NAS Synology czy Qunap - troche nie na temat

Pietras81
Been thanked: 1 time

Witam, potrzebuje sprawdzone opinie. Przymierzam się do zakupu serwera NAS i czym więcej czytam tym bardziej jestem w czarnej d...,
Generalnie cel zakupu to rezygnacja z chmury google na której wiecznie brakuje mi miejsca oraz kopia danych które mam na dyskach zew. ewentualnie na laptopie czy tablecie córki.

Moje pytanie jest banalne czy kupując jeden z dysków powyższych producentów kopia zdjęć na tel. z androidem będzie się robiła automatycznie bez mojego udziału - tak jak to jest w chmurze google czy będzie trzeba kombinować. To że trzeba coś zainstalować i skonfigurować to zdaje sobie sprawę. Drugie pytanie czy coś szczególnego przemawia za jedną lub drugą firmą. Ja nie wiem dla czego ale wstępnie nastawiłem się na Synology.

Jeśli chodzi o budżet to chciałbym wydać nie więcej niż 1200 PLN na urządzenie (mogę dołożyć tylko pytanie czy później to wykorzystam w jakiś sposób) plus dwa dyski 2 może 4 TB żeby działały w RAID I. Jeśli ktoś mógłby coś polecić i napisać na co szczególnie zwrócić uwagę będę wdzięczny.
Zdaje sobie sprawę że za tą kwotę nie kupie NAS-a z możliwością postawienia lokalnego serwera dla Supli ale to akurat przeżyje - może kiedyś.
https://pietras-81.aqi.eco/
kris.sg
Has thanked: 1 time

Ja u siebie używam qnapa TS-453D (niestety przekracza twój budżet kosztuje powyżej 2k ) ale jest na intelu i ma naprawdę spore możliwości, ale może coś znajdziesz z oferty QNAP na dwa dyski co zmieści się w budżecie. Odnośnie kopiowania zdjęć z telefonu mogę śmiało polecić aplikację FolderSync (android) u mnie synchronizuje się codziennie z qnapem - jeżeli są nowe pliki w telefonie przesyła je na serwer.
Plusem tej aplikacji jest obsługa różnych protokołów np popularnego FTP, co obsłuży każdy model NAS.
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
George2002

Również polecam Qnapy, bdb sprzęty, serwer supli można bez problemu postawić - u Mnie na TS-453Be chodzi bez problemu, jak coś to mam do sprzedania TS-253B tutaj :)
https://www.olx.pl/d/oferta/serwer-plik ... PFkik.html

Za 1300zł mogę dla forumowicza opuścić cenę :)
Pietras81

George2002 wrote: Fri Jul 15, 2022 7:23 am Również polecam Qnapy, bdb sprzęty, serwer supli można bez problemu postawić - u Mnie na TS-453Be chodzi bez problemu, jak coś to mam do sprzedania TS-253B tutaj :)
https://www.olx.pl/d/oferta/serwer-plik ... PFkik.html

Za 1300zł mogę dla forumowicza opuścić cenę :)
Żadna taka promocja skoro na olx piszesz ze również sprzedasz za 1300 pln
Pietras81

Nikt nic nie napisze na temat Synology patrze że porównując cena do procka i ram to raczej Qunap wypada lepiej ale to są tylko cyferki bo do moich potrzeb to nie ma być rakieta. A z drugiej strony ...
bigthomas

Ja posiadam Synology DS220+, dołożyłem do niego 8GB RAM i jestem bardzo zadowolony.
Dokładnie w tym samym celu kupiłem NAS'a - do kopii zdjęć i danych z latopa i tabeletów.
Nie stawiałem jeszcze na nim Supli, ale wirtualny Win7 oraz Android działają bez problemu. Dodatkowo postawiłem sobie na nim pihole który wycina mi reklamy.

EDIT:
Udało mi się postawić bez większych problemów SUPLE :)
mareks6

Ja zaczynałem od Synology DS211j i poprzez 2 sztuki DS415+ doszedłem aktualnie do DS218+ (tylko jako rejestrator monitoringu) oraz DS916+ gdzie mam właśnie kopię swoich najważniejszych plików w tym kopia zapasowa zdjęć z telefonu. Kopię zdjęć w androidzie robi aplikacja DS file oraz zdaje się że od niedawna może to robić także aplikacja Drive. Dyski mam typowe pod takie zadania (WD RED 2TB zdaje się) pracujące w lustrze czyli RAID1.

Nigdy z niczym poza wymianą jednego dysku nie miałem problemu i jestem bardzo zadowolony.
mareks6

Ja zaczynałem od Synology DS211j i poprzez 2 sztuki DS415+ doszedłem aktualnie do DS218+ (tylko jako rejestrator monitoringu) oraz DS916+ gdzie mam właśnie kopię swoich najważniejszych plików w tym kopia zapasowa zdjęć z telefonu. Kopię zdjęć w androidzie robi aplikacja DS file oraz zdaje się że od niedawna może to robić także aplikacja Drive. Dyski mam typowe pod takie zadania (WD RED 2TB zdaje się) pracujące w lustrze czyli RAID1.

Nigdy z niczym poza wymianą jednego dysku nie miałem problemu i jestem bardzo zadowolony.

Nigdy nie miałem qnapa więc nie wiem jakie są różnice poza ceną (qnapa chyba troszkę tańszy), ale skoro nie mam żadnych przykrości z Synology, to nie zmieniłbym go na nic innego
Pietras81

bigthomas wrote: Sat Jul 16, 2022 2:29 pm Ja posiadam Synology DS220+, dołożyłem do niego 8GB RAM i jestem bardzo zadowolony.
Dokładnie w tym samym celu kupiłem NAS'a - do kopii zdjęć i danych z latopa i tabeletów.
Nie stawiałem jeszcze na nim Supli, ale wirtualny Win7 oraz Android działają bez problemu. Dodatkowo postawiłem sobie na nim pihole który wycina mi reklamy.

EDIT:
Udało mi się postawić bez większych problemów SUPLE :)
Jeśli moge zapytać żeby postawic na nim suple to musi mieć jakieś specjalne parametry czy na każdym NAS da się postawic suple
Last edited by Pietras81 on Mon Jul 18, 2022 12:40 pm, edited 1 time in total.
jaku2k
Has thanked: 1 time

Witam,
od roku korzystam z 2-slotowego NAS-a od Synology. Wybór padł na produkt tej marki, bo przemówiły do mnie jej usługi/aplikacje. W szczególności spodobało mi się Synology Moments (obecnie dostępne pod nazwą Synology Photos). Przemówił do mnie jego przyjazny interfejs i możliwości aplikacji mobilnej. Oczywiście nie jest to rozwiązanie idealne, ale wydaje się dobrą alternatywą dla "Zdjęć" Google'a. Nie miałem kontaktu z QNAP-em, ale odnoszę wrażenie, że na urządzeniach tej marki mniejszą uwagę przywiązują do interfejsu, a większą - do funkcjonalności urządzeń. QNAP ma - zdaje się - bardziej otwarte środowisko dla twórców aplikacji, czego dobrym przykładem może być obecność pakietu Supli w ich zbiorze aplikacji. Wydaje mi się, że podobnie jest z systemem. QNAP to chyba "czystszy" Linux, a Synology ma swoje udziwnienia - postawianie Supli na Synology wymaga trochę większego samozaparcia (na szczęście na Forum znajdziesz kompleksowy poradnik, poza tym - mamy pomocnych Forumowiczów). Jak chciałem uruchomić tam jakąś bazę danych, to udało się to zrobić dopiero dzięki pomocy Przemka.

Nie uważam się za osobę niesamowicie kompetentną w dziedzinie informatyki, dlatego wybrałem Synology.
QNAP daje chyba więcej możliwości, ale - moim zdaniem - ma trochę mniej przejrzysty interfejs. Wydaje mi się, że trzeba mu poświęcić trochę więcej czasu.

I jeszcze jedna kwestia, czyli cena. QNAP jest bardziej przystępny cenowo. W wielu przypadkach można kupić QNAP-y z lepszą specyfikacją w niższej cenie (w porównaniu do Synology). Pamiętaj jednak, że obecnie kupując NAS-a jako zwykły użytkownik nie kupujesz samego urządzenia, ale cały system, a więc również system operacyjny, usługi, aplikacje, itd.

Pozdrawiam,
Jakub

PS. Poczytaj o aplikacji PLEX - może ona spełni Twoje wymagania związane z backupem zdjęć (nie używam jej, ale słyszałem, że od niedawna wspiera przesyłanie i przeglądanie własnych zdjęć.

PPS. Wskazuję PLEX-a jako jedną z możliwych alternatyw dla Synology Photos, które - mimo swoich wad - uważam za godnego zastępcę "Zdjęć" Google'a.

Return to “Ogólna dyskusja”