli jak zrobić aby furtka jeżeli jest zamknięta (zablokowana)to ma świecić kolor czerwony a gdy wcisnę przycisk bądź w aplikacji otwarcie żeby kolor zmienił się na zielny?pomóżcie bo zależy mi na tym pomysle;)
-
michael
Fajny pomysł, też mi się podoba
Nie wiem do końca jak działa taki elektrozaczep z pamięcią, ale na szybko co mi przychodzi do głowy to, że taki elektrozaczep ma pewnie cewkę, która odblokowuje rygiel. Można by wykorzystać generowane pole magnetyczne i użyć kontaktron, który będzie w tym polu.
Niestety to wymaga testów. Nie mam pojęcia jak to będzie działało
Nie wiem do końca jak działa taki elektrozaczep z pamięcią, ale na szybko co mi przychodzi do głowy to, że taki elektrozaczep ma pewnie cewkę, która odblokowuje rygiel. Można by wykorzystać generowane pole magnetyczne i użyć kontaktron, który będzie w tym polu.
Niestety to wymaga testów. Nie mam pojęcia jak to będzie działało
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Ta „pamięć” elektrozaczepu jest realizowana mechanicznie . Musiałbyś do ledow ustawic dodatkowe gpio które by się setowalo w chwili zwolnienia zaczepu i resetowało czujnikiem otwarcia furtki .
Wydaje mi się ze tu samo GUI-generic nie wystarczy , trzeba by go odpowiednio zmodyfikować
Wydaje mi się ze tu samo GUI-generic nie wystarczy , trzeba by go odpowiednio zmodyfikować
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Eketrozaczep po podłączeniu zasilania zwalnia rygiel i nawet jeśli zasilania już nie ma to rygiel jest zwolniony do czasu otwarcia i zamknięcia drzwi/furtki.
Do zrealizowania tej funkcjonalności potrzebny byłby jakiś czujnik otwarcia. Pojawienie się zasilania na wejściu elektrozaczepu inicjowałoby LED zielony. Sekwencja stan zamknięty -> stan otwarty -> stan zamknięty czujnika deaktywowałoby LED zielony i aktywowało LED czerwony.
Do zrealizowania tej funkcjonalności potrzebny byłby jakiś czujnik otwarcia. Pojawienie się zasilania na wejściu elektrozaczepu inicjowałoby LED zielony. Sekwencja stan zamknięty -> stan otwarty -> stan zamknięty czujnika deaktywowałoby LED zielony i aktywowało LED czerwony.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Lukasz_171990
Widzę że kolega od dość skomplikowanego rozwiązania zaczal
.właśnie wpadłem teraz na pomysł że może wykorzystać jednak elektrozamek bez pamięci i wtedy przy podaniu impulsu zaświeci się zielony led i ewentualnie pod kontrakton jeszcze dopiąć że jak furtka nie domknięta to będzie świecić dalej na zielono..tylko jakiś układzik by pasował co zmieni kolor leda
-
Lukasz_171990
Jak by wykorzystać elektrozaczep beż pamięci to by można było ustawić led zielony na czas podania impulsu do elektrozaczepu..tylko jakiś układzik który by zmienił led..może sam przekaźnik wystarczy??
-
adgl
Chciałbym dopytać czy dobrze zrozumiałem.
a) Podchodzę do furtki a ona cały czas świeci na czerwono ? w momencie otwarcia zmienia się na zielono ?
b) Czy podchodzę do furtki - nie świeci. inicjuję sygnał otwarcia zaświeca się na zielono - bramka otwarta zmienia się na czerwono, furtka zostaje zamknięta brak podświetlenia ?
a) Podchodzę do furtki a ona cały czas świeci na czerwono ? w momencie otwarcia zmienia się na zielono ?
b) Czy podchodzę do furtki - nie świeci. inicjuję sygnał otwarcia zaświeca się na zielono - bramka otwarta zmienia się na czerwono, furtka zostaje zamknięta brak podświetlenia ?
Sonepar Polska
-
adgl
Moje pytanie było do pierwszego posta, jakie są dokładne założenia.
Bo jeżeli ma to być że zawsze świeci czerwony a jak furtka otwarta to zielony to zwykła krańcówka i przekaźnik wystarczy.
Jak ma zaświecić się zielony jak wyzwalany jest elektro-zaczep to równolegle do zasilania zaczepu można się przekaźnikiem podpiąć.
Bo jeżeli ma to być że zawsze świeci czerwony a jak furtka otwarta to zielony to zwykła krańcówka i przekaźnik wystarczy.
Jak ma zaświecić się zielony jak wyzwalany jest elektro-zaczep to równolegle do zasilania zaczepu można się przekaźnikiem podpiąć.
Sonepar Polska