Bramka Sonoff RF i sterowanie światłem - jak skonfigurować

jdanecki

Mam już instalację na ROW i to sobie świetnie działa sterowane przyciskami monostabilnymi i z aplikacji oraz strony.
Pomyślałem, że fajnie by było mieć przyciski 433 MHz, którymi będzie można dodatkowo sterować światłem.

Zakupiłem bramkę sonoffa, zmodyfikowałem, wgrałem soft z generatora (przy okazji - aplikacja supla na androida nie potrafi takiego sonoffa w trybie config znaleźć mimo, że widać sieć Sonoff RF), podłączyłem do swojego konta, utworzyłem jeden przekaźnik połączony z jednym przyciskiem 433MHz i...

No właśnie, co dalej? Jak przekonać suplę cloud, żeby ten przycisk/przekaźnik wirtualny (GPIO virt) powodował zmianę stanu jednego ze świateł w domu?
jdanecki

Pytanie numer 2:
W HA znalazłem opis, jak to zrobić, ale w generic gui nie:
Jak (i czy się da) zrobić, żeby JEDEN przycisk RF powodował PRZEŁĄCZENIE stanu przekaźnika wirtualnego.
jdanecki

Uczę się i nie zauważyłem tego nigdzie i nie jest to oczywiste, ale:

1. Generowanie obrazu:
https://gui-generic-builder.supla.io/ - generuje oprogramowanie z wifi konfiguracyjnym o SSID SUPLA* - rozpoznawanym przez kreator
https://gui-generic-builder.supla.io/test.php - generuje z nazwą braną chyba z nazwy urządzenia, więc w przypadku bramki Sonoff RF - o nazwie "Sonoff RF" więc kreator Androidowy tego nie złapie.

2. Zmiana liczby przekaźników (wirtualnych w moim przypadku) oznacza, że trzeba ponownie dodawać urządzenie do supla cloud - bez tego urządzenie po prostu przestaje być wpuszczane do komunikacji z chmurą. Dla mnie nie jest to oczywiste.

3. sesja z chmurą na www wygasa niezależnie, czy coś robimy, czy nie - dziwne rozwiązanie.

4. Walczę z softem to bramki 433 - na razie udało się przypisać JEDEN z kilku guzików, ale działa tylko w jednym przycisku wirtualnym i tylko do wyłączania. I tylko jak w kodzie z przycisku dodam... na końcu spację.

Return to “Pomoc”