Automat schodowy trylko w nocy - sonoff RF

zyznos321

Posiadam sonoff rf r3 z wgranym SuplaDevice GG v4.13.22.
Ustawiony jest jako automat schodowy tak aby po każdym uruchomieniu światło automatycznie wyłączało się po 2 minutach.

Czy da się jakoś zmodyfikować automat tak aby działał tylko w określonych godzinach?
Chciałbym aby światło uruchamiało się tylko w godzinach nocnych, a w dzień ma się nie zapalać wcale.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Chyba tylko za pomocą wirtualnego przekaźnika i skryptów fracza
YoMan

1. Wejdź na scripts.supla.io
2. Klikasz dodaj scenę.
  • wstaw to do Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów

Code: Select all

{{time() >= '07:00' and time() >= '18:00' and state(tutaj podaj id kanału którym chcesz wywołać).on}}
  • wybierasz kanał który ma się włączyć
  • dodajesz 120s opóźnienia i ustawiasz wyłączenie kanału
  • zapisujesz scenę i gotowe
3. Testujesz :)
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
zyznos321

Nie da się tego jakoś ustawić w sofcie tak aby działało to po stronie urządzenia i funkcjonowało także bez dostepu do internetu?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

zyznos321 wrote: Mon Jul 11, 2022 5:12 pm Nie da się tego jakoś ustawić w sofcie tak aby działało to po stronie urządzenia i funkcjonowało także bez dostepu do internetu?
Jest to możliwe do zrobienia, ale raczej wymaga znajomości programowania. Gotowego softu z taką funkcją nie kojarzę, ale @lukfud niedawno robił implementację czegoś w tym stylu tylko dla sterownika podlewania.
Aby to działało bez internetu, to powinieneś dodać do układu zegar z podtrzymaniem bateryjnym, lub jakiś czujnik oświetlenia (zamiast opierać się o czas, można blokować gdy jest jasno).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi

zyznos321 wrote: Mon Jul 11, 2022 5:12 pm Nie da się tego jakoś ustawić w sofcie tak aby działało to po stronie urządzenia i funkcjonowało także bez dostepu do internetu?
Jak najbardziej ja robiłem projekt w którym właśnie potrzebowałem, żeby cyklicznie się włączał o danej godz 7 razy w tygodniu w miejscu gdzie nie ma neta. Wykorzystałem do tego timer z marketu za 30zl zasilany z baterii wystartowałem sygnał przez tranzystor na procek i wybudza z przerwania. Działa bez zarzutu. W timerze są przyciski i szybko można zmienić czas jeśli zajdzie taka potrzeba bez bawienia się w przeprogramowanie płytki. Miało być proste i skuteczne i takie jest :mrgreen:

Return to “Pomoc”