GUI-Generic Builder (online)

George2002
Posts: 189
Joined: Mon May 01, 2017 2:00 am

Post

YoMan wrote: Mon Jul 04, 2022 2:32 pm Jeżeli dobrze rozumiem to esp8266 ma 4MB flash a esp8285 - 1 MB
Skoro tak, to dlaczego w builderze nie można wybrać 4MB dla esp8266 a z drugiej strony można wybrać 2MB dla esp8285, którego nie obsłuży?
Esp8285 ma wbudowane 1MB pamięci i można dodać zewnętrzną a esp8266 nie ma w sobie pamięci i występują wersje od 0,5MB do 16MB :) tak kwoli ścisłości 😊
User avatar
YoMan
Posts: 2357
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

George2002 wrote: Tue Jul 05, 2022 9:44 am
YoMan wrote: Mon Jul 04, 2022 2:32 pm Jeżeli dobrze rozumiem to esp8266 ma 4MB flash a esp8285 - 1 MB
Skoro tak, to dlaczego w builderze nie można wybrać 4MB dla esp8266 a z drugiej strony można wybrać 2MB dla esp8285, którego nie obsłuży?
Esp8285 ma wbudowane 1MB pamięci i można dodać zewnętrzną a esp8266 nie ma w sobie pamięci i występują wersje od 0,5MB do 16MB :) tak kwoli ścisłości 😊
... no to część pytania się wyjaśniła :)
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

YoMan wrote: Tue Jul 05, 2022 1:33 pm ... no to część pytania się wyjaśniła :)
Druga cześć odpowiedzi jest taka, że na początku było, ale ludkowie się często mylili przy kompilacjach i wgrywając nowszą wersję pod inny rozmiar pamięci uszkadzali sobie konfigurację, więc @krycha88 zaproponował usunięcie 4MB z buildera i tak też się stało.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
YoMan
Posts: 2357
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Goral64 wrote: Tue Jul 05, 2022 2:40 pm
YoMan wrote: Tue Jul 05, 2022 1:33 pm ... no to część pytania się wyjaśniła :)
Druga cześć odpowiedzi jest taka, że na początku było, ale ludkowie się często mylili przy kompilacjach i wgrywając nowszą wersję pod inny rozmiar pamięci uszkadzali sobie konfigurację, więc @krycha88 zaproponował usunięcie 4MB z buildera i tak też się stało.
dzięki za wyjaśnienie
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Nie wiem czy tu czy w temacie gui ale mam pytanie. Po wybraniu w gui-generic-builder płytka P1 w sterowaniu z automatu pojawiają się Krańcówki, moje pytanie po co ?? Jest coś po nie podpięte czy to jakiś błąd i trzeba je wyłączyć. Z góry dziękuje.
https://pietras-81.aqi.eco/
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Pietras81 wrote: Thu Jul 07, 2022 7:18 pm Nie wiem czy tu czy w temacie gui ale mam pytanie. Po wybraniu w gui-generic-builder płytka P1 w sterowaniu z automatu pojawiają się Krańcówki, moje pytanie po co ?? Jest coś po nie podpięte czy to jakiś błąd i trzeba je wyłączyć. Z góry dziękuje.
Za jej pomocą jest zrealizowane zabezpieczenie przed przeciążeniem.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

I wszystko jasne. :D
https://pietras-81.aqi.eco/
kurus
Posts: 1098
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

krycha88 wrote: Thu Jul 07, 2022 11:02 pm
krycha88 jest możliwa poprawka dla shelly 1 pm?
Pisałem o tym tutaj:

viewtopic.php?p=125866#p125866
kurus wrote: Tue Jul 05, 2022 5:24 pm Wgrałem przy użyciu JSONa, moduł się połączył widoczny w cloud, ale termometr pokazuje -5 i rośnie na plus nie wiem czy to ma tak działać..

Po obciążeniu przekaźnika żarówka 60W po pol godziny pokazuje jakieś 10C coś ewidentnie mało.
Miernik energii nie pokazują napięcia i natężenia.
User avatar
YoMan
Posts: 2357
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Dla gniazdka Gosund Ep2 wersja z SP111 nie pokazuje V i A. Właściwa konfiguracja różni się jednym pinem: CF1 GPIO4-D2 (zamiast GPIO14- D5)
Może konfig innego gniazdka jest pasujący?
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

YoMan wrote: Fri Jul 08, 2022 8:06 pm Dla gniazdka Gosund Ep2 wersja z SP111 nie pokazuje V i A. Właściwa konfiguracja różni się jednym pinem: CF1 GPIO4-D2 (zamiast GPIO14- D5)
Może konfig innego gniazdka jest pasujący?
No to sobie stwórz poprawny JSON i zbuduj GUI-Generic z poprawną startową konfiguracją pinów.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image

Return to “GUI Generic”