pzygmunt wrote: Wed Jul 06, 2022 12:37 pm
MEW będzie wysyłał wszystko. Ty decydujesz co chcesz "odbierać".
Ten ruch jest niewielki w stosunku do tego co generują smartfony/tablety/tv itd tak więc nie wiem jaki może być powód aby próbować go ograniczać.
Poniżej opis może trochę wydumanego przypadku więc IMHO nie ma potrzeby optymalizować. Ale ja jestem inżynierem więc zawsze szukam optymalizacji
MEW-01 wypuszcza dużo małych pakietów, przy standardowej konfiguracji (bez zwiększenia czasu) to jest kilka-kilkanaście komunikatów MQTT na sekundę. Każdy komunikat to minimum jeden osobny pakiet. To nie jest dużo bajtów/s ale powoduje ruch w "powietrzu", rezerwowanie zasobów, kolizje, etc... Taki strumień szybkich pakietów potrafi obniżyć jakość pozostałych transmisji w zadziwiająco dużym stopniu (w obecnej bezprzewodówce nie ma rezerwowania zasobów w czasie więc powstają kolizje, trzeba retransmitować, etc...). Jeżeli sieć jest skomplikowana i wymagany jest routing pomiędzy podsieciami to dodatkowo zużywane są zasoby routera. Jeżeli takich urządzeń będę miał kilka to zaczyna się robić kilkadziesiąt-kilkaset komunikatów/s.
W moim urządzeniu zrobiłem sobie logowanie wszystkich parametrów w jednym komunikacie. Przesłałem JSONa z tymi danymi: AQI1/pmRAW {"p0_3":671, "p0_5":180, "p1_0":16, "p2_5": 2, "p5_0": 1, "p10": 1} dzięki czemu mam mniejszy ruch. To niestety ma taką wadę, że nie jest "best practice" w MQTT i potem są problemy żeby to odebrać np. w OpenHAB (da się ale trzeba trochę rzeźbić).
Przy okazji, MEW-01 został automatycznie wykryty przez OpenHAB
Przy drugiej okazji, podczas konfigurowania MEW-01 zauważyłem, że strona WWW zapamiętuje i podpowiada jawnym tekstem hasło dla sieci WiFi. Nie wiem czy to było intencjonalne ale tak nie powinno być z punktu widzenia bezpieczeństwa - to hasło będzie siedziało gdzieś w przeglądarce, w ciasteczkach. W pole do wpisania powinno mieć odpowiedni atrybut informujący że jest to hasło a nie zwykłe pole tekstowe wtedy zostanie zapamiętane przez menagera haseł albo nie zapamietane w ogóle (zależy od preferencji przeglądraki).